Potrivit noului Ghid al Solicitantului pe Măsura 112 „Instalarea tinerilor fermieri”, pentru a acumula punctajul maxim, tinerii fermieri trebuie să fie înscrişi într-o formă de organizare: fie grup de producători, fie cooperativă agricolă. Fermierii spun că această condiţie este „o nouă formă de a îngrădi accesarea acestor fonduri”.
Aşa cum am relatat într-un articol anterior, în vechiul ghid erau acceptate „asociaţiile agricole”, însă conform noilor criterii este necesară înscrierea într-o „ societate cooperativă agricolă, constituită conform Legii nr. 1/2005 şi cooperative agricole constituite conform Legii nr. 566/2004, cu modificările şi completările ulterioare”.
Legea care stă la baza Cooperativei îi dă acesteia „drept de ştampilă”
Oficialii nu oferă lămuriri suplimentare, dar susţin că ceea ce este scris în Ghid, este „bătut în cuie”.
Mai mult decât atât, aceştia le transmit solicitanţilor că acest criteriu de selecţie nu este obligatoriu pentru ca proiectul să fie declarat eligibil, ci doar pentru acumularea unui punctaj mai mare. „Apartenenţa la o cooperativă nu este obligatorie, ci în vederea acumulării punctajului, pentru a avea şanse mai mari, iar în criteriile de selecţie publicate în Ghidul Solicitantului sunt menţionate grupurile de producători şi cooperativele care sunt acceptate”, ne-a declarat Laura Marcu, reprezentant al APDRP Timiş.
„Important este pe ce lege este înfiinţată cooperativa, ăsta este un criteriu de selecţie concret. Contează pe ce bază este recunoscută, respectiv Legea nr.1/2005 şi Legea nr.566/2004, cu modificările şi completările ulterioare ”, a adăugat Laura Marcu.
„Este o nouă formă de a îngrădi accesarea acestor fonduri”
Fermierii se declară nemulţumiţi de aceste noi criterii şi susţin că, având în vedere că la noi în ţară numărul cooperativelor agricole este redus, sunt foarte puţini cei care vor obţine punctajul maxim, în aceste noi condiţii.
„Din câte ştiu eu, nu prea există cooperative la noi în ţară. Eu am avut un SRL din care am vrut să fac o cooperativă, dar nu am reuşit. Am totuşi documentaţia pregătită, şi vreau să încerc din nou, pentru că este singura posibilitate de a atrage fonduri şi de a face ceva util în agricultură” , ne-a spus Marcel Andrei, preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România.
În opinia fermierului, noile condiţii din Ghidul pe Măsura 112 au menirea de a îngrădi accesarea fondurilor alocate pentru „Instalarea tinerior fermieri”. „Este o nouă formă de a îngrădi accesarea acestor fonduri. Mai nou, Ministerul Agriculturii este un SRL al domnului Tabără şi al domnului Vaida. Noi, crescătorii de ovine, dacă avem opinii, devenim persoane non grata, la fel ca şi cei de la bovine, care nici nu mai sunt chemaţi la minister pentru discuţii. Cu toate acestea, ştim cu toţii că ministerul Agriculturii funcţionează din bani publici”, ne-a spus Marcel Andrei.