Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va propune modificarea Legii Camerelor Agricole, printr-o ordonanţă de urgenţă, astfel încât acestea să funcţioneze cu şi pentru agricultori.
Cu toate acestea, principala problemă rămâne finanţarea acestor entităţi, în condiţiile în care costurile sunt estimate a se situa între 20 şi 40 de milioane de euro.
„Trebuie să reluăm discuţiile pe modificările aduse Legii Camerelor Agricole, întrucât costurile sunt extrem de mari aşa cum au fost făcute structurile, iar membrii Camerelor nu sunt în stare să le susţină prin cotizaţii sau contribuţii. Avem deja o ordonanţă de modificare a legii, dar principala problemă este de a găsi resursele financiare pentru susţinerea acestora cel puţin 1-2 ani. Costurile estimate sunt undeva între 20 şi 40 de milioane de euro, o sumă consistentă, şi nu ştim dacă fermierii ar fi de acord să susţină financiar nişte structuri care nu sunt foarte bine aşezate şi despre care nu ştim dacă o vom regăsi în rezultate palpabile”, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără.
Vor trebui reorganizate direcţiile agricole
Ministrul susţine că nu este foarte simplu să muţi banii dintr-o parte în alta, cu atât mai mult cu cât în bugetul MADR pe 2012 aceştia sunt „extrem de drămuiţi”. Totodată, potrivit lui Tabără, sursa financiară prevăzută la MADR pentru camerele agricole se referă la structurile deja constituite la nivelul consiliilor judeţene, pe Ordonanţa 70.
„După părerea mea, a fost o greşeală, deoarece consultanţa agricolă la nivel judeţean s-a transformat în Cameră Agricolă. Noi avem o bază de reorganizare, fie prin reorganizarea direcţiilor agricole şi a camerelor agricole existente la această dată la consiliile judeţene, pentru că acolo este nucleul pe care l-am putea extinde la nivel de zonă, de regiune şi de judeţ. Vor trebui reorganizate direcţiile agricole, pentru că nu vrem să suprapunem instituţii. Consider că acele camere pe care eu le finanţez din buget le-am putea desprinde de acolo, să le consfinţim în camere agricole judeţene, să modificăm statul lor şi să fie făcute alegeri. La nivel de judeţ şi de regiune”, a explicat Valeriu Tabară, citat de Agerpres.
FNPAR: Camerele Agricole au devenit birouri electorale
Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) a solicitat, în luna septembrie a anului trecut, modificarea de urgenţă a Legii Camerelor Agricole, deoarece din conducerea acestora făceau parte mai mult guvernanţii şi funcţionarii publici, decât fermierii.
„Camerele agricole au devenit birouri electorale în mediul rural prin care unele partide îşi fac politică, iar în viziunea noastră acestea trebuie să funcţioneze cu şi pentru agricultori”, a afirmat, la acea vreme, preşedintele FNPAR,Viorel Matei.
Adrian Rădulescu: Mă ocup şi le facem
Şi fostul secretar de stat în MADR, Adrian Rădulescu le-a promis agricultorilor, la sfârşitul anului 2011, că se va ocupa în 2012 de soluţionarea acestei probleme.
„Mă ocup şi le facem, cu siguranţă, într-o formă bună pentru fermieri. Trebuie camere agricole ale agricultorilor, pentru agricultori şi făcute de agricultori”, a declarat Adrian Rădulescu.