Adama
AGRICOVER

2015, anul cu 500 de proteste violente! De ce ar trebui să le mulțumească francezilor fermierii din Europa?

Publicat: 29 decembrie 2015 - 20:22
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Anul 2015 este străbătut ca un fir roșu de sutele de proteste violente ale fermierilor francezi. Agricultorii din Hexagon nu s-au temut să-și afirme răspicat și cu violență nemulțumirile. Ce au rezolvat francezii pentru toți fermierii din Europa?

De la blocarea autostrăzilor, a capitalei Franței, a unor situri turistice, arderea cauciucurilor și până la ocuparea magazinelor cu porci vii și atacarea camioanelor străine, francezii au uzat de toate formele agresive pe care pot să le îmbrace manifestațiile în forță. Iată datele de foc din istoricul acestor proteste!

3 iulie  -  revolta începe cu o noapte de foc la Saint Brieuc, regiunea Bretania. Agricultorii au declanșat șirul protestelor nemulțumiți de prețurile la lapte și carne de porc, în continuă scădere, și de importurile de alimente. Miile de fermieri au oprit camioanele cu carne care intrau în Franța și au azvârlit marfa pe șosea și pe câmp.
20 iulie -  fermierii au blocat cele patru drumuri principale de acces în orașul Caen cu 300 de tractoare şi maşini agricole, inclusiv camioane pline cu moloz şi bălegar.
22 iulie – presat de revolta fermierilor, Guvernul francez anunță un plan de urgență pentru crescătorii de animale, le promite ajutoare suplimentare în valoare de 600 milioane de euro. Prea puțin ca să-i potolească pe fermieri. Agricultorii așteaptă un angajament ferm al guvernanților în favoarea exploatațiilor agricole afectate de scăderea prețurilor. 22.000 de ferme, amenințate cu falimentul.
24 iulie - fermierii din regiunea Lot et Garonne din sud-vestul Franței au dus porci vii în interiorul unui supermarket din localitatea Brugnac. Animalele s-au plimbat printre rafturi spre uluirea cumpărătorilor. Într-una din secvențele imortalizate de jurnaliștii francezi, animalele par răpuse de oboseală pe gresia din magazin. Este strigătul nostru profund de disperare lansat către populație, a spus Pierre Brosz, crescător de porci.

porci-supermarket-franta_b


28 iulie – Lorena. O coloană formată din 90 de tractoare a intrat pe autostrada A31, către Thionville. O altă coloană din 60 de tractoare s-a îndreptat, pe celălalt sens, către Croix d’Hauconcourt, cu o viteză de 5 km/oră. Urcaţi la volanul tractoarelor încărcate cu baloturi de fân şi pneuri, agricultorii au paralizat traficul. În acelaşi timp, A4 era blocată de alți fermieri. Am oprit deja între între 200 și 300 de camioane care transportă produse pe care noi le considerăm concurență, a declarat pentru AFP  Franck Sander, preşedintele filialei locale a Federaţiei Departamentelor şi Sindicatelor Exploataţiilor Agricole (FDSEA). În alte localități din Franța, fermierii au ars munți de cauciucuri în fața magazinelor alimentare.

autostrada1-lille-paris_b


3 septembrie  -  Blocada din Paris. 5.000 de fermieri cu 2.000 de tractoare au paralizat capitala Franței. A intervenit comisarul pentru agricultură Phil Hogan care le-a transmis agricultorilor din Hexagon că doar pentru sprijinul cuplat în zootehnie au fost alocate 7,5 miliarde de euro. Din această sumă,  643,7 milioane de euro sunt destinate sprijinului cuplat pentru vacile de lapte, 4,8 milioane de euro sectorului mânzat, 120 milioane de euro sprijinului cuplat pentru crescătorii de ovine, 135 milioane de euro sprijin pentru produsele lactate.

marsul-tractoarelor spre paris_b


7 septembrie – manifestația de la Bruxelles. 5.000 de fermieri din Franța, Belgia, Germania, Marea Britanie au protestat în fața clădirii unde s-a ținut, în aceeași zi, Consiliul miniștrilor agriculturii din statele membre UE.

Ce au rezolvat fermierii francezi cu revolta lor?

Guvernul francez le-a împărțit agricultorilor din Hexagon ajutoare suplimentare în valoare de 600 de milioane de euro. Fermierii francezi ar fi fost primii care au încasat avansul din plățile directe. Pe 1 octombrie, 3,2 miliarde de euro au fost virate în conturile  fermierilor. Pe 1 decembrie, alte 4 miliarde de euro au fost încasate de agricultori.

Protestele fermierilor francezi au adus însă beneficii tuturor fermierilor din Europa. De ce? Comisia Europeană a decis alocarea unui pachet de ajutor în valoare de 420 milioane de euro pentru sectorul laptelui și a cărnii de porc. Banii au fost împărțiți între cele 28 de state membre. Sumele nu au fost împărțite în mod egal. România a primit 11,1 milioane de euro. Banii sunt alocați astfel: 8,73 de milioane de euro vor fi distribuite sub forma unor subvenții suplimentare crescătorilor de bovine, iar 2,37 milioane de euro sunt direcționate spre sectorul de creștere a porcilor.

Vizualizat: 2172 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Fermierii francezi paralizează Parisul! Ce sprijin cuplat primesc și ce le spune Phil Hogan despre subvenții?

Fermierii francezi paralizează Parisul! Ce sprijin cuplat primesc și ce le spune Phil Hogan despre subvenții?

