Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) îşi exprimă nemulţumirea faţă de cuantumul alocat anul acesta din bugetul naţional pentru plăţile pe suprafaţă şi propune ca fermierii să nu mai plătească impozitele, dacă guvernanţii nu îşi respectă promisiunile.
În luna mai, Ministerul Agriculturii notifica la Comisia Europeană sumele maxime alocate din bugetul naţional pentru plăţile pe suprafaţă. Se vorbea atunci de cel puţin 50,64 euro/hectar, fiindu-le aşadar garantată fermierilor aceeaşi sumă ca şi în 2010, iar cuantumul putea ajunge până la 74 euro. Între timp, însă, suma aprobată nu a depăşit 42 euro/ha.
„Ministrul finanţelor încearcă să ne prostească. Spune că ne dă bani la nivelul anului trecut. Păi dacă se întâmpla aşa, tot era mai bine, că primeam 50 de euro. Aşadar subvenţia totală va fi în jur de 570 lei. Unde mai pui că motorina s-a scumpit între timp, la fel şi îngrăşămintele”, se întreabă retoric Nicolae Sitaru.
„E o mare problemă pentru că foarte mulţi fermieri şi-au bugetat sumele astea. Ele erau destinate fie pentru achitarea creditelor, fie pentru plata impozitelor sau a salariilor. Iar acum sunt în situaţia să nu poată plăti aceşti bani. Eu personal nu-l bănuiesc pe domnul ministru că nu a făcut tot ce depindea de el”, ne-a declarat în exclusivitate preşedintele LAPAR.
„Dacă agricultura a fost anul acesta un motor de creştere economică, anul viitor s-ar putea să fie o imensă frână în dezvoltare. Vom trăi şi cu banii aceştia mai puţini. Unii vor da însă faliment, alţii nu îşi vor plăti obligaţiile la stat. Mergem înainte, ce să facem? Practic criză este şi în Uniunea Europeană, dar SAPS-ul e cel promis. Aşa şi autorităţile de la Bruxelles puteau spune că ne acordă jumătate din bani”, constată Sitaru.
Conducerea LAPAR ia în calcul un mod inedit de a protesta. „Ne gândim să declanşăm o grevă fiscală. Să nu mai plătim impozitele, dacă guvernanţii ne promit ceva şi apoi nu se ţin de cuvânt. Spre exemplu, anul trecut am beneficiat de scutirea de impozit a profitului reinvestit. Pentru cei care investeau în agricultură era ca un fel de credit fiscal. De fapt, nu era scutire, ci o amânare a plăţii. Anul acesta nici măcar aia nu mai e valabil. Iar preţurile la cereale au scăzut din primăvară aprope la jumătate. E bine pentru consumatori, dar nu şi pentru producători”, susţine liderul federaţiei reprezentative a producătorilor agricoli din sectorul vegetal.