Reprezentanții APIA au declarat la Conferința Națională a Sfeclei de Zahăr, ținută timp de două zile la Poiana Brașov, că fermierii sunt încurajați să cultive sfeclă de zahăr printr-o subvenție substanțială: 840 de euro/ha.
Culturile de sfeclă de zahăr de la noi ocupă 9,17% din suprafața înregistrată în 1989, iar din cele 33 de fabrici de procesare au mai rămas 4, ceea ce înseamnă că România este obligată să acopere cea mai mare parte a consumului din importuri, în ciuda potențialului de producție. La Conferința Națională a Sfeclei de Zahăr, organizată de Centrul de Comunicare al fermierilor, au participat peste 100 de fermieri din cele mai importante zone de cultură din acest sector. A fost făcută o radiografie a acestui sector, a cărui situație actuală indică o scădere semnificativă comparativ cu acum câteva decenii, dar care are șanse reale de revigorare. Producătorii au fost interesați să afle care pot fi direcțiile de dezvoltare, care sunt cele mai noi tehnologii și cum se situează România pe piața europeană a acestui sector.
Fermierii prezenți au aflat de la specialiștii din Polonia, Serbia, dar și de la cercetătorii români, care sunt cele mai noi tratamente fito-sanitare și tehnologiile de fertilizare pentru sporirea producției pe hectar. De asemenea, cu această ocazie au fost discutate soluțiile de finanțare pentru producătorii de sfeclă de zahăr din România. Reprezentanții Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură au prezentat schemele de plată pe suprafață. În acest an, subvenția acordată pentru cultivatorii de sfeclă este de aproximativ 840Euro/ha. Reprezentanții Ministerului Agriculturii le-au explicat fermierilor care sunt măsurile pe care intenționează Executivul să le adopte pentru susținerea culturii de sfeclă de zahăr în România, astfel încât țara noastră să poată performa pe piața europeană.
Fermierul român are nevoie de expertiză tehnologică pentru a ține pasul cu vremurile și a performa corespunzător. Înainte de Revoluție, în România existau 255.900 ha cultivate cu sfeclă de zahăr, acum avem 23.580 ha, adică mai puțin de o zecime. Dar, din punctul de vedere al producției pe ha, 2014 a fost un an record, a subliniat Sorin Chelmu, directorul executiv al Centrului de Comunicare al Fermierilor din România.
Unul dintre subiectele dezbătute în cadrul Conferinței Naționale a fost impactul pe care îl va avea dispariția cotei de zahăr, după 2017 și cum se pot pregăti fermierii pentru a trece cu bine acest prag important pentru piață.
Producătorii români au aflat informații noi legate de tehologiile de fertilizare de bază și foliară, precum și despre protecția culturii de sfeclă de zahăr și care sunt cele mai eficiente metode de combatere a bolilor și dăunătorilor. Producătorii de la noi au nevoie de o creștere a productivității și a producției, pentru a rămâne competitivi și după 2017. România se poate baza pe o serie de puncte forte în acest sector. Avem în primul rând terenuri propice pentru cultura de sfeclă de zahăr și condiții climatice bune. Pe de altă parte, la noi suprafața medie exploatată într-o fermă de sfeclă este de 24 ha, peste dublul mediei europene care este de 10 ha. Suntem însă în urmă din punctul de vedere al randamentului culturii și al calității producției, a atras atenția dr. Ioan Gherman, președintele Federaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România.