Daniel Constantin propune un abonament obligatoriu pentru fermierii care vor să aibă acces la irigații. Ministrul mai spune că, în cinci ani, cu o alocare de 145 de mil.euro, de la bugetul statului, sumă care ar urma să crească anual cu 17%, s-ar putea reface infrastructura principală de irigații.
Ministrul agriculturii crede că infrastructura principală de irigații trebuie să rămână în proprietatea statului, în timp ce infrastructura secundară ar putea să treacă în folosința organizațiilor utilizatorilor de apă. Pentru infrastructura secundară sunt disponibile fonduri de aproximativ 563 de milioane de euro. 128 de milioane de euro se regăsesc în proiecte în curs de implementare, iar 435 de milioane de euro ar fi fonduri europene disponibile pentru contractare.
Daniel Constantin propune să fie alocate anual 145 de milioane de euro, de la bugetul de stat, pentru refacerea infrastructurii principale de irigații. Suma ar urma să crească în fiecare an cu 17%, astfel încât, în 5 ani, până-n 2020, să se ajungă la un miliard de euro, costul refacerii infrastructurii principale de irigații.
A doua chestiune propusă de ministrul agriculturii este introducerea unui abonament pentru irigații. Fiecare fermier să fie obligat să plătească un abonament, iar banii să ne permită să ducem apa până la infrastructura secundară, spune Daniel Constantin. Ministrul agriculturii adaugă că se pot iriga, în acest moment, 800.000 de ha. Motivul pentru care nu se irigă sunt costurile ridicate, cele de energie, pierderile, etc.
Dezbaterile despre refacerea sisitemului de irigații au loc, miercuri, 16 septembrie, în Comisia de agricultură din Camera Deputaților. Atât abonamentul obligatoriu pentru fermierii care irigă terenurile cât și alocarea unei sume de la bugetul de stat sunt la faza de propuneri. Membrii Comisiei de agricultură vor conveni care dintre aceste propuneri să fie cuprinse într-o ordonanță de urgență care modifică legea îmbunătățirilor funciare.
UPDATE: Iată principalele modificări din legea îmbunătățirilor funciare!
Avem 435 de milioane de euro prin PNDR pentru infrastructura secundară de irigații. Acum, prin această propunere, vom avea un miliard de euro de la bugetul de stat. În primul an, 145 de milioane de euro, după aceea crește cu 17% în fiecare an, pentru reabilitarea infrastructurii principale. A doua prevedere importantă: se introduce un abonament pentru toți proprietarii care sunt într-o amenajare de irigații. Acel abonament, calculat la costurile de azi, este undeva la 20 de lei (suma este pe hectar n.r.) pe care-l plătesc toți, iar noi cu fondurile respective umplem canalele principale și ducem apa până la fermieri, la infrastructura secundară. Nu mai sunt acele costuri pe care le plăteau fermierii, 200 de lei/ha sau 400 de lei/ha, 600 de lei/ha în funcție de treapta de pompare. Au un abonament plătit an de an și care permite ANIF (Administrația Națională a Îmbunătățirilor Funciare n.r.) să vină cu apa pe canalele de irigații. A treia prevedere importantă se referă la proprietatea infrastructurilor respective. (...) Propunerea legislativă de astăzi (miercuri, 16 septembrie n.r.) dă în proprietate, dar cu anumite clauze rezolutorii, prevăzute de codurile civile și penale, astfel încât dacă nu-și reabilitează infrastructura secundară (organizațiile utilizatorilor de apă vor avea în proprietate infrastructura secundară n.r.), aceasta trece înapoi în proprietatea statului. Infrastructura principală va rămâne în proprietatea statului, a spus Daniel Constantin, ministrul agriculturii, la sfârșitul ședinței Comisiei de agricultură.
Ordonanța de urgență care modifică legea îmbunătățirilor funciare mai are niște pași de parcurs până devine lege. Comisia de agricultură va întocmi un raport, proiectul ordonanței va fi supus aprobării plenului Parlamentului, abia după aceea va fi promulgată de președintele țării.