Adama
AGRICOVER

Achim Irimescu: Fermierii mici nu au nicio șansă fără cooperativă!

Publicat: 18 noiembrie 2015 - 18:28
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Cooperativă! Reprezintă viitorul pentru fermierii români dacă vor să reziste pe piață, să-și vândă produsele, să facă un altfel de agricultură decât cea de subzistență. Noul ministru al agriculturii pledează pentru asocierea fermierilor români în cooperative.

Am văzut în Franța o cooperativă cu 1.450 de angajați care ofereau fermierului cea mai bună sămânță din lume, la cel mai bun preț, pentru că negociau en-gross, cele mai bune chimicale la cele mai bune prețuri. Fermierul doar producea, când realiza grâul, nu făcea nimic, din curte era luat grâul, dus și vândut la cele mai bune prețuri. Oamenii aceia, 1.450, plătiți din banii fermierilor, își dovedeau utilitatea. Din păcate, la noi, acest tip de cooperativă nici măcar nu este conturat pe ici, pe colo. Sperăm ca, împreună cu Parlamentul, să punem la punct o legislație care să încurajeze formarea cooperativelor. Fermierii mici nu au nicio șansă dacă nu se asociază, nu au niciun fel de putere. Uitați-vă la sectorul laptelui, unde România a decis foarte bine să impună contractalizarea și, totuși, fermierii noștri se confruntă cu mari probleme. Sigur, au început să apară cooperative în zona Mureșului și mai ales în Ardeal, unde lumea e mai receptivă la lucrurile bune. Eu nu judec pe nimeni, dar sper ca fermierii să înțeleagă că unirea înseamnă putere, spune Achim Irimescu, ministrul agriculturii. 

predare-stafeta_b

Achim Irimescu și Daniel Constantin. Predare de ștafetă la Ministerul Agriculturii

Legea cooperației, așa cum a fost gândită de Daniel Constantin, fostul ministru al agriculturii, vine cu câteva facilități fiscale care să-i determine pe fermieri să devină membri într-o cooperativă:

reducerea cu 20% a impozitului pe profit în primii 5 ani de activitate pentru cooperativele nou înființate, iar pentru cooperativele deja înființate pentru următorii 5 ani de la intrarea în vigoare a legii;
- scutirea membrilor de la plata impozitului pe venituri în cazul persoanelor juridice microîntreprinderi și de la plata impozitului pe norma de venit în cazul persoanelor fizice (pf, pfa, ii, if), pentru producția valorificată prin/către cooperativa agricolă;
- în cazul cooperativelor microîntreprinderi, acestea să plătească impozit pe profit și să fie scutite de la plata impozitului pe venituri;
- scutirea de la impozitul pe proprietate a bunurilor imobile ale membrilor cooperatori aferente producției valorificate prin cooperativa agricolă;
- scutirea membrilor cooperativelor de la plata impozitului pe arendă în cazul terenurilor luate în arendă de către cooperative de la aceștia.

Proiectul de lege prevede schimbări și în zona asociațiillor crescătorilor de animale. Și anume, contractele de concesionare/închiriere a suprafețelor de pajiști încheiate de asociațiile de crescători rămân legal valabile cu condiția menținerii membrilor și a numărului de animale de la momentul încheierii contractelor, stabilindu-se o excepție de diminuare a acestui număr cu maximum 10% corespunzător încărcăturii cu animale a unei suprafețe de maximum 30% din suprafața concesionată/închiriată, în anumite condiții. Cooperativele agricole se subrogă în drepturi şi obligaţii asociațiilor de crescători de animale în ceea ce privește contractele de concesionare/închiriere a suprafețelor de pajiști.

Proiectul legii cooperației a fost depus pe 28 octombrie de fostul ministru al agriculturii la Camera Deputaților. Odată cu schimbarea ministrului agriculturii este posibil ca draftul proiectului să sufere modificări.

Vizualizat: 3975 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Cooperativa agricolă nu e CAP!

Cooperativa agricolă nu e CAP!

Un nou concept de cooperativă! Vechea lege a cooperației agricole, care nu a mai fost modificată de 12-13 ani, va căpăta o formă nouă, în care cooperativa are o definiție radical schimbată. Pe scurt, cooperativa nu mai este un CAP comunist.

Proiect MADR: 20% reducere la impozitul pe profit pentru cooperativă și scutire de la plata impozitului pentru membri!

Proiect MADR: 20% reducere la impozitul pe profit pentru cooperativă și scutire de la plata impozitului pentru membri!