Fermierii din toată Franța s-au îndreptat încă de marți cu 1.500 de tractoare spre Paris. Ei au paralizat capitala pentru 24 de ore din pricina prețurilor mici la lapte și carne. Chiar dacă UE i-a alocat Franței 7,5 miliarde de euro pentru sprijinul cuplat în zootehnie, doar pentru 2015, fermierii nu sunt mulțumiți de subvențiile primite.

Iată ce nu ai văzut! Protestul fermierilor francezi în imagini uluitoare!

Iată ce nu ai văzut! Protestul fermierilor francezi în imagini uluitoare!

Publicația International Business Times a realizat filmul protestului fermierilor din Franța în secvențe uluitoare surprinse de unii dintre cei mai buni fotoreporteri ai agențiilor internaționale de presă Reuters și AFP.

Revolta continuă! Fermierii francezi au aprins cauciucuri pe autostradă și au controlat camioanele cu carne

Revolta continuă! Fermierii francezi au aprins cauciucuri pe autostradă și au controlat camioanele cu carne

Protestul fermierilor francezi continuă cu episoade de violență. Au aprins baloți de paie și cauciucuri și au blocat cu tractoarele intrarea în mai multe magazine din sud-estul Franței. Agricultorii au controlat camioanele cu carne.

Protest neobișnuit al fermierilor francezi: Porcii s-au plimbat prin supermarket printre clienți

Protest neobișnuit al fermierilor francezi: Porcii s-au plimbat prin supermarket printre clienți

Peste 400 de fermieri francezi protestează din pricina prețurilor mici la lapte și carne. Timp de 6 zile, agricultorii au blocat autostrăzile cu tractoare și mașini agricole. Acum au ales să ducă porci vii în supermarket!

Alte articole in aceasta categorie

Comunicat ACUM! Noi plăți pe cap animal și hectar făcute de APIA!

Comunicat ACUM! Noi plăți pe cap animal și hectar făcute de APIA!

28 noiembrie 2024 - 16:26

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în cadrul Campaniei de plată în avans aferentă anului de cerere 2024, a autorizat la plată suma totală de 1.283.042.988 euro (6.383.586.787 lei).

Cine e noul comisar european pentru Agricultură!

Cine e noul comisar european pentru Agricultură!

28 noiembrie 2024 - 10:33

Noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen a fost aprobată, la 27 noiembrie 2024, de Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg. Christophe Hansen, propus de Luxemburg, va prelua portofoliul de comisar european pentru agricultură şi alimentaţie.

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

28 noiembrie 2024 - 10:02

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat miercuri bugetul Uniunii Europene din 2025, care prevede un sprijin consistent pentru soluţionarea problemelor din domenii precum sănătate, ajutor umanitar, gestionarea frontierelor şi climă. Bugetul total pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, cu 6% mai mare decât cel pentru 2024 (o creştere cu 10 miliarde de euro).

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

28 noiembrie 2024 - 09:52

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că vor fi finanțate 581 de proiecte selectate cu suma totală de 110,4 milioane de euro.

Subvenția APIA de 2.100 euro/ha! Cine beneficiază anul ăsta de acești bani!

Subvenția APIA de 2.100 euro/ha! Cine beneficiază anul ăsta de acești bani!

28 noiembrie 2024 - 06:51

Fermierii beneficiază anul acesta de o subvenție APIA cu un cuantum de 2.100 de euro/ha dacă au cultivat legume în sere și solarii, tomate, castraveți, ardei, vinete și dacă au bifat această subvenție pe cererea unică depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

27 noiembrie 2024 - 18:42

Programul Rabla pentru tractoare, lansat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și așteptat cu nerăbdare de fermieri, a devenit o nouă sursă de dezamăgire pentru aceștia.

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

27 noiembrie 2024 - 07:01

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) încheie la sfârșitul acestei săptămâni, pe 29 noiembrie, plata avansului pe hectar și pe cap animal la subvențiile aferente acestui an. De săptămâna viitoare, APIA demarează plata finală.

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

27 noiembrie 2024 - 06:19

Creşterea subvenţiilor, dezvoltarea sistemului de irigaţii, accesul la finanţare şi modificarea legii arendei, reprezintă principalele solicitări ale fermierilor din ţara noastră, potrivit documentului Carta Albă a Agriculturii 2024 lansat ieri de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Lucrarea prezintă evaluarea stării actuale a agriculturii şi identificarea principalelor provocări şi oportunităţi pentru următorii ani. 

Suma APIA de 400 euro/ha pentru un hectar cultivat cu soia!

Suma APIA de 400 euro/ha pentru un hectar cultivat cu soia!

27 noiembrie 2024 - 06:03

Pe lângă plățile directe pe hectar, fermierii beneficiază și de sprijinul cuplat, subvenție europeană cu un cuantum destul de mare. Ce sumă încasează de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) un fermier care a bifat pe cererea unică și sprijinul cuplat pentru soia, PD-09 - Sprijin cuplat pentru venit soia.

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

26 noiembrie 2024 - 19:14

Oficialii organizaţiilor reprezentative din sectorul agricol american spun că această măsură ar paraliza un lanţ al aprovizionării cu alimente care este puternic dependent de lucrătorii imigranţii care au intrat ilegal în SUA.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
patru
|
12. 30, 2015. Wednesday 08:19

protestul a avut tinta produsele concurentiale,care le produc ei;oare ce le trebuie conducatorilor nostri ca sa priceapa ca ce paote produce tare asta ar trebuii restrictionat la import,reaua vointa pentru prosperitatea alor tai pare a fila mare cinste.

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Aşa o fi?

Aşa o fi?
Dacă soţul este gelos, înseamnă că te iubeşte Detalii