Ministrul german al alimentaţiei, agriculturii şi protecţiei consumatorilor, Julia Klöckner, şi-a exprimat speranţa că fermierii vor avea acces la editarea genomică, ca mijloc de inovare în agricultură şi pentru oportunităţile climatice pe care le-ar putea oferi.
"Inovaţia agro-tehnologică, în contextul diminuării continue a suprafeţelor agricole şi limitării accesului la resursele de apă, este esenţială într-o lume în care efectele schimbărilor climatice sunt tot mai vizibile, iar presiunea pentru creşterea productivităţii este evidentă", consideră Julia Klöckner.
În opinia sa, tehnologiile de editare a genelor precum CRISPR reprezintă o oportunitate enormă, nu doar pentru sectorul medical, dar şi pentru domeniul agricol. "Editarea genelor oferă deja multiple avantaje pentru cultivarea plantelor. Spre exemplu, prin crearea de alimente fără alergeni, am putea crea o schimbare imensă pentru persoanele afectate de alergii care pot pune viaţa în pericol", susţine aceasta.
În vara trecută, Comisia Europeană a admis inițiativa cetățenească intitulată "Să cultivăm progresul științific: recoltele contează", prin care se solicită o revizuire a normelor Directivei 2001/18/CE privind organismele modificate genetic. Printre susţinătorii acestei iniţiative s-au numărat şi organizaţii studenţeşti din Germania, care solicită revizuirea acestor norme, pe care le consideră învechite, pentru a facilita procedura de autorizare a produselor obținute prin intermediul noilor tehnici de ameliorare a plantelor.