Adama
AGRICOVER

LAPAR ameninţă cu greva fiscală!

Publicat: 29 noiembrie 2011 - 15:34
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) îşi exprimă nemulţumirea faţă de cuantumul alocat anul acesta din bugetul naţional pentru plăţile pe suprafaţă şi propune ca fermierii să nu mai plătească impozitele, dacă guvernanţii nu îşi respectă promisiunile.

În luna mai, Ministerul Agriculturii notifica la Comisia Europeană sumele maxime alocate din bugetul naţional pentru plăţile pe suprafaţă. Se vorbea atunci de cel puţin 50,64 euro/hectar, fiindu-le aşadar garantată fermierilor aceeaşi sumă ca şi în 2010, iar cuantumul putea ajunge până la 74 euro. Între timp, însă, suma aprobată nu a depăşit 42 euro/ha.

„Ministrul finanţelor încearcă să ne prostească. Spune că ne dă bani la nivelul anului trecut. Păi dacă se întâmpla aşa, tot era mai bine, că primeam 50 de euro. Aşadar subvenţia totală va fi în jur de 570 lei. Unde mai pui că motorina s-a scumpit între timp, la fel şi îngrăşămintele”, se întreabă retoric Nicolae Sitaru.

„E o mare problemă pentru că foarte mulţi fermieri şi-au bugetat sumele astea. Ele erau destinate fie pentru achitarea creditelor, fie pentru plata impozitelor sau a salariilor. Iar acum sunt în situaţia să nu poată plăti aceşti bani. Eu personal nu-l bănuiesc pe domnul ministru că nu a făcut tot ce depindea de el”, ne-a declarat în exclusivitate preşedintele LAPAR.

„Dacă agricultura a fost anul acesta un motor de creştere economică, anul viitor s-ar putea să fie o imensă frână în dezvoltare. Vom trăi şi cu banii aceştia mai puţini. Unii vor da însă faliment, alţii nu îşi vor plăti obligaţiile la stat. Mergem înainte, ce să facem? Practic criză este şi în Uniunea Europeană, dar SAPS-ul e cel promis. Aşa şi autorităţile de la Bruxelles puteau spune că ne acordă jumătate din bani”, constată Sitaru.

Conducerea LAPAR ia în calcul un mod inedit de a protesta. „Ne gândim să declanşăm o grevă fiscală. Să nu mai plătim impozitele, dacă guvernanţii ne promit ceva şi apoi nu se ţin de cuvânt. Spre exemplu, anul trecut am beneficiat de scutirea de impozit a profitului reinvestit. Pentru cei care investeau în agricultură era ca un fel de credit fiscal. De fapt, nu era scutire, ci o amânare a plăţii. Anul acesta nici măcar aia nu mai e valabil. Iar preţurile la cereale au scăzut din primăvară aprope la jumătate. E bine pentru consumatori, dar nu şi pentru producători”, susţine liderul federaţiei reprezentative a producătorilor agricoli din sectorul vegetal.

Vizualizat: 2753 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Start Rabla pentru tractoare: Etape și acte necesare!

Start Rabla pentru tractoare: Etape și acte necesare!

19 noiembrie 2024 - 22:52

Programul Rabla pentru tractoare se deschide pe 22 noiembrie 2024, cu etapa înscrierii în program a dealerilor de mașini agricole.

Start plată ajutor secetă 1.000 euro/ha!

Start plată ajutor secetă 1.000 euro/ha!

14 noiembrie 2024 - 22:20

Direcțiile agricole au început plata către fermieri a ajutorului de secetă în valoare de 1.000 lei pe hectar, a anunțat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Plăți APIA la zi: Câți fermieri au primit avansul din subvenții!

Plăți APIA la zi: Câți fermieri au primit avansul din subvenții!

14 noiembrie 2024 - 18:16

APIA anunță câți fermieri au primit avansul din subvențiile pentru acest an în prima lună de la startul campaniei de plăți în avans și ce sume încasează acesta din plăți directe.

Ajutoare mai mari pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Ajutoare mai mari pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

16 iunie 2024 - 21:34

Fermierii, crescătorii de animale din România vor primi ajutoare de stat mai mari. Vezi suma aprobată de Comisia Europeană!

Fermierii maghiari se roagă la Dumnezeu să NU ne trezim! Ce subvenții primesc pe litrul de lapte!

Fermierii maghiari se roagă la Dumnezeu să NU ne trezim! Ce subvenții primesc pe litrul de lapte!

16 iunie 2024 - 17:49

Principalele probleme pentru crescătorii de vaci de lapte din România sunt modul cum sunt direcționați banii către ferme și faptul că fermierii români sunt mai slab organizați decât cei din alte țări.

AZI: Sprijinul cuplat, la plata APIA! Sume pe hectar și cap de animal!

AZI: Sprijinul cuplat, la plata APIA! Sume pe hectar și cap de animal!

11 iunie 2024 - 16:08

APIA anunță fermierii că a început autorizarea la plată către fermieri a sumelor pe care aceștia le au de primit în contul sprijinului cuplat vegetal și zootehnic.

Bani pentru fermierii, crescătorii de animale care așteaptă subvențiile APIA!

Bani pentru fermierii, crescătorii de animale care așteaptă subvențiile APIA!

10 iunie 2024 - 23:57

Fermierii, crescătorii de animale pot lua credite în contul subvențiilor APIA pe care le au de primit pentru acest an.

Decizia MADR pentru fermierii români: Cum va fi aplicată derogarea GAEC 8!

Decizia MADR pentru fermierii români: Cum va fi aplicată derogarea GAEC 8!

19 februarie 2024 - 23:51

Cum pot aplica fermierii români derogarea GAEC 8 anul acesta! Reprezentanții fermierilor români s-au întâlnit pe 19 februarie cu ministrul Florin Barbu și echipa MADR pentru a discuta cum vor fi aplicate standardul GAEC 8 și Ecoschema PD-04 (înverzire) în acest an.

URGENT plată APIA înverzire și ajutor național tranzitoriu!

URGENT plată APIA înverzire și ajutor național tranzitoriu!

15 februarie 2024 - 12:14

Plata de urgență către fermierii români a subvențiilor APIA pentru anul de cerere 2023 care sunt blocate în acest moment!

400 euro/vacă și doar 16 euro la ovină!

400 euro/vacă și doar 16 euro la ovină!

14 februarie 2024 - 23:36

Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine ”Retezatul-Haţeg”, a sesizat o serie de inechități pe care le suportă oieritul din România față de alte sectoare.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
oldmen
|
11. 30, 2011. Wednesday 18:52

Foarte bine .Bulgarii sant mai fermi ca si noi, Dar ma gandesc ca oricum Tabara nu va sta de vorba cu Sitaru.

1.
Gellu Naum
|
11. 30, 2011. Wednesday 07:38

Domnule Sitaru,
Sa fim oameni seriosi: nu platesc toti si nu platesc corect adica platesc mult mai putin decat trebuie si asta o stii dumneata foarte bine. nu mai jucati rolul victimei ca sunteti jalnici...auzi...e bine pentru consumatoril....d-aia n-are ursul coada

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii