PLĂŢI DESPĂGUBIRI. Fermierii ale căror culturi agricole de toamnă au fost afectate de secetă nu pot primi banii promişi de Ministerul Agriculturii mai devreme de finalul lunii septembrie 2020, deşi ministrul agriculturii îi duce cu vorba. De fapt, Adrian Oros una spune, şi alta scrie în documentele oficiale.
În urma rectificării bugetare, am putut emite ordonanța de urgență, pentru că aveam nevoie de sumă, ca să o cuprindem în ordonanță, iar începând din 10 septembrie în conturile beneficiarilor vor fi livrate aceste sume. Vor acoperi, în opinia mea, cam 85%, minim 85% din calculele pe care le-am făcut și le-am stabilit, declara, în urmă cu două săptămâni, ministrul agriculturii, Adrian Oros.
Detalii AICI: MINISTRUL OROS: BANII ÎN CONTURILE FERMIERILOR, din 10 SEPTEMBRIE 2020!
Ordonanța de urgență 148/2020 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică, în vigoare din 2 septembrie 2020 (Monitorul Oficial, Partea I nr. 806 din 02 septembrie 2020), stabileşte însă alte reguli pentru plata sumelor acordate fermierilor drept despăgubiri de secetă, din care rezultă termene mai îndelungate pentru efectuarea plăţilor către fermieri.
Concret, beneficiarii care îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a primi despăgubiri depun cererile şi documentele conexe la centrele locale/județene APIA unde au depus cererea unică de plată 2020, în termen de 10 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a ordonanțe de urgență (Art 8, (1)). Astfel, termenul limită pentru depunerea cererilor deplată ar fi 15 septembrie 2020.
Detalii despre DEPUNEREA CERERILOR DE PLATĂ: START CERERI la APIA! CUM SOLICITAŢI DESPĂGUBIRILE de SECETĂ! DOCUMENTE NECESARE
OUG 148/2020 prevede că valoarea ajutorului de stat se determină pentru fiecare cultură în funcție de suprafețele calamitate eligibile, înmulțite cu cuantumul maxim al ajutorului de stat aferent fiecărei culturi (Art. 7(4)).
Actul normativ elaborat de MADR şi aprobat de Guvern stabileşte şi că în situația în care sumele necesare depășesc plafoanele bugetare aprobate cu această destinație, valoarea ajutorului se reduce proporțional pentru toți beneficiarii schemei de ajutor de stat. (Art.11 (2)).
Tabel: Cuantumuri maxime ajutor de stat despăgubiri secetă
Aşadar, APIA NU poate efectua nici o plată înainte de centralizarea tuturor cererilor fermierilor care solicită despăgubiri. Abia după ce vor fi stabilite toate suprafeţele solicitate la plată şi vor fi determinate suprafeţele eligibile, va fi stabilită suma pe hectar pe care o va primi fiecare fermier pentru fiecare cultură. Acest lucru nu poate fi realizat mai repede de 15 septembrie, ultima zi în care fermierii pot depune cererile de plată la APIA. De menţionat că Ministerul Agriculturii nu precizează, în Ordonanţa de Urgenţă, care este suma totală de care dispune pentru plata acestor ajutoare financiare.
Data la care banii aferenţi despăgubirilor de secetă vor ajunge în conturile fermierilor este însă şi mai indepărtată.
Art. 10 din OUG 148/2020 prevede că:
(1) APIA întocmește și transmite la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale situația centralizatoare cu sumele aferente ajutorului de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică.
(2) După primirea situației centralizatoare, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale transmite Ministerului Finanțelor Publice cererea de deschidere a creditelor bugetare, însoțită de situația centralizatoare cu sumele aferente ajutorului de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică.
(3) După aprobarea de către Ministerul Finanțelor Publice a deschiderii creditelor bugetare, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale deschide și repartizează credite bugetare APIA, care la rândul său repartizează credite bugetare centrelor județene, respectiv al municipiului București, cu sumele cuvenite.
(4) Centrele județene APIA, respectiv al municipiului București virează sumele cuvenite în conturile beneficiarilor, conform legislației în vigoare.
Fiecare din aceşti paşi mai durează cel puţin una-două zile, în cazul ideal, la care se mai pot adauga alte câteva zile din momentul în care APIA efectuează plata, până în momentul în care banii ajung efectiv în contul fermierului. Procedurile şi termenele de lucru la nivelul APIA, MADR şi Ministerului Finanţelor vor fi stabilite printr-un ordin comun al ministrului agriculturii şi al ministrului finanţelor publice.