Lucrurile evoluează de la o oră la alta și nimeni nu stă la APIA, declară pentru Agroinfo, Nicolae Horumbă, directorul general adjunct al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Care este situația în acest moment la Agenția de Plăți? Câți fermieri mai sunt pregătiți să intre pe liste pentru plata subvenției pe suprafață?
Avem calculați și urmează să fie transferați în contabilitate, astăzi, mâine, poimâine, pe măsură ce se îndeplinesc procedurile, 333.988 de fermieri. Sunt calculate subvențiile pentru ei și se află pe traseu pentru emiterea ordinelor de plată.
Mai avem și fermieri pentru care s-a finalizat controlul administrativ și urmează să intre la calculul subvențiilor. Este vorba despre 89.000 de fermieri. Lucrurile evoluează de la o oră la alta și nimeni nu stă în toate centrele APIA din țară, declară Nicolae Horumbă, directorul general adjunct APIA.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început pe 8 aprilie 2016 plata subvenției pe suprafață.
Vă reamintim schemele de plată pe care le achită APIA: schema de plată unică pe suprafață, SAPS, 79,73 euro/ha; plata redistributivă, 5 euro/ha ( de la 1 ha la 5 ha), 51,07 euro/ha ( de la 5 ha la 30 ha); plata pentru tineri fermieri 19,93 euro/ha; ajutorul național tranzitoriu în sectorul vegetal (ANT 1) 19,19 euro/ha și schema de plată pentru micii fermieri 1250 euro/pe exploatație agricolă până-n 7 ha.
APIA le-a plătit fermierilor, anul trecut, un avans pe suprafață de aproximativ 53 euro/ha. Suma virată de Agenția de Plăți în noiembrie și decembrie 2015 a fost de 255,4 milioane de euro, bani care s-au împărțit la 602.159 de fermieri.
Plafonul financiar alocat de Comisia Europeană pentru România în campania 2015 este 1,59 miliarde de euro. Termenul limită de plată a tuturor subvențiilor din agricultură este 30 iunie 2016.