Anul 2015 este străbătut ca un fir roșu de sutele de proteste violente ale fermierilor francezi. Agricultorii din Hexagon nu s-au temut să-și afirme răspicat și cu violență nemulțumirile. Ce au rezolvat francezii pentru toți fermierii din Europa?
De la blocarea autostrăzilor, a capitalei Franței, a unor situri turistice, arderea cauciucurilor și până la ocuparea magazinelor cu porci vii și atacarea camioanelor străine, francezii au uzat de toate formele agresive pe care pot să le îmbrace manifestațiile în forță. Iată datele de foc din istoricul acestor proteste!
3 iulie - revolta începe cu o noapte de foc la Saint Brieuc, regiunea Bretania. Agricultorii au declanșat șirul protestelor nemulțumiți de prețurile la lapte și carne de porc, în continuă scădere, și de importurile de alimente. Miile de fermieri au oprit camioanele cu carne care intrau în Franța și au azvârlit marfa pe șosea și pe câmp.
20 iulie - fermierii au blocat cele patru drumuri principale de acces în orașul Caen cu 300 de tractoare şi maşini agricole, inclusiv camioane pline cu moloz şi bălegar.
22 iulie – presat de revolta fermierilor, Guvernul francez anunță un plan de urgență pentru crescătorii de animale, le promite ajutoare suplimentare în valoare de 600 milioane de euro. Prea puțin ca să-i potolească pe fermieri. Agricultorii așteaptă un angajament ferm al guvernanților în favoarea exploatațiilor agricole afectate de scăderea prețurilor. 22.000 de ferme, amenințate cu falimentul.
24 iulie - fermierii din regiunea Lot et Garonne din sud-vestul Franței au dus porci vii în interiorul unui supermarket din localitatea Brugnac. Animalele s-au plimbat printre rafturi spre uluirea cumpărătorilor. Într-una din secvențele imortalizate de jurnaliștii francezi, animalele par răpuse de oboseală pe gresia din magazin. Este strigătul nostru profund de disperare lansat către populație, a spus Pierre Brosz, crescător de porci.
28 iulie – Lorena. O coloană formată din 90 de tractoare a intrat pe autostrada A31, către Thionville. O altă coloană din 60 de tractoare s-a îndreptat, pe celălalt sens, către Croix d’Hauconcourt, cu o viteză de 5 km/oră. Urcaţi la volanul tractoarelor încărcate cu baloturi de fân şi pneuri, agricultorii au paralizat traficul. În acelaşi timp, A4 era blocată de alți fermieri. Am oprit deja între între 200 și 300 de camioane care transportă produse pe care noi le considerăm concurență, a declarat pentru AFP Franck Sander, preşedintele filialei locale a Federaţiei Departamentelor şi Sindicatelor Exploataţiilor Agricole (FDSEA). În alte localități din Franța, fermierii au ars munți de cauciucuri în fața magazinelor alimentare.
3 septembrie - Blocada din Paris. 5.000 de fermieri cu 2.000 de tractoare au paralizat capitala Franței. A intervenit comisarul pentru agricultură Phil Hogan care le-a transmis agricultorilor din Hexagon că doar pentru sprijinul cuplat în zootehnie au fost alocate 7,5 miliarde de euro. Din această sumă, 643,7 milioane de euro sunt destinate sprijinului cuplat pentru vacile de lapte, 4,8 milioane de euro sectorului mânzat, 120 milioane de euro sprijinului cuplat pentru crescătorii de ovine, 135 milioane de euro sprijin pentru produsele lactate.
7 septembrie – manifestația de la Bruxelles. 5.000 de fermieri din Franța, Belgia, Germania, Marea Britanie au protestat în fața clădirii unde s-a ținut, în aceeași zi, Consiliul miniștrilor agriculturii din statele membre UE.
Ce au rezolvat fermierii francezi cu revolta lor?
Guvernul francez le-a împărțit agricultorilor din Hexagon ajutoare suplimentare în valoare de 600 de milioane de euro. Fermierii francezi ar fi fost primii care au încasat avansul din plățile directe. Pe 1 octombrie, 3,2 miliarde de euro au fost virate în conturile fermierilor. Pe 1 decembrie, alte 4 miliarde de euro au fost încasate de agricultori.
Protestele fermierilor francezi au adus însă beneficii tuturor fermierilor din Europa. De ce? Comisia Europeană a decis alocarea unui pachet de ajutor în valoare de 420 milioane de euro pentru sectorul laptelui și a cărnii de porc. Banii au fost împărțiți între cele 28 de state membre. Sumele nu au fost împărțite în mod egal. România a primit 11,1 milioane de euro. Banii sunt alocați astfel: 8,73 de milioane de euro vor fi distribuite sub forma unor subvenții suplimentare crescătorilor de bovine, iar 2,37 milioane de euro sunt direcționate spre sectorul de creștere a porcilor.