Anul 2014 a fost un an bun pentru comerțul cu produse agroalimentare. Balanța comercială a fost pozitivă, cu un excedent de 500 de milioane de euro, cu 200 de milioane de euro mai mult decât în 2013, spune ministrul Daniel Constantin.
Țara noastră a exportat 4,9 milioane de tone de grâu. O cantitate foarte mare, raportată la ceea ce am produs, 7,4 milioane de tone. Am exportat în cantități mai mici și porumb, floarea soarelui, rapiță. Partea bună este că am reușit, dincolo de partenerul principal, reprezentat de piața Uniunii Europene, să identificăm noi piețe de desfacere. Și mă refer la zona estică, la țările arabe, acolo unde exporturile au crescut, în ultimii ani, cu 75% față de ceea ce eram obișnuiți. Una dintre țintele noastre pentru perioada următoare, dincolo de creșterea producției la nivel național, este deschiderea de noi piețe de desfacere. Să dăm posibilitatea fermierilor noștri să vândă la prețuri competitive.
Fermierii susțin că anul 2014 nu a fost tocmai bun pentru ei. Producțiile au fost mari și prețurile la cereale au scăzut. România a ocupat primele locuri din Europa la producția de cereale și plante oleaginoase. Suntem pe primul loc la producția de floarea soarelui: aproape 2,2 milioane de tone. Am continuat foarte bine trendul. Am reușit doi ani la rând, 2013 și 2014, să ne clasăm pe primul loc din punct de vedere al producției. Chiar dacă suprafața nu este pe primul loc, producția, iată că a fost foarte bună ceea ce ne arată că media la hectar, deși nu este cea mai bună din Uniunea Europeană, a reușit să cunoască o îmbunătățire, a adăugat ministrul Agriculturii.
Porumbul, cu o producție cifrată la 12 milioane de tone ocupă locul 2 în Europa, iar producția de grâu, 7,4 milioane de tone, și-a adjudecat locul 5.