Ministerul Agriculturii supune dezbaterii publice proiectul ordonanței de urgență care  modifică Legea cooperației 566/2004. Noul act normativ vine cu o serie de beneficii care ar trebui să-i stimuleze pe fermieri să se unească în cooperative.

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

26 noiembrie 2024 - 06:49

Ordonanța de Urgență nr. 128 din 7 noiembrie 2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și măsuri specifice pentru digitalizare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative vine cu noi reglementări pentru micii fermieri, crescători de animale, aplicabile începînd din ianuarie 2025.

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

22 noiembrie 2024 - 11:07

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat Raportul de selecție, sesiunea 01/ 2023, aferent intervenției DR 30, etapa lunară 3, componenta non-montan.

Ca să nu scadă subvenția pe hectar, Guvernul a aprobat astăzi un buget mai mare!

Ca să nu scadă subvenția pe hectar, Guvernul a aprobat astăzi un buget mai mare!

21 noiembrie 2024 - 15:11

În ședința Guvernului din 21 noiembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea art. 8 și 13 din HG nr. 150/2024 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de cartof de consum” în anul 2024.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
ciobanu remus
|
11. 20, 2015. Friday 23:39

din prostie in prostie mergeti oameni buni nu va potoliti cu formele de colectiv .va intreb daca te asociezi de exemplu cu laptele cui te impui ,daca fabrica care e puternica spune de maine nu mai eau laptele ,nu va tremura izmenile vorbiti numai tampenii de aceia suntem tara de cacat ,si la ce mi foloseste colectivizarea asta mascata ,fabrica de lapte daca se opreste o saptamana nu pateste nimic ,dar eu cu laptele ce fac ,va ti tampit de tot vreti sa distrugeti tot din tara asta si sa alergati tot poporul din ea si sa o pustiiti ,o sa va bata Dumnezeu copii vostri si nepotii ca le pregatiti o prapastie in viitor ,cind ajungeti sus parca se baga diavolul in voi sa faceti rau poporului acestuia si sa le luati tot ,va veni ziua cand va ve ti infrupta din veninul care ni l dati zilnic....LA ABATOR SI PLECAREA nu veti colectiviza din nou

1.
consultant
|
11. 19, 2015. Thursday 19:19

Va adresez dumneavoastra, domnilor de la revista Ferma un exercitiu: cadru legislativ avem pentru infiintarea unei cooperative, membri am gasit , sa zicem apicultori. Ne propunem ca prin intermediul cooperativei sa valorificam mierea si poate si achizitionarea de in -puturi.Prima problema ar fi ca nu avem sediu. Ne trebuie spatiu necesar dar niciun membru nu dispune. sa zicem ca inchiriem. Ne trebuie bani. De fapt de aici ar trebuie sa plecam pentru infiintarea de cooperative. Sprijin financiar pentru dotarea si utilarea si chiar pentru construirea de spatii pentru functionarea acestor cooperative. Degeaba venim cu masuri fiscale , daca nu sunt sprijiniti financiar pentru infrastructura. De 10 ani tot vorbim de asocierea fermierilor in cooperative dar fara niciun rezultat. Si apoi trebuie sa clarificam care este dimensiunea unei ferme mici in sectorul de camp, in sectorul horticol etc.Si mai este o problema varsta fermierilor nostri asa cum apar inscrisi la APIA , precum si gradul de pregatire agricola. Am citit undeva un articol cum ca un fermier in varsta de 89 de ani este revoltat ca nu primeste despagubiri de calamitate. Nu vreau sa fiu cinica dar 50% din cei inscrisi la APIA au varsta de peste 60 ani. Problema este ca acestia nu produc pentru piata si nu au niciun interes sa faca parte dintr-o coperativa. In privinta transformarii Asociatiilor de crescatori de animale in cooperative iar nu stiu cum s-ar putea realiza dar imi vine in minte o imagine din copilarie, cu o caruta care colecta in bidoane lapte, de la oamenii din sat . Nu am reusit nici centre de colectare a laptelui avand in vedere cerintele privind conformitatea laptelui. Da am vazut si eu in Europa o cooperativa care valorifica lapte. Totul din inox , steril.Cisternele termo - izolante asteptau la poarta coopertivei ceea ce arata cum pleaca de la poarta fermei laptele. Noi vorbim cum sa facem coopertive dar trebuie mai intai sa avem in vedere au puterea financiara fermierii pentru infiintarea acestora?

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii