Adama
AGRICOVER

Tehnica agricolă, la extreme!

Publicat: 12 septembrie 2011 - 21:51
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Nu avem noi prea multe posibilităţi de a investi în tehnologia de ultimă generaţie, însă avem oferte de la dealerii de utilaje de îţi lasă gura apă. 

E drept că suntem printre ultimii din Europa la numărul de hectare pentru un tractor (adică foarte multe hectare) dar asta nu-i impresionează pe oficialii de la agricultură decât într-o foarte mică măsură. E drept că agricultorii români, în marea lor majoritate, au învăţat deja lecţia cu descurcatul pe cont propriu. Acesta este şi motivul pentru care multe exploataţii de la noi şi-au înzestrat în ultimii ani parcurile auto cu tractoare şi combine, echipamente şi instalaţii noi şi second-hand. Nici nu aveau cum altfel să viseze măcar la creşterea randamentului şi a productivităţii, adică cele două deziderate care stau la baza unei afaceri promiţătoare. Chiar şi în agricultură.


Producătorii şi importatorii care activează în România, după cum veţi afla şi din paginile acestei reviste, anunţă creşterea vânzărilor în prima jumătate a acestui an, comparativ cel puţin cu 2010. Aceasta este vestea bună, adică se cumpără tehnică, indiferent de crizele şi isteriile economice mondiale, reale sau “impuse”. Un factor determinant în decizia fermierilor de a investi este, fără îndoială, producţia bună de cereale din 2011 şi preţurile cât de cât pe măsura aşteptărilor. Asta dacă nu ţinem cont de costurile pe produs, care ţin pasul cu vremurile. Adică sunt în creştere...

rabla-pentru-tractoare_b


Totuşi, măsurile din PNDR, colaborarea dealerilor cu firmele de leasing, resursele financiare proprii (cu banii jos), vânzarea în rate sezoniere, o mai mare deschidere (deşi încă timidă) a băncilor către agricultură, chiar şi Rabla, au determinat o creştere în ceea ce priveşte achiziţiile de maşini şi utilaje agricole noi. Desigur, birocraţia care ne caracterizează şi atitudinea de “încurcă lume” a funcţionarilor de prin instituţiile Ministerului Agriculturii generează în continuare dificultăţi majore în accesarea fondurilor comunitare destinate investiţiilor în tehnica agricolă. Pe scurt, puteam face mult mai multe cu banii europeni...


Dar ne-am obişnuit deja cu România, ţara extremelor. Ţara potenţialului, care exportă mult din ceea ce produce şi importă, încă masiv, produse agroalimentare. Ţara în care fermele mari sunt super dotate, iar în cele mici ruginesc tractoarele obosite şi depăşite din toate punctele de vedere. Ţara în care se poate dar nu prea se face. Ţara în care dacă agricultorii n-ar munci pe brânci, numai ei ştiu cum, n-ar avea oficialii cu ce să se laude (şi asta ar fi o problemă, politic vorbind). Şi totuşi, ţara în care şi-au găsit un loc bun şi o piaţă promiţătoare marii producători ai lumii în domeniul tehnicii şi tehnologiei agricole. Vorba ‘ceea... dacă n-ar fi, nu s-ar investi!


Vizualizat: 4278 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Bune pentru arabi, rele pentru români

Bune pentru arabi, rele pentru români

Statistica spune că în România unui tractor îi revin 68 de hectare de teren agricol, în timp ce în ţările Uniunii Europene acelaşi tractor lucrează în medie 17 hectare.

BCR scade dobânda la oferta de leasing pentru utilaje agricole

BCR scade dobânda la oferta de leasing pentru utilaje agricole

Banca Comercială Romană (BCR) scade dobânda la oferta de leasing pentru utilaje agricole şi încurajează micii fermieri să profite de programul „Rabla pentru tractoare”.

Programul „Rabla pentru tractoare”  a început

Programul „Rabla pentru tractoare” a început

Fermierii care vor să-şi schimbe utilajul agricol cu unul nou vor primi de la stat 17.000 de lei în cadrul programului guvernamental „Rabla pentru tractoare”.

Primul tractor în întregime românesc în planurile Irum Reghin

Primul tractor în întregime românesc în planurile Irum Reghin

Compania Irum Reghin, producător de utilaje pentru industria forestieră, intenţionează ca în scurt timp să fabrice în România un tractor sută la sută românesc. 

Pe 25 august va demara programul Rabla pentru tractoare

Pe 25 august va demara programul Rabla pentru tractoare

Programul de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate va demara în 25 august 2011 cu înscrierea şi validarea producătorilor şi în 12 septembrie 2011 pentru proprietarii de utilaje agricole, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Mediului şi Pădurilor.

„Rabla” pentru motounelte a strâns 20 tone de echipamente uzate

„Rabla” pentru motounelte a strâns 20 tone de echipamente uzate

Programul „Rabla” pentru motounelte din România a început în anul 2009. Până în prezent prin intermediul acestui program au fost strânse 20 tone de motounelte de grădinărit.

Câteva recomandări privind alegerea lubrifianţilor pentru utilajele agricole

Câteva recomandări privind alegerea lubrifianţilor pentru utilajele agricole


Oamenii care lucrează în agricultură ştiu câtă muncă este necesară pentru a obţine rezultatele dorite în acest domeniu.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii