Şedinţa de constituire a Comitetului Naţional de Iniţiativă (CNI) pentru camerele agricole, care a avut loc în data de 1 august 2012, la Ministerul Agriculturii, s-a încheiat fără să îşi atingă scopul, din cauză că nu a putut fi stabilită lista cu cei 21 de reprezentanţi ai formelor asociative.
Potrivit legii camerelor agricole 122/ 6 iulie 2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 283/2010 privind camerele pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală, promulgată şi publicată în Monitorul Oficial 472/11 iulie 2012, Comitetul Naţional de Iniţiativă se înfiinţează în termen de 30 zile de la data intrării în vigoare a legii şi va fi format din:
• 21 reprezentanţi ai formelor asociative din agricultură, industrie alimentară, silvicultură, piscicultură şi conexe, cu reprezentare naţională;
• 2 reprezentanţi propuşi de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;
• 1 reprezentant propus de Ministerul Administraţiei şi Internelor;
• 1 reprezentant propus de Ministerul Mediului şi Pădurilor.
La şedinţa de constituire a CNI, care a fost condusă de secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Gheorghe Albu, au participat câte un reprezentant din partea Ministerului Administraţiei şi Internelor - Secretar de Stat Constantin Cătălin Chiper, Ministerului Mediului şi Pădurilor - Director Dan Achim şi Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Director General Elena Tatomir, dar nu suficienţi reprezentanţi ai formelor asociative din agricultură cu reprezentare naţională.
De ce nu a putut fi stabilită lista cu cei 21 de reprezentanţi ai formelor asociative?
Mai exact, potrivit comunicatului Ministerului Agriculturii, supunerea la vot şi stabilirea listei cu cei 21 de reprezentanţi ai formelor asociative nu a putut fi făcută deoarece nu au fost convocate toate organizaţiile cu reprezentare naţională.
În plus, o parte dintre organizaţiile care şi-au nominalizat reprezentanţi nu au fost prezente la şedinţă şi nici nu şi-au mandat alt reprezentant.
Nu în ultimul rând, cei prezenţi nu au putut demonstra reprezentativitatea organizaţiilor lor la nivel naţional (conform prevederilor art.6, alin. 1, lit.a din lege).
În aceste condiţii, s-a cerut ca în decurs de o săptămână fiecare organizaţie să prezinte documente din care să reiasă nivelul de reprezentativitate, iar validarea componenţei listei să se facă la o dată ulterioară, mai informează Ministerul Agriculturii.