Adama
AGRICOVER

Bune pentru arabi, rele pentru români

Cosmin TRIF
Publicat: 10 septembrie 2011 - 13:05
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Statistica spune că în România unui tractor îi revin 68 de hectare de teren agricol, în timp ce în ţările Uniunii Europene acelaşi tractor lucrează în medie 17 hectare.

Asta ca să nu ne comparăm cu Germania, de pildă, unde un tractor brăzdează 9 hectare. Veştile proaste nu se opresc însă aici: pentru a ajunge din urmă Europa la raportul tractoare/teren  agricol,  România ar trebui să se doteze anual cu 30000 de tractoare, timp de zece ani, fără vreo întrerupere.

Aşadar, România are mare nevoie de utilaje agricole, inclusiv tractoare. Dezvoltarea agriculturii, mai cu seamă din ultimii ani, reclamă, firesc, o cerere crescândă de utilaje. Producătorii vor produce, importatorii vor importa şi uite aşa, în câţiva ani, mai micşorăm cu ceva distanţa faţă de Germania.

Bun, până aici, nimic nou, puteţi spune. Ce ziceţi însă dacă vă spun că, în momentul de faţă, în România nu există decât un singur producător de tractoare, ( MAT Craiova) pe poarta căruia, actualmente, nu ies mai mult de 50 de unităţi anual. Şi nu pentru că n-ar putea!

Discuţia  purtată zilele trecute cu directorul de vânzări al fabricii m-a lăsat „mască”., cum se spune. Întrebat dacă ar putea creşte, la o adică, numărul de tractoare fabricate anual, omul îmi răspunde afirmativ. „Am putea produce până la 1000 de tractoare pe an, ceea ce vom face.  Dar pentru piaţa externă – continuă directorul – unde chiar acum căutăm noi pieţe de desfacere”.

Ca să fiu sigur că înţeleg îl mai întreb o dată. Da, omul îmi precizează că fabrica va încerca să mărească producţia, dar pentru export, nicidecum pentru fermierii români. Unde? „În ţările arabe şi în Africa”, unde exporta şi Ceauşescu pe vremuri.

Recapitulez: fermieri români plâng după tractoare, de mama focului, dar noi n-avem decât o fabrică. Care fabrică, culmea, tocmai se pregăteşte să-şi caute cumpărători în Africa şi Arabia Saudită. Eu, unul jur că nu mai pricep nimic. Mă poate ajuta cineva să înţeleg unde-i buba?

Să nu-mi răspundeţi că marfa importată e mai ieftină şi că piaţa face... vânzarea, în cele din urmă,  că nu vă cred.

Ce rost mai are programul Rabla ori altele din moment ce agricultorii români oricum nu le pot folosi pentru a-şi cumpăra tractoare?


Vizualizat: 6718 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

BCR scade dobânda la oferta de leasing pentru utilaje agricole

BCR scade dobânda la oferta de leasing pentru utilaje agricole

Banca Comercială Romană (BCR) scade dobânda la oferta de leasing pentru utilaje agricole şi încurajează micii fermieri să profite de programul „Rabla pentru tractoare”.

Programul „Rabla pentru tractoare”  a început

Programul „Rabla pentru tractoare” a început

Fermierii care vor să-şi schimbe utilajul agricol cu unul nou vor primi de la stat 17.000 de lei în cadrul programului guvernamental „Rabla pentru tractoare”.

Primul tractor în întregime românesc în planurile Irum Reghin

Primul tractor în întregime românesc în planurile Irum Reghin

Compania Irum Reghin, producător de utilaje pentru industria forestieră, intenţionează ca în scurt timp să fabrice în România un tractor sută la sută românesc. 

Pe 25 august va demara programul Rabla pentru tractoare

Pe 25 august va demara programul Rabla pentru tractoare

Programul de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate va demara în 25 august 2011 cu înscrierea şi validarea producătorilor şi în 12 septembrie 2011 pentru proprietarii de utilaje agricole, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Mediului şi Pădurilor.

„Rabla” pentru motounelte a strâns 20 tone de echipamente uzate

„Rabla” pentru motounelte a strâns 20 tone de echipamente uzate

Programul „Rabla” pentru motounelte din România a început în anul 2009. Până în prezent prin intermediul acestui program au fost strânse 20 tone de motounelte de grădinărit.

Câteva recomandări privind alegerea lubrifianţilor pentru utilajele agricole

Câteva recomandări privind alegerea lubrifianţilor pentru utilajele agricole


Oamenii care lucrează în agricultură ştiu câtă muncă este necesară pentru a obţine rezultatele dorite în acest domeniu.

Toate maşinile arată bine pe hârtie, dar rezultatul folosirii lor este important!

Toate maşinile arată bine pe hârtie, dar rezultatul folosirii lor este important!


Invitaţie la demonstraţie in câmp, Güttler Tehnologia Grâului.

Fermierii din Europa vor să îşi mărească investiţiile

Fermierii din Europa vor să îşi mărească investiţiile

După cele mai recente rezultate ale sondajului DLG Trendmonitor Europe din această primăvară, care monitorizează părerile şi intenţiile fermierilor şi întreprinzătorilor din agricultura europeană, aşteptările acestora cu privire la economia agricolă s-au îmbunătăţit faţă de sondajul din toamna 2010.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
stancu
|
09. 12, 2011. Monday 18:48
pai sigur ca-si cauta clienti pe-afara, asta pana o sa se convinga si aia ce jafuri produc la Mat.Asta v-o spune unul care-a cumparat o semanatoare de porumb Unica si un tractor Zimbru de la ei.Semanatoarea este NEFOLOSIBILA iar tractorul a mers de bine de rau vreo doi ani cu nu mai stiu cate reparatii iar de cinci ani zace prin curte.Au un service de doi bani asa cum sunt de fapt si utilajele lor.Asta ca sa nu mai ia si altii teapa
2.
Cosmin Trif
|
09. 12, 2011. Monday 12:02
IRUM Regin desfasoara doar activitati de asamblare, deci nu exista o productie suta la suta. Chiar si asa, cu doua flori nu s-ar face primavara, nu credeti?
1.
CrisG
|
09. 12, 2011. Monday 09:54
Dar de IRUM Reghin nu ati auzit ? Si ei produc tractoare.
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii