Adama
AGRICOVER

AFIR VĂ DĂ BANI CA SĂ VĂ ASIGURAȚI CULTURILE AGRICOLE ȘI ANIMALELE!

Publicat: 25 martie 2019 - 17:29
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PRIME DE ASIGURARE DIN BANI EUROPENI! Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina sa oficială Ghidul solicitantului pentru submăsura 17.1 - Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și plantelor. AGROINFO vă pune la dispoziție informațiile de care aveți nevoie pentru a cere acești bani.

Beneficiarii acestei submăsuri sunt fermierii activi.

Solicitanţii (persoane fizice/ reprezentanții legali) eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin această submăsură trebuie să îndeplinească următoarele condiţii obligatorii:

să fie persoane fizice sau juridice române;
să acţioneze în nume propriu;
să aibă vârsta de cel puţin 18 ani împliniţi la data depunerii Cererii de Finanţare;
să fie fermier activ;
să încheie cu o societate de asigurare un contract de asigurare pentru riscurile prevăzute de prezenta sub-măsură și să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la termenele prevăzute în contract;
să utilizeze terenuri agricole (cu excepția suprafețelor cultivate cu struguri pentru vin) și/sau să dețină, să crească sau să exploateze animale;
să încheie contractul de asigurare pentru toate suprafețele cultivate cu același tip de cultură de la nivelul exploatației;
să nu creeze condiţii pentru a obţine în mod necuvenit un avantaj, în sensul prevederilor art. 60 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, cu modificările şi completările ulterioare, în orice etapă de acordare a sprijinului.

Nu sunt eligibili solicitanţii:
- care sunt membrii ai unei organizații de producători constituită conform prevederilor Ordinului MADR nr 406/ 2017, cu modificările și completările ulterioare, în al cărei program operațional aprobat sunt prevăzute acţiuni de asigurare a recoltei în scopul protejării veniturilor producătorilor şi acoperirii pierderilor de pe piaţă suportate de organizaţia de producători şi/sau de membrii acesteia, în cazul în care sunt afectaţi de dezastre naturale, fenomene meteorologice sau de organisme dăunătoare.
- care utilizează exclusiv terenuri agricole cultivate cu struguri pentru vin.

CONDIŢIILE DE ELIGIBILITATE A SOLICITANTULUI

Pentru a putea primi sprijin în cadrul submăsurii 17.1, solicitantul sprijinului trebuie să îndeplinească următoarele condiţii de eligibilitate:
- să fie fermier activ

Solicitantul trebuie să fie „fermier activ” în anul pentru care solicită sprijinul pe submăsura 17.1.

- să încheie cu o societate de asigurare un contract de asigurare pentru riscuri prevăzute de sub-măsură și să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la termenele prevăzute în contract

Fermierul are obligația de a prezenta la Cererea de finanțare dovada plății a cel puțin 50% din valoarea totală a primei de asigurare aferentă Contractului de asigurare care face obiectul Cererii de finanțare.

Fermierul care solicită finanțare prin SM 17.1 în cadrul unei etape (culturi de primăvară/ culturi de toamnă) trebuie să încheie un contract de asigurare pe cultură/ plantație/ specie cu o singură societate de asigurare pentru cel puțin unul din riscurile eligibile.

Riscurile eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare sunt:

•Fenomene climatice nefavorabile, respectiv:
- seceta;
- arșița;
- inundațiile;
- grindina;
- înghețul (timpuriu de toamnă, de iarnă sau târziu de primăvară);
- ploile torențiale sau ploile excesive și de lungă durată;
- furtuna, vijelia, uraganul sau tornada.
•Infestările cu organisme de carantină dăunătoare plantelor prevăzute în HG nr. 563/2007, cu modificările și completările ulterioare.

Conform prevederilor art. 37 alin.(2) din Regulamentul 1305/2013, cu modificările și completările ulterioare, producerea unui fenomen climatic nefavorabil sau a infestării cu organisme de carantină dăunătoare plantelor trebuie să fie recunoscute în mod oficial de către autoritățile competente din România.

Solicitantul trebuie să utilizeze terenuri agricole (cu excepția suprafețelor cultivate cu struguri pentru vin) și/sau să dețină, să crească sau să exploateze animalele și să încheie contractul de asigurare pentru toate suprafețele cultivate cu același tip de cultură de la nivelul exploatației.

În mod similar, această condiție se aplică și sectorului zootehnic, prin raportare la nivel de specie.

