În 15 noiembrie îşi va deschide porţile AgriTechnica, manifestarea cea mai aşteptată de către toţi cei implicaţi în domeniul industriei maşinilor agricole: producători, dealeri şi bineînţeles utilizatorii, fermieri şi contractori.
Cei mai importanţi jucători din industrie au anunţat deja inovaţiile şi noutăţile pregătite pentru a fi lansate cu acest prilej. Suntem însă siguri că mai sunt multe alte surprize care îi aşteaptă pe vizitatori. Pentru a putea „cuprinde cu privirea” miile de maşini şi utilaje expuse în cele 24 de hale al complexului expoziţional de la Hanovra, vizitatorii au nevoie de cel puţin două-trei zile. Desigur, vor fi vizitatori interesaţi numai de un anumit brand sau numai de o gamă de utilaje.
Pietre de hotar la AgriTechnica
Dacă însă doriţi să aveţi o privire de ansamblu asupra evoluţiei tehnicii agricole, din secolul trecut şi până astăzi, vă recomandăm să vizitaţi hala 7. Acolo, în pavilionul special amenajat de către DLV, veţi găsi 12 „Pietre de hotar” ale tehnicii agricole mondiale. Cele 12 companii reprezentate sunt: Amazone, Case IH, Grimme, Fendt, Fliegl, Krone, Lemken, Massey Ferguson, New Holland, Pöttinger, Stihl şi Vicon. Articole privind acest proiect şi istoricul acestor companii au fost deja prezentate în paginile publicaţiilor noastre şi urmează să apară şi alte materiale.
„Meilenstein der Landtechnik” (Pietre de hotar ale tehnicii agricole) este un proiect derulat de către grupul german de presă DLV Deutscher Landwirtschaftsverlag, pentru a marca aniversarea a 90 de ani de la apariţia primului număr al revistei dlv Agrartechnik. DLV Deutscher Landwirtschaftsverlag este cea mai mare editură agricolă din Germania, cu peste 35 de publicaţii şi un tiraj lunar de peste 1,3 milioane exemplare.
Ferma Media Grup la AgriTehnica, în hala 7
În cadrul standului principal al DLV Landwirtschaftsverlag din hala 7, vor fi integrate şi standuri ale companiilor media internaţionale partenere ale editorului german. Astfel, Ferma Media Grup va fi prezentă la acest eveniment, cu un stand propriu, va înregistra şi va transmite cele mai importante evenimente din timpul târgului, atât prin reportaje şi articole tehnice cât şi prin înregistrări/filmări video. Aceste vor fi prezentate în paginile publicaţiilor noastre şi pe site-urile: www.revista-ferma.ro şi www.agroinfo.ro
Revista Ferma, în juriul “Maschine des Jahres”
Premiile “Maşina anului” vor fi şi în acest an acordate de către un juriu internaţional format din jurnalişti din Germania (DLV Deutscher Landwirtschaftsverlag), Danemarca, Olanda, Polonia, Rusia, Ungaria, Franţa şi România - reprezentată prin Revista Ferma.
Festivitatea de decernare a premiilor va avea loc la standul dlv Deutscher Landwirtschaftsverlag din hala 7, marţi, 15 noiembrie, ora 18. Au fost nominalizate maşinile şi utilajele agricole pentru premiul “Maşina anului 2011”, la cele 13 categorii. Acestea sunt:
1. Tractoare de foarte mare putere: Axion 900 şi Magnum CVX
2. Tractoare clasa 250 CP: John Deere 7R şi John Deere 8R
3. Tractoare de până la 200 CP: Fendt 700 Vario şi Deutz 7000
4. Tractor de până la 150 CP: Valtra seria N, John Deere 6 R şi Deutz 6000
5. Tractor special: Deutz-Fahr Agrofarm TTV şi MF 3600
6. Combine pentru recoltat cereale: Claas Lexion 700 şi New Holland CR
7. Combine pentru recoltat furaje: Claas Jaguar cu senzor NIR
8. Combine pentru recoltat cartofi şi sfeclă: Grimme Varitron 470 şi Grimme - Combină pentru recoltat sfeclă
9. Utilaje agricole/presă de balotat: John Deere 900 şi Krone Ultima
10. Utilaje pentru semănat şi pregătirea solului: Kuhn Striger şi Horsch Maestro
11. Sisteme şi aplicaţii de control: John Deere R621i, Kverneland Xtra şi Dammann TSD-System
12. Energii regenerabile: Consentis CON 2 Fermenter şi tractorul Styer pe biogaz
13. Premiu special: AEF Iso Datenbank
AgriTechnica 2011, la zi
• peste 2.600 de expozanţi din 46 de ţări
• 24 de hale ale Complexului expoziţional din Hanovra
• 320.000 mp suprafaţă expo, cu 15% mai mare decât în 2009
• peste 350.000 de vizitatori aşteptaţi, din zeci de ţări
Au intrat în linie dreaptă pregătirile pentru ediţia 2011 a celei mai mari expoziţii de maşini agricole din lume: AgriTechnica- Hanovra, organizată de Societatea Germană pentru Agricultură (DLG e.V.) între 15 şi 19 noiembrie (zile speciale: 13-14 noiembrie).
