Cooperativă! Reprezintă viitorul pentru fermierii români dacă vor să reziste pe piață, să-și vândă produsele, să facă un altfel de agricultură decât cea de subzistență. Noul ministru al agriculturii pledează pentru asocierea fermierilor români în cooperative.
Am văzut în Franța o cooperativă cu 1.450 de angajați care ofereau fermierului cea mai bună sămânță din lume, la cel mai bun preț, pentru că negociau en-gross, cele mai bune chimicale la cele mai bune prețuri. Fermierul doar producea, când realiza grâul, nu făcea nimic, din curte era luat grâul, dus și vândut la cele mai bune prețuri. Oamenii aceia, 1.450, plătiți din banii fermierilor, își dovedeau utilitatea. Din păcate, la noi, acest tip de cooperativă nici măcar nu este conturat pe ici, pe colo. Sperăm ca, împreună cu Parlamentul, să punem la punct o legislație care să încurajeze formarea cooperativelor. Fermierii mici nu au nicio șansă dacă nu se asociază, nu au niciun fel de putere. Uitați-vă la sectorul laptelui, unde România a decis foarte bine să impună contractalizarea și, totuși, fermierii noștri se confruntă cu mari probleme. Sigur, au început să apară cooperative în zona Mureșului și mai ales în Ardeal, unde lumea e mai receptivă la lucrurile bune. Eu nu judec pe nimeni, dar sper ca fermierii să înțeleagă că unirea înseamnă putere, spune Achim Irimescu, ministrul agriculturii.
Achim Irimescu și Daniel Constantin. Predare de ștafetă la Ministerul Agriculturii
Legea cooperației, așa cum a fost gândită de Daniel Constantin, fostul ministru al agriculturii, vine cu câteva facilități fiscale care să-i determine pe fermieri să devină membri într-o cooperativă:
- reducerea cu 20% a impozitului pe profit în primii 5 ani de activitate pentru cooperativele nou înființate, iar pentru cooperativele deja înființate pentru următorii 5 ani de la intrarea în vigoare a legii;
- scutirea membrilor de la plata impozitului pe venituri în cazul persoanelor juridice microîntreprinderi și de la plata impozitului pe norma de venit în cazul persoanelor fizice (pf, pfa, ii, if), pentru producția valorificată prin/către cooperativa agricolă;
- în cazul cooperativelor microîntreprinderi, acestea să plătească impozit pe profit și să fie scutite de la plata impozitului pe venituri;
- scutirea de la impozitul pe proprietate a bunurilor imobile ale membrilor cooperatori aferente producției valorificate prin cooperativa agricolă;
- scutirea membrilor cooperativelor de la plata impozitului pe arendă în cazul terenurilor luate în arendă de către cooperative de la aceștia.
Proiectul de lege prevede schimbări și în zona asociațiillor crescătorilor de animale. Și anume, contractele de concesionare/închiriere a suprafețelor de pajiști încheiate de asociațiile de crescători rămân legal valabile cu condiția menținerii membrilor și a numărului de animale de la momentul încheierii contractelor, stabilindu-se o excepție de diminuare a acestui număr cu maximum 10% corespunzător încărcăturii cu animale a unei suprafețe de maximum 30% din suprafața concesionată/închiriată, în anumite condiții. Cooperativele agricole se subrogă în drepturi şi obligaţii asociațiilor de crescători de animale în ceea ce privește contractele de concesionare/închiriere a suprafețelor de pajiști.
Proiectul legii cooperației a fost depus pe 28 octombrie de fostul ministru al agriculturii la Camera Deputaților. Odată cu schimbarea ministrului agriculturii este posibil ca draftul proiectului să sufere modificări.