Horsch a ales expoziţia internaţională Bahia Farm Show, din Brazilia (Luís Eduardo Magalhães, Bahia), pentru a prezenta lumii noul său concept de semănătoare autonomă, Horsch RO G 500. Proiectul, început în urmă cu 20 de ani, a devenit în sfârșit realitate datorită evoluției informaticii, a senzorilor și a altor tehnologii de ultimă oră în domeniul vehiculelor autonome.
Prezentarea noii semănători s-a făcut după ce mașina a fost testată în a doua jumătate a anului 2022 în timpul campaniei de semănat soia în regiunea Matopiba (Maranhão, Tocantins, Piauí și Bahia), în nord-estul Braziliei, pentru a-și valida capabiităţile tehnologice. „Horsch RO G 500 este o semănătoare autopropulsată cu capacitatea de a urma în mod autonom liniile planificate anterior pe computer. Mașina prezentată permite Horsch să facă pași semnificativi către automatizarea completă și autonomia în domeniu”, a spus CEO-ul companiei din Brazilia, Rodrigo Duck.
Horsch RO G 500 are o unitate motor centralizată, poziționată deasupra rândurilor de plantare, tracţiune dublă şi o distanță între roți de 11 și, respectiv, 4 metri. Prin acestă configuraţie cu un două seturi de patru roți mari şi mici, se reduce compactarea, în principal pe solurile umede. Cele două rezervoarele centrale de semințe au o capacitate totală de 12.000 de litri. "Horsch RO G 500 a fost dezvoltat pentru însămânțarea boabelor de soia, unde volume mari de compartimente pentru semințe sunt utile pentru a crește eficiența operațiunii prin reducerea timpilor de oprire pentru realimentare”, a explicat Michael Horsch, fondatorul companiei și responsabil pentru dezvoltarea mașinii.
Noua semănătoare este dotată cu secţii de semănat din seria Horsch Maestro, cu discuri duble în V, cu roată de limitare a adâncimii, ceea ce asigură plasarea precisă a semințelor și menținerea constantă a adâncimii de semănat. Lățime de lucru este de 24 până la 36 de metri.
Designul Horsch RO G 500 aduce o serie de avantaje: greutatea necesară pentru tăierea rândurilor și discurile de presiune poate fi transferată foarte eficient de la rezervoarele de semințe și motor pe șasiu, la bara de plantare și este distribuită pe toată lățimea de lucru. La rândul său, înălțimea șasiului permite barei de plantare să copieze neregularitățile solului.
Brazilia este, în opinia lui Michael Horsh "foarte interesantă ca punct de lansare al acestui prototip, deoarece ţara dispune de ferme cu suprafețe din ce în ce mai mari și este perfect logic să avem o semănătoare autopropulsată atunci când sunt două recolte pe an".
Proiectul de dezvoltare a Horsch RO G 500 este în continuare o prioritate pentru Horsch. Pe lângă tehnologia GPS și îmbunătățirea sistemului de semănat cu trafic controlat pentru mai multă eficiență, accentul se pune și pe detectarea obstacolelor și siguranța mediului. Pentru aceasta, mai multe tehnologii sunt testate și evaluate. „Suntem preocupaţi în special de integrarea optimă a robotului în fluxul de lucru operațional, deoarece în utilizarea practică accentul se pune în principal pe autonomie și logistică. Autonomia aduce avantajul de a putea opera sisteme foarte avansate prin instrumente digitale precum smartphone-uri și tablete, profitând de expertiza agronomică și, astfel, creând un model de operare nou și modern”, a subliniat Michael Horsch.