12 noiembrie - 16 noiembrie sunt ultimele date vehiculate pentru plata avansului din plata unică pe suprafață, susțin surse din Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA).
Dacă APIA nu va demara plata avansului pe suprafață la mijlocul lunii noiembrie, e puțin probabil ca fermierii români să mai primească un avans din subvenții anul acesta. 30 noiembrie este ultima zi când li se poate acorda un avans agricultorilor. Plata avansului din plățile directe se face în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie (Regulamentul UE 1306/2013).
Din 1 decembrie se intră în perioada de plăți regulare și nu se mai poate plăti niciun avans. Pentru că mulți dintre fermierii noștri cred că data de 31 decembrie este termenul limită pentru plata subvențiilor subliniem că plățile directe se efectuează în perioada 1 decembrie 2015-30 iunie 2016 (Regulamentul UE 1306/2013). Așadar, în acest interval APIA are tot timpul să le achite fermierilor subvențiile pe suprafață, schemele de sprijin cuplat sau ajutoarele pe cap de animal.
Avansul se va plăti dacă APIA va finaliza controlul administrativ. Nu este nevoie și de terminarea verificărilor pe teren sau a celor prin teledetecție, etc. Pentru anul 2015, statele membre UE pot să le achite agricultorilor un avans din plățile drecte doar cu finalizarea controlului administrativ. Derogarea este stabilită de Regulamentul UE 1748 din 30 septembrie 2015.
APIA se străduiește să pună punct controlului administrativ. Întârzierea ar fi pricinuită de modulul de zootehnie din Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS). Pentru fiecare schemă de plată există un modul în sistemul informatic. Modulele sunt legate între ele, așa că trebuie să fie funcționale toate pentru finalizarea controlului administrativ.
Săptămâna trecută, procentul de verificări la care s-ar fi ajuns în toate județele din România era undeva aproape de 80%. Practic, la începutul acestei săptămâni, APIA ar trebui să demareze controlul de tip batch. Concret și pe înțelesul tuturor, acest control făcut de APIA centrală este o supervizare a tuturor informațiilor introduse în sistem, cu scopul de a descoperi erorile strecurate: suprapuneri de parcele, rubrici greșit completate de fermieri în cererile unice, etc
1,6 miliarde de lei stau la dispoziția Ministerului Agriculturii pentru plata avansului din plățile directe. 77,42 de euro/ha este cuantumul plății unice pe suprafață stabilită pentru 2015 (HG 900/3 noiembrie 2015). Fermierii români nu trebuie să confunde schema de plată unică pe suprafață (SAPS) cu subvenția pe suprafață. La plata unică pe suprafață, SAPS, se adaugă și alte plăți: plata redistributivă, plata pe înverzire, plata pentru tineri fermieri, sprijin cuplat, etc. Toate însumate compun subvenția pe suprafață.
Avansul ar fi acordat de APIA din plata unică pe suprafață. Comisia Europeană dă posibilitatea statelor membre UE să acorde un procent de 70% din SAPS. Fermierii români ar trebuie să primească un avans de aproximativ 53,41 euro/ha. George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a declarat că procentul este de 69% din SAPS.
Crescătorii de animale au și ei șanse să primească un avans de 85% din plățile pe agromediu, zona de pajiști. Vom încerca să dăm 69% din SAPS și 85% din agromediu la cei care au animale, pe zona de pășuni, a declarat George Turtoi pentru Agroinfo. În acest moment, nu este suficient de clar care este suma de care ar putea să beneficieze crescătorii de animale.
Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine, spune că fermierii își pun nădejdea într-un avans de 300 de lei/cap de animal. Sperăm că vom putea obține un avans la fel de mare ca anul trecut. Adică, 300 de lei/cap de bovină, a declarat Frânc pentru Agroinfo.
(sursa foto:viața liberă)