În prag de Sfinte Sărbători şi în aşteptarea Noului An, liderii asociaţiilor profesionale a crescătorilor de animale, preşedinţi de asociaţii ale cultivatorilor de plante, sindicate, patronate şi federaţii reprezentative din agricultura românească transmit prin intermediul Ferma Media Grup gândurile şi speranţele pentru un viitor mai bun pentru agricultura românească. Vă invităm şi pe dumneavoastră să vă transmiteţi mesajele de sfârşit de an 2011 şi aşteptările pentru 2012.
Eugen Gonţea, preşedintele Federaţiei Oierilor de Munte din România şi al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Braşov
Meseria de oier montan este o meserie pe care trebuie s-o respectăm şi să-i acordăm atenţia cuvenită în următorii 10-15 ani, pentru că în circa zece ani 80 la sută din ovinele României se vor muta de la câmp la munte, pentru că schimbările climaterice vor face această mutaţie spre munte. Le doresc bunăstare, care se reflectă în eficienţă economică, dar întâi de toate să le dea Dumnezeu spor şi putere acestor bravi bărbaţi care urcă în Carpaţii României.
Din punct de vedere al oieritului şi al zootehniei, pentru zona de munte, 2011 a fost un an negativ. Noi cei din zona de munte, din oierit şi creşterea bovinelor, ne-am confruntat anul acesta cu fenomenul de şoc termic: călduri excesive alternate cu ploi reci. Noi încheiem anul cu o pierdere de 5% faţă de un an bun.
În ceea ce priveşte producţia vegetală, încheiem anul pozitiv, cu rezerva secetei care ne-a distrus.
Pentru 2012, îmi doresc ca factorul politic să lase la o parte interesele meschine şi să-şi îndrepte atenţia spre schimbările climaterice colosale care vor veni şi la securitatea alimentară, se gândească la existenţa poporului român. Nu să reducă bugetul Ministerului Agriculturii şi al Învăţământului şi al Sănătăţii. Alimentaţie, sănătate şi şcoală, asta trebuie să aibă un popor pentru a merge înainte.
Sperăm ca în 2012 acest factor politic din România să se deştepte şi să acorde atenţia cuvenită zonei montane şi să vadă în perspectivă ce se va întâmpla peste 10-15 ani şi să creeze pârghiile necesare pentru ca oamenii să se îndrepte şi să rămână stabilizaţi în zona de munte.
Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociaţiei Oierilor de Munte “Retezatul Haţeg”, Hunedoara
Referitor la 2011, mulţumim lui Dumnezeu pentru cât a fost. Era loc de mai bine, dar se putea şi mai rău. Una peste alta, suntem bine, sănătoşi. Încercăm să intrăm în anul nou optimişti, fără a fi marcaţi de dezamăgirile anului care se termină.
De la 2012 aşteptăm multe. În primul rând, o mai bună colaborare între toţi crescătorii, o mai bună înţelegere, o asociere reuşită a ideilor şi forţelor bune, pentru a ne impune. Dacă am uita de interesele personale şi ne-am canaliza intenţiile bune spre interesul comun al tuturor, lucrurile bune ar veni de la sine.
Să ne dea Dumnezeu un an mai bun, criza, economico-financiară şi alimentară, să ne ocolească, pentru că şi aşa suntem destul de necăjiţi. Sănătate, înţelegere şi putere de muncă aă avem, căci restul le-om face ca şi până acum din dragoste şi patimă pentru creşterea animalelor, fără să ne uităm prea mult la beneficii. Dacă era să luăm în calcul beneficiile de ani de zile, renunţam de mult la animale, dar altceva ne leagă de zootehnie: patima.