CONDIŢIILE AFERENTE CONTRACTULUI DE ASIGURARE

Pentru a putea primi sprijin în cadrul submăsurii 17.1, solicitantul sprijinului are obligația de a încheia un contract de asigurare cu o societate de asigurare.
În cazul sectorului vegetal, sunt eligibile contractele de asigurare încheiate pentru culturile aferente etapei aflate în derulare (culturi de primăvară/ culturi de toamnă).

Contractul de asigurare trebuie să îndeplinească:

a) Condiții de eligibilitate:

- să acopere cel puțin unul din riscurile prevăzute de sub-măsura 17.1, care se regăsesc în Anexa nr. 5 la Ghid. În situația în care contractul de asigurare cuprinde și alte riscuri decât cele eligibile, prima de asigurare aferentă riscurilor neeligibile va fi menționată distinct în contractul de asigurare.
- să acopere pierderile cauzate de riscurile enumerate care distrug peste 20% din producția medie anuală a fermierului în perioada de trei ani imediat anterioară sau într-o perioadă medie de trei ani bazată pe perioada imediat anterioară de cinci ani, excluzând valorile minime și maxime (franșiza atinsă).

În cazul în care în contractul de asigurare se prevede posibilitatea acordării despăgubirilor și în situația în care franșiza atinsă este mai mică de 20%, prima de asigurare suplimentară rezultată din scăderea franșizei sub 20% nu va face obiectul subvenționării. Aceasta va fi evidențiată în mod distinct în cadrul contractului de asigurare atât din punct de vedere valoric, cât și în cadrul clauzelor contractuale.

Pierderea de producție se raportează la nivel de cultură/ plantație/ specie.

În acest scop, producţia asigurată luată în calcul la stabilirea valorii eligibile a primei de asigurare este egală cu producția medie anuală a fermierului în perioada de trei ani imediat anterioară sau într-o perioadă medie de trei ani bazată pe perioada imediat anterioară de cinci ani, excluzând valorile minime şi maxime.

Pentru fermierii cu un istoric mai mic de 3 ani și pentru culturile noi, producția medie anuală a fermierului poate fi determinată în funcție de producția medie înregistrată în zona respectivă.

În funcție de practica companiilor de asigurare, producția medie poate fi estimată, fie pe baza datelor colectate la nivel județean atât de Institutul Național de Statistică (INS) prin Direcțiile sale teritoriale, cât și de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin Direcțiile pentru agricultură județene, agregate cu acordul ambelor părți, ulterior validate de către INS și transmise la EUROSTAT sau ca medie a zonei, stabilită de către societățile de asigurare pe baza datelor disponibile de la fermierii din zona limitrofă, aflați în portofoliul acestora, coroborate cu alte criterii legate de condițiile pedoclimatice, varietatea culturilor etc.

- pentru culturile agricole să se încheie pe an agricol, iar pentru culturile cu mai multe recolte pe an (culesuri, coase) contractul de asigurare să se încheie pentru toate recoltele care urmează a se realiza;
- să prevadă compensarea cel mult a costurilor totale aferente reparării pierderilor cauzate de riscurile asigurate; cu alte cuvinte, nu este posibil ca fermierul să fie compensat pentru o valoare mai mare decât cea a pierderilor avute.
- să nu impună cerințe sau mențiuni legate de tipul sau cantitatea producției viitoare.

b) Alte condiții obligatorii:

- să prevadă riscurile asigurate, producția asigurată, suma asigurată, valoarea primei de asigurare, perioada asigurată, franșiza, condițiile și modalitatea de despăgubire.
- să prevadă rambursarea daunelor în cazul apariției fenomenelor climatice menționate anterior care pot fi asimilate dezastrului natural sau al apariției unei infestări cu organisme de carantină dăunătoare plantelor recunoscute oficial de autoritățile competente.

În cazul producerii unuia din riscuri, trebuie parcurse următoarele etape:

- înștiințarea de către fermier a societății de asigurare cu privire la riscul asigurat produs în termenul menționat în contractul de asigurare;
- solicitarea de către societatea de asigurare/ fermier a documentului emis de autoritatea competentă, în funcție de riscul produs.

- să prevadă condițiile de modificare a contractului de asigurare; în acest sens, fermierii au posibilitatea să opteze pentru modificarea/extinderea nivelului de acoperire (de ex. includere riscuri asigurate neeligibile, modificarea franșizelor deductibile, alți termeni contractuali) – prin plata unor prime de asigurare suplimentare ce vor fi evidențiate distinct în contractul de asigurare și care nu vor face obiectul subvenționării.

