Anul 2014 va fi al doilea an în care România va intra pe excedent în comerţul cu produse agroalimentare, iar fondurile europene atrase în agricultură şi dezvoltare rurală vor depăşi 2,7 miliarde de euro, a declarat Daniel Constantin, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Potrivit şefului MADR, una dintre cele mai mari realizări ale României din punct de vedere agricole este faptul că portul Constanta a fost declarat numărul 1 din Europa din punct de vedere al comerţului cu cereale. „Până la urmă este şi un rezultat al unei munci pe care o prestează agricultorii în această ţară, care are o producţie din ce în ce mai mare, o producţie constatată şi un parteneriat de ani de zile cu ţările arabe. Arată seriozitatea producătorului din România şi calitatea produselor” , a spus Daniel Constantin într-un interviu acordat Agerpres.
Acesta a precizat că este foarte probabil ca ţara noastră să încheie anul pe excedent în comerţul cu produse agroalimentare. „Cred că este al doilea an în care vom avea balanţă comercială pozitivă în comerţul cu produse agroalimentare. Mă uit la cifre şi dacă la opt luni suntem pe excedent sunt convins că la sfârşitul anului vom fi tot excedent. Anul trecut, la 8 luni, eram pe deficit, iar România nu a mai avut din 1994 niciun an în care să fie pe excedent, iar acum vor fi doi ani consecutivi, 2013 şi 2014. Este meritul fermierilor şi trebuie să-i apreciem în consecinţă, dar trebuie ca şi ei să simtă acest lucru în buzunar”, spune ministrul Agriculturii.
Din 2015, vom avea ataşaţi agricoli în cele mai importante ţări pentru export
Începând cu anul 2015, România va avea ataşaţi agricoli în cele mai importante ţări pentru export, a declarat Daniel Constantin.
Potrivit acestuia, China este prima ţară vizată pentru că acolo comerţul a început să se intensifice. „Am aprobat anul trecut un act normativ prin care am solicitat Guvernului să identifice resurse financiare astfel încât să putem trimite în câteva zone importante de piaţă pentru noi, pentru România, ataşaţi specializaţi. Eu aş începe cu China pentru că acolo comerţul a început să se intensifice şi cred că avem nevoie de un ataşat agricol specializat şi pe urmă în ţările arabe şi pe piaţa UE, în Franţa şi Marea Britanie”, a spus Constantin.