Implementarea conceptului de ferme de familie este o prioritate pentru Ministerul Agriculturii, a declarat astăzi ministrul Daniel Constantin, cu ocazia deschiderii târgului expoziţional Agraria, de la Cluj-Napoca.
„Avem o agricultură extrem de polarizată, cu foarte multe ferme mici. Avem în jur de 800 de mii de ferme care sunt între 1 şi 5 hectare, iar unu la sută din fermele care cer la APIA plata pe suprafaţă gestionează jumătate din suprafaţa agricolă pentru care se solicită sprijin de la Uniunea Europeană”, a precizat Daniel Constantin.
În acest context, Ministerul Agriculturii urmează să lanseze, pe data de 15 iunie, o sesiune de depunere a proiectelor pentru Măsura 1.2.1 „Modernizarea exploataţiilor agricole” din PNDR care se va adresa fermelor de familie.
Ministrul Agriculturii la standul FERMA MEDIA GRUP
„Vom pune accent pe tineri, pe zone defavorizate şi pe categoriile de ferme de subzistenţă şi semisubzistenţă. Sectoarele prioritare, aşa cum le-am definit pentru acest an, sunt în zona de producţie vegetală, la legume, pepiniere şi plantaţii de pomi şi arbuşti fructiferi, căpşunării, culturi de câmp şi plantaţii de viţă-de-vie”, a precizat ministrul Constantin.
În ceea ce priveşte zona de producţie zootehnică, prioritate vor avea fermele de bovine pentru lapte. „După cum se ştie, în anul 2015 vor fi eliminate cotele de lapte şi este posibil să avem de-a face cu o competiţie foarte mare din punct de vedere al preţului cu laptele care va fi probabil importat din alte ţări. Măsura pe care o lansăm astăzi face parte dintr-un set de măsuri care sunt menite să protejeze producătorii de lapte din România în faţa acestei provocări”, a declarat Daniel Constantin. De asemenea, tot pe zona de creştere a animalelor, Măsura 1.2.1 se adresează crescătorilor de bovine pentru carne, porcine pentru îngrăşat, ovine şi caprine, respectiv păsări pentru ouă.
În cadrul sesiunii pentru care sunt alocate 50 milioane de euro vor fi finanţate aproximativ o mie de ferme de familie, cu o valoare maximă eligibilă a proiectului de 125.000 euro, din care până la 50.000 euro reprezintă sprijinul nerambursabil prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.