Poliţiştii italieni sunt dotaţi cu maşini Lamborghini, cei din Dubai folosesc şi ei bolizi super-rapizi, în timp ce britanicii au fost înzestraţi mai nou cu... tractoare, pentru a combate criminalitatea din spaţiul rural.
Este vorba despre un demers al Parlamentului Scoţian şi SPARC (Parteneriatul Scoţian Împotriva Criminalităţii Rurale), derulat pe parcursul anului 2019. Un tractor Valtra model T174EA vopsit în culorile poliţiei şi cu însemnele Hamilton Ross Group, companie cu activitate în sectorul agricol care de fapt a finanţat acest proiect, a participat la peste 40 de evenimente agricole pentru a sensibiliza şi a discuta deschis despre problema criminalităţii rurale.
Zonele rurale şi îndepărtate continuă să fie vizate de criminali oportunişti şi organizaţi, iar acest tur i-a încurajat pe cei care trăiesc, muncesc şi vizitează comunităţile rurale să ia măsuri de precauţie şi să-şi protejeze proprietatea, raportând orice activitate suspectă, au explicat iniţiatorii acestui proiect. SPARC este un parteneriat cu mai multe agenţii care implică 16 organizaţii-cheie ce colaborează pentru combaterea criminalităţii rurale.
"Întrucât infracţiunile rurale se produc pe întreg teritoriul Scoţiei şi nu cunosc graniţe, Parteneriatul Scoţian împotriva Criminalităţii Rurale a fost astfel gândit să creeze o prezenţă vizibilă în cât mai multe zone din Scoţia", a declarat Alan Dron, unul dintre coordonatorii acestui proiect. "Fiecare fermă este o afacere şi, prin urmare, riscă o fraudă cibernetică, în unele cazuri chiar mai mult din cauza naturii afacerii şi a modului în care funcţionează", l-a completat detectivul şef John McKenzie, care este şi preşedinte al SPARC.
Proiectul a avut un succes total în sensibilizarea cu privire la prevenirea criminalităţii rurale şi rolul pe care îl pot juca dealeri precum Hamilton Ross Group în ceea ce priveşte sprijinirea clienţilor prin montarea dispozitivelor de securitate şi urmărirea flotelor de echipamente agricole.