Aşteptările viitoare pentru sectorul european al maşinilor şi echipamentelor agricole "au devenit mai puţin negative", în ciuda provocărilor continue pe care le prezintă criza provocată de pandemia Covid-19.
Cel puţin asta este percepţia CEMA - organismul umbrelă care reprezintă interesele producătorilor europeni de maşini şi echipamente agricole, exprimată în barometrul său de afaceri publicat în luna iunie.
CEMA observă că indicele general al climatului de afaceri pentru acest sector s-a îmbunătăţit uşor în ultimele săptămâni. Cu toate acestea, continuă "profund negativ", la -47 puncte (pe o scară de la -100 la +100), înregistrând cea mai puternică scădere de la criza financiară din 2008 şi 2009.
Îmbunătăţirea raportată de CEMA se reduce în principal la aşteptările viitoare mai puţin negative. Luna trecută, 75% dintre reprezentanţii industriei invitaţi să-şi exprime în acest barometru estimările cu privire la evoluţia cifrei de afaceri au avut impresii negative, aşteptându-se ca vânzările să scadă.
Cu restricţii uşor relaxate în ceea ce priveşte criza Covid-19 în majoritatea ţărilor europene, capacitatea medie de producţie a întreprinderilor este de aproximativ 83% din nivelurile de dinainte de aşa-numitul lockdown, în timp ce nivelul mediu al ofertei este de 88% din ceea ce a fost înainte ca să apară pandemia de coronavirus.
OPTIMISM MODERAT
Numărul companiilor participante la sondaj care şi-au caracterizat activitatea curentă drept "foarte defavorabilă" a scăzut de la 18% la 6%. În acelaşi timp, numărul respondenţilor care şi-au caracterizat afacerea drept "bună" a scăzut şi el de la 13% la 10%.
51% dintre cei care au răspuns sondajului CEMA au apreciat că afacerile sunt "defavorabile" (o creştere cu 43% faţă de luna trecută), în timp ce 33% le-au descris ca fiind "satisfăcătoare" (o creştere cu 26% comparativ cu luna mai).
Barometrul de afaceri al CEMA este un sondaj lunar destinat reprezentanţilor industriei europene de producţie a maşinilor şi echipamentelor agricole, care funcţionează din 2008. Sondajul acoperă majoritatea sectoarelor - de la tractoare la echipamente municipale. Grupul ţintă (al respondenţilor) cuprinde 140 de manageri superiori din nouă ţări.