Din 2016, preţurile produselor alimentare de bază vor scădea substanţial, cu 5-10%, pe fondul reducerii TVA pentru carne, peşte, legume şi fructe de la 24% - în prezent la 9%, apreciază ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov.
Acesta a declarat, miercuri, la Realitatea TV, că producătorii vor trebui să scadă preţurile, fiind într-o piaţă concurenţială, evaziunea fiscală nu va mai fi atractivă în condiţiile reducerii TVA cu 15 puncte procentuale, iar Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va interveni mult mai atent şi mai clar pe sectoarele menţionate.
Vâlcov a precizat că prin reducerea taxelor puterea de cumpărare poate creşte cu 3-5% în fiecare an. Conform proiectului de Cod Fiscal, planul de relaxare fiscală pentru perioada 2016 - 2020 prevede că TVA va ajunge la 18% în 2020 de la 24% în 2015, cota unică de impozitare va scădea de la 16% la 14%, impozitul pe dividende va fi eliminat, în prezent fiind de 16%, taxa pe construcţii speciale va fi eliminată (în prezent 1%), contribuţiile de asigurări sociale (CAS) vor scădea de la 15,8% la 13,5% pentru angajat şi de la 10,5% la 7,5% pentru angajator, iar la impozitarea microîntreprinderilor şi pentru impozitele şi taxele locale va fi introdus un regim diferenţiat.
Ponta: TVA la alte produse alimentare va fi redusă cel târziu din ianuarie 2016
Taxa pe valoarea adăugată va putea fi redusă la alte produse alimentare cel târziu din ianuarie 2016, a declarat, în decembrie anul trecut, premierul Victor Ponta. „1994 a fost ultimul an în care România a avut balanţă pozitivă în ceea ce priveşte produsele agro-alimentare, iar după 20 de ani suntem din nou pe plus, printr-o creştere a producţiei şi promovare a acesteia, avem însă nevoie în continuare de creşterea subvenţiilor, de cadastru în zona rurală şi avem nevoie să arătăm că putem să avem nu doar 3, ci 5 ani de creştere în fiecare an a subvenţiilor pentru suprafeţele agricole. Din acest punct de vedere, atât în discuţiile cu instituţiile internaţionale, dar sunt convins că şi cu sprijinul dumneavoastră, vom putea să implementăm cel mai târziu de la 1 ianuarie 2016 scăderea TVA nu doar la produsele de panificaţie, cum este deja, ci şi la alte produse alimentare”, a spus Ponta la şedinţa de acordare a votului pentru noul Guvern.
Tot în acea perioadă, ministrul agriculturii Daniel Constantin a explicat că până la finalul anului 2015, TVA poate fi redusă doar la 5% sau la 9%. „TVA poate fi redusă la alimente, dar nu la alte cote decât 5% sau 9%. Nu poate fi redusă, de exemplul la 3% sau la 8%. S-a făcut un pas important cu pâinea şi sper să se mai facă un pas important acum, cu produsele bio. Dacă bugetul ne va permite, există posibilitatea ca TVA să se reducă şi la alte produse alimentare. Dacă vom introduce o cotă redusă de TVA la produsele bio, România poate ajunge campioană în Europa la acest capitol”, a spus ministrul.