Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a fost ales, de reprezentanţii a 25 de asociaţii profesionale, preşedinte al Comitetului Naţional de Iniţiativă (CNI) pentru camerele agricole, informează LAPAR, printr-un comunicat.
Deşi Ministerul Agriculturii comunica, în 1 august 2012, după şedinţa de constituire a CNI, că lista cu cei 21 de reprezentnaţi ai asociaţiilor profesionale nu a putut fi definitivată, reprezentanţi ai asociaţiilor agricole susţin contrariul şi afirmă că aşteaptă ca ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, să emită, conform legii, Ordinul de constituire a Comitetului Naţional de Iniţiativă, după care CNI îşi va putea începe activitatea.
Preşedintele LAPAR acuză reprezentanţii Ministerului Agriculturii de încercarea de politizare a CNI, constituit în vederea organizării alegerilor şi înfiinţării camerelor agricole judeţene şi a Camerei Agricole Naţionale.
„Nu le-au ieşit lor cărţile şi atunci au refuzat să dea procesul verbal de constituire, pentru că nu le-a ieşit cum au dorit dânşii, să politizeze. Până la urmă s-au ales agricultorii între ei”, ne-a spus Laurenţiu Baciu, care a contrazis afirmaţiile din comunicatul Ministerului Agriculturii potrivit cărora nu au fost suficienţi reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale la şedinţă şi că lista cu componenţa CNI va fi stabilită la o dată ulterioară. „Următoarea întâlnire va avea loc doar la lucru, aşteptăm ordinul ministrului. Noi am întrunit toate condiţiile”, a adăugat preşedintele LAPAR.
Claudiu Frânc, reprezentantul Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR) în CNI ne-a spus că şedinţa de constituire a Comitetului a durat în jur de şase ore şi a confirmat faptul că au fost suficienţi reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale la şedinţă.
„Dacă numai pentru a constitui Comitetul de Iniţiativă am stat de la 10 până la patru după-amiază, vă daţi seama... La un moment dat s-a semnat lista şi li s-a spus reprezentanţilor ministerului că ei şi-au terminat treaba şi noi trebuie să ne alegem preşedintele. Au fost două propuneri: Popescu de la Rompan (Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase - n.red.), care a luat 5 voturi şi Baciu de la LAPAR, care a luat 19 voturi. Au fost colegi care s-au ridicat şi au plecat, pentru că ei nu sunt de acord cu LAPAR”, a spus dezamăgit, Claudiu Frânc.
„Am reuşit să ne scăpăm de politicieni şi să aducem aceste camere agricole la fermieri, dar dacă acum le dăm la procesatori sau la sindicate, vom fi unicat în lume şi putem să ne spânzurăm toţi, noi fermierii. Am acceptat prin lege ca procesatorii să facă parte din aceste camere şi să aibă un punct de vedere, dar dacă vor să ne şi conducă, atunci chiar avem o mare problemă. Eu nu o să accept niciodată să fac parte dintr-o cameră agricolă care să fie condusă de procesatori”, a comentat, nemumlţumit, preşedintele FCBR.
Referitor la problema semnalată de Ministerul Agriculturii legată de lipsa documentelor care să dovedească reprezentativitatea la nivel naţional a asociaţiilor profesionale reprezentate în CNI, Frânc spune că „Popescu de la Rompan a recunoscut chiar el că în statutul lor nu scrie că este o organizaţie cu reprezentativitate naţională. Vom rămâne probabil vreo 10-12 organizaţii profesionale şi sindicale în statutul cărora scrie că au reprezentativitate la nivel naţional. Şi atunci ce o să facem? Ne punem fiecare câte doi membri şi ceilalţi pleacă acasă? Nu mi se pare corect. Ei (repezentanţii Ministerului Agriculturii) au adus-o în faza asta, să se descurce”.
Preşedintele FCBR mai atrage atenţia că înscrierea camerelor agricole la registrul asociaţiilor şi fundaţiilor şi înregistrarea la judecătorie ar putea dura mai mult decât ar fi nevoie ca alegerile să poată fi organizate în termenul prevăzut în lege.