Alături de mari nume ale producţiei de maşini agricole din lume, multe având reprezentanţe în România, se numără printre expozanţi două companii româneşti: Nexxon SRL din Târgu Secuiesc, exportator-importator de anvelope şi camere de aer şi RAAL SRL din Bistriţa, producător de sisteme complete de răcire şi schimbătoare de căldură, destinate aplicaţiilor din agricultură, construcţii, echipamente industriale şi auto.
AgriTechnica 2011 aduce, în premieră, includerea unui expert român în Comisia pentru Inovaţii şi Noutăţi a expoziţiei. Dr.ing. Ovidiu Ranta (USAMV Cluj-Napoca) ne-a mărturisit că este onorat de invitaţie şi mândru că România îşi câştigă un binemeritat loc într-una din cele mai importante comisii mondiale de jurizare a noilor tehnologii pentru agricultură.
Aur la AgriTechnica
Inovaţiile medaliate cu aur la AgriTechnica, care în curând vor uşura viaţa agricultorilor, sunt:
• Sistemul de conducere în conexiune “Electronic Drawbar”. Compania: AGCO GmbH Fendt, Marktoberdorf, Germania.
Agricultorilor li se oferă un sistem în care un tractor în câmp urmează în mod automat un alt tractor de conducere, ce se deplasează în faţă. Cele două vehicule comunică prin radio şi sunt coordonate de către un sistem de înaltă precizie de conducere prin GPS. Mecanizatorul de pe tractorul de conducere monitorizează ambele vehicule şi are acces deplin la controlul şi funcţionarea tractorului următor. Deplasarea a două tractoare în acelaşi timp măreşte mult productivitatea, permite o utilizare mai flexibilă decât un tractor mare şi reduce încărcarea pe sol.
• Presa NON-STOP combinată pentru baloţi rotunzi şi înfoliat “Ultima”. Compania: Bernard Krone GmbH Maschinenfabrik, Spelle, Germania
Producerea de baloţi rotunzi este o operaţie de recoltare exigentă, urmărind să obţină forma optimă, compactare uniformă şi legare completă a baloţilor. Maşinile moderne de balotat realizează productivităţi mari, dar procesul este întrerupt pentru legarea şi golirea balotului. Presa Non-Stop permite deplasarea continuă a agregatului de balotat care leagă şi descarcă balotul format, fără a necesita oprirea tractorului. Controlul inteligent al unei camere de presare preliminare permite operarea automată. Viteza de deplasare a tractorului este adaptată la debitul de material care intră în presă. Automatizarea reduce efortul mecanizatorului şi diminuează eroarea umană. Debitul de material ce trece prin maşină poate fi majorat cu până la 50%, crescând capacitatea de lucru şi productivitatea. Costurile cu energia şi cu forţa de muncă scad.
În expoziţie va fi prezent şi reprezentantul în România al Societăţii Germane pentru Agricultură, compania româno-germană DLG InterMarketing, care organizează târgurile AGRARIA la Cluj Napoca (2-6 mai 2012) şi AGRIPLANTA la Fundulea (7-10 iunie 2012).
Fermierii români pot obţine de la DLG InterMarketing, în anumite condiţii, bilet de intrare gratuit la AgriTechnica Hanovra, sunând la 0734.684.645. În plus, unele agenţii de turism româneşti oferă pachete turistice care cuprind, pe lângă vizitarea mai multor oraşe europene, un popas documentar la AgriTechnica.