Statistica spune că în România unui tractor îi revin 68 de hectare de teren agricol, în timp ce în ţările Uniunii Europene acelaşi tractor lucrează în medie 17 hectare.
Asta ca să nu ne comparăm cu Germania, de pildă, unde un tractor brăzdează 9 hectare. Veştile proaste nu se opresc însă aici: pentru a ajunge din urmă Europa la raportul tractoare/teren agricol, România ar trebui să se doteze anual cu 30000 de tractoare, timp de zece ani, fără vreo întrerupere.
Aşadar, România are mare nevoie de utilaje agricole, inclusiv tractoare. Dezvoltarea agriculturii, mai cu seamă din ultimii ani, reclamă, firesc, o cerere crescândă de utilaje. Producătorii vor produce, importatorii vor importa şi uite aşa, în câţiva ani, mai micşorăm cu ceva distanţa faţă de Germania.
Bun, până aici, nimic nou, puteţi spune. Ce ziceţi însă dacă vă spun că, în momentul de faţă, în România nu există decât un singur producător de tractoare, ( MAT Craiova) pe poarta căruia, actualmente, nu ies mai mult de 50 de unităţi anual. Şi nu pentru că n-ar putea!
Discuţia purtată zilele trecute cu directorul de vânzări al fabricii m-a lăsat „mască”., cum se spune. Întrebat dacă ar putea creşte, la o adică, numărul de tractoare fabricate anual, omul îmi răspunde afirmativ. „Am putea produce până la 1000 de tractoare pe an, ceea ce vom face. Dar pentru piaţa externă – continuă directorul – unde chiar acum căutăm noi pieţe de desfacere”.
Ca să fiu sigur că înţeleg îl mai întreb o dată. Da, omul îmi precizează că fabrica va încerca să mărească producţia, dar pentru export, nicidecum pentru fermierii români. Unde? „În ţările arabe şi în Africa”, unde exporta şi Ceauşescu pe vremuri.
Recapitulez: fermieri români plâng după tractoare, de mama focului, dar noi n-avem decât o fabrică. Care fabrică, culmea, tocmai se pregăteşte să-şi caute cumpărători în Africa şi Arabia Saudită. Eu, unul jur că nu mai pricep nimic. Mă poate ajuta cineva să înţeleg unde-i buba?
Să nu-mi răspundeţi că marfa importată e mai ieftină şi că piaţa face... vânzarea, în cele din urmă, că nu vă cred.
Ce rost mai are programul Rabla ori altele din moment ce agricultorii români oricum nu le pot folosi pentru a-şi cumpăra tractoare?