Candidaţii care vor să se înscrie în cursa electorală pentru camerele agricole judeţene îşi pot depune candidaturile până în 26 septembrie 2012, urmând ca fermierii să iasă la vot pentru a-şi alege reprezentanţii în camerele agricole în 21 octombrie a.c..
Data alegerilor a fost amânată cu două săptămâni faţă de termenul prevăzut iniţial, pentru ca toţi cei care vor să candideze să aibă suficient timp pentru a-şi depune candidaturile, ne-a spus preşedintele Comitetului Naţional de Iniţiativă pentru Camerele Agricole, Gheorghe Glăman.
„Probabil în 21 octombrie vor fi alegerile la camerele judeţene, iar în 30 octombrie pentru Camera Agricolă Naţională. Asta e propunerea mea, pot să mai fie şi alte propuneri”, ne-a declarat Gheorghe Glăman, care afirmă că aceste termene se înscriu în prevederile legii.
Potrivit lui Glăman, data definitivă a alegerilor va fi stabilită în 19 septembrie, când are loc o şedinţă ordinară a Comitetului Naţional de Iniţiativă pentru Camerele Agricole.
25 de locuri pentru Camera Agricolă Judeţeană
Camerele agricole judeţene vor fi formate din Colegiul Judeţean şi din Biroul Permanent.
Colegiul judeţean al camerelor agricole judeţene este forumul decizional alcătuit din 25 de membri, cu următoarea reprezentare:
- 10 locuri pentru reprezentanţi aleşi, propuşi pe liste de către asociaţiile profesionale din domeniul agricol şi
conexe, înregistrate la nivel judeţean;
- 2 locuri pentru reprezentanţi aleşi, propuşi pe liste de către patronatele din domeniul agricol şi conexe;
- 2 locuri pentru reprezentanţi aleşi, propuşi pe liste de către sindicatele din domeniul agricol şi conexe;
- 2 locuri pentru reprezentanţi aleşi, propuşi pe liste de către cooperativele agricole;
- 1 loc pentru reprezentanţii aleşi ai proprietarilor de păduri şi/sau ai composesoratelor;
- 1 loc pentru reprezentanţii aleşi ai unităţilor de cercetare/învăţământ din domeniul agricol;
- 3 locuri pentru reprezentanţii aleşi ai fermierilor, cu condiţia depunerii unei liste de susţinători de minimum 25 de alegători înscrişi în listele electorale, pentru fiecare dintre aceştia;
- 3 locuri pentru reprezentanţii aleşi ai fermierilor cu vârsta până la 30 de ani, cu condiţia depunerii unei liste de susţinători de minimum 25 de alegători înscrişi în listele electorale, pentru fiecare dintre aceştia;
- 1 loc pentru reprezentanţii aleşi ai medicilor veterinari.
O persoană poate candida pentru un singur colegiu judeţean al camerei agricole judeţene şi pe o singură listă. „Fiecare trebuie să îşi aleagă o organizaţie din partea căreia candidează, chiar dacă face parte din mai multe”, explica, recent, Claudiu Frânc, preşedintele FCBR şi membru în Comitetul Naţional de Iniţiativă.
Biroul Permanent al Camerei agricole judeţene va avea 7 membri: preşedinte, vicepreşedinte, 4 membri, toţi aleşi prin vot secret de membrii colegiului judeţean şi un secretar, desemnat de preşedinte. Preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul trebuie să fie fermieri, absolvenţi cu studii superioare şi vechime 10 ani în activitate.
Vor fi 9 buletine de vot şi se va aplica acelaşi sistem ca la alegerile pentru Parlament
Pentru alegerea membrilor din Colegiul judeţean al camerei agricole judeţene, vor fi 9 buletine de vot, pentru fiecare categorie reprezentată în Colegiul judeţean. „Dacă pe buletinul cu asociaţii vor fi 40 de asociaţii, cel care votează alege doar una. Este sistemul din legea votului, care se aplică şi la deputaţi sau senatori, pe liste de candidaţi”, a explicat Gheorghe Glăman.
Camera Agricolă Naţională
La nivel naţional, Camera Agricolă Naţională va avea un Colegiu Naţional, format din cei 42 de preşedinţi ai camerelor agricole judeţene, şi un Birou Permanent al Colegiului Naţional al Camerei Agricole Naţionale, format din 9 membri aleşi prin vot direct, secret şi succesiv de către membrii colegiului: 1 preşedinte, 1 prim-vicepreşedinte, 2 vicepreşedinţi, 1 secretar şi 4 membri. 2 dintre membri vor fi aleşi din rândul fermierilor independenţi şi ai tinerilor fermieri.
Fiecare cameră agricolă judeţeană are dreptul să propună pentru aceste funcţii câte un candidat, urmând preselecţia la depunerea candidaturii definitive. Un candidat poate să fie eligibil dacă este susţinut de minimum 25% din membrii Camerei Agricole Naţionale.
Preşedintele, prim-vicepreşedintele, vicepreşedinţii şi secretarul Biroului permanent al Colegiului Naţional al Camerei Agricole Naţionale trebuie să fie fermieri, absolvenţi de studii superioare de specialitate şi cu o vechime de minimum 15 ani în domeniile de activitate prevăzute de lege, respectiv de minimum 10 ani pentru membri.
Funcţia de preşedinte al Camerei Agricole Naţionale este asimilată funcţiilor de demnitate publică, conform legii.
Funcţiile din Biroul Permanent al Colegiului Naţional al Camerei Agricole Naţionale, sunt incompatibile cu funcţiile de preşedinte, vicepreşedinte, secretar sau membru al colegiului judeţean.
Mai multe detalii despre cine poate şi cine nu poate candida, despre sistemul electoral, despre unde şi cum vor fi organizate secţiile de vot şi despre cine şi câţi dintre fermieri vor putea vota citiţi în numărul din luna septembrie 2012 al Revistei Ferma.