Preţul rapiţei la bursa europeană la termen Matif se apropie de 400 euro/t. Unele termene cu livrare în februarie au fost tranzacţionate, luni, 21 noiembrie, la 399 euro/t. Contractele cu livrare în mai au atins şi 401,25 euro/t.
Începând cu data de 14 noiembrie, termenele cu livrare în februarie au înregistrat un plus de 10 euro/t.
Susţinere a venit din partea comerţului cu soia din SUA. Pentru întregul complex de soia s-au înregistrat creşteri ale cotaţiilor în prima zi de tranzacţionare din săptămână. Acest lucru devenise vizibil deja la finele săptămânii precedente, iar creşterile de preţuri au continuat pe piaţa oleaginoaselor. Acest lucru a fost cu atât mai surprinzător, cu cât cursul puternic al dolarului a făcut ca exporturile din SUA să devină mai scumpe. Însă cererea, în special din China, rămâne în continuare mare.
Anul viitor, fermierii din SUA vor miza şi mai puternic pe soia. O demonstrează estimarea actuală a Informa. Casa de analiză economică estimează pentru următorul sezon o creştere a suprafeţei cultivate cu soia, aceasta ajungând, în SUA, la 88 milioane de acri. (2016: 87,3 milioane de acri).
În acelaşi timp, cotaţiile canadiene ale canolei au crescut la bursa ICE de la Winnipeg până la finele săptămânii de tranzacţionare. Ministerul agriculturii din Canada estimează o recoltă de canola de 18,4 milioane de tone în acest an – o cantitate aproximativ la fel de mare ca şi anul trecut. Analiştii economici independenţi estimează o recoltă de 19 până la 20 milioane de tone. În ce măsură aceste estimări vor fi confirmate, rămâne de văzut. Dacă aceste cifre nu se confirmă, preţurile ar putea creşte din nou.
(sursa: agrarticker.de)