În cazul în care modificările conduc la o diminuare a valorii primei de asigurare, obiect al subvenției, beneficiarul este obligat să notifice AFIR, în vederea recalculării valorii spijinului aferent primei de asigurare eligibile revizuite şi recuperării diferenţei.

- să fie valabil până la data terminării recoltatului pentru ultima cultură asigurată care face obiectul respectivului contract, cum este prevăzut în devizul/ fișa tehnologică a culturii respective în baza cărora a fost încheiat contractul de asigurare.

Data finalizării recoltatului culturilor asigurate nu poate depăși data finalizării perioadei asigurate menționată în contractul de asigurare.

- să prevadă ca valoarea franșizei deductibile luate în considerare la stabilirea valorii primei eligibile este de minimum 10% din daună sau din suma asigurată aferentă suprafeței dăunate sau în funcție de cele specificate în contractul de asigurare.
- să prevadă obligativitatea respectării de către fermier a normelor fito-sanitare pentru eradicarea și prevenirea răspândirii organismelor dăunătoare plantelor (în cazul contractelor de asigurare pentru infestarea cu organisme de carantină dăunătoare plantelor).

VALOAREA SPRIJINULUI NERAMBURSABIL

Sprijinul public nerambursabil acordat în cadrul acestei submăsuri este de :

70% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv de către fermier, în cazul fermelor mici cu dimensiunea economică până la 11.999 SO;
sau
55% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv de către fermier, în cazul fermelor cu dimensiunea economică mai mare sau egală cu 12.000 SO.

Solicitantul va completa în Secțiunea D din Cererea de finanțare valoarea eligibilă şi dacă este cazul, valoarea neeligibilă în LEI menționată în contractul de asigurare.

Toate condițiile în baza cărora a fost aprobată Cererea de finanțare, devin obligatorii pentru acordarea sprijinului în cadrul Submăsurii 17.1.

În cazul nerespectării condițiilor în baza cărora a fost aprobată Cererea de finanțare, pe toată durata de execuție a Deciziei de Finanțare, se va recupera integral valoarea totală a sprijinului financiar nerambursabil plătit şi va înceta Decizia de Finanţare.

Potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Agriculturii,  în Calendarul indicativ al lansării liniilor de finanțare, submăsura 17.1 urmează să fie deschisă în primul trimestru al acestui an, deci cât de curând, iar alocarea propusă pentru prima sesiune de depunere a cererilor este de 42.797.487 de euro.

Sursa: AFIR, Ghidul solicitantului pentru submăsura 17.1

Vizualizat: 7839 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

26 noiembrie 2024 - 19:14

Oficialii organizaţiilor reprezentative din sectorul agricol american spun că această măsură ar paraliza un lanţ al aprovizionării cu alimente care este puternic dependent de lucrătorii imigranţii care au intrat ilegal în SUA.

Fermierii din Polonia, din nou în stradă

Fermierii din Polonia, din nou în stradă

26 noiembrie 2024 - 18:28

Fermierii din Polonia protestează din nou și au blocat iar un punct de frontieră cu Ucraina. Ei nu permit intrarea camioanelor cu produse agricole din țara vecină, nemulțumiți de prețurile mici cu care sunt importate acestea.

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

26 noiembrie 2024 - 06:49

Ordonanța de Urgență nr. 128 din 7 noiembrie 2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și măsuri specifice pentru digitalizare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative vine cu noi reglementări pentru micii fermieri, crescători de animale, aplicabile începînd din ianuarie 2025.

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Compania italiană Toselli produce o gamă foarte variată de maşini de erbicidat, purtate şi tractate, cu rezervoare de la 600 până la 4000 de litri şi rampe cu o lungime de la 6 la 30 de metri. Echipamentele Toselli sunt recomandate pentru aplicaţii universale pentru culturile de câmp şi în fermele horticole. Seria Marvel este dedicată fermelor medii-mari şi utilizare intensivă. Eficienţa anti-drift a sistemul patenat Toselli "AirSpray dualcone" ("mâneca de aer") şi rampele din oţel inox pentru care compania oferă o granţie pe viaţă pentru coroziune sunt principalele caracteristici ale echipamentelor Toselli.

Interviu cu Marius Mitra - reprezentant Toselli în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La furat...

La furat...
Doi lupi se duc să fure oi. Detalii