Adama
AGRICOVER

Ministerul Agriculturii propune modificarea Legii Camerelor Agricole

Publicat: 10 ianuarie 2012 - 21:01
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va propune modificarea Legii Camerelor Agricole, printr-o ordonanţă de urgenţă, astfel încât acestea să funcţioneze cu şi pentru agricultori.  

Cu toate acestea, principala problemă rămâne finanţarea acestor entităţi, în condiţiile în care costurile sunt estimate a se situa între 20 şi 40 de milioane de euro.
„Trebuie să reluăm discuţiile pe modificările aduse Legii Camerelor Agricole, întrucât costurile sunt extrem de mari aşa cum au fost făcute structurile, iar membrii Camerelor nu sunt în stare să le susţină prin cotizaţii sau contribuţii. Avem deja o ordonanţă de modificare a legii, dar principala problemă este de a găsi resursele financiare pentru susţinerea acestora cel puţin 1-2 ani. Costurile estimate sunt undeva între 20 şi 40 de milioane de euro, o sumă consistentă, şi nu ştim dacă fermierii ar fi de acord să susţină financiar nişte structuri care nu sunt foarte bine aşezate şi despre care nu ştim dacă o vom regăsi în rezultate palpabile”, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără.

Vor trebui reorganizate direcţiile agricole
Ministrul susţine că nu este foarte simplu să muţi banii dintr-o parte în alta, cu atât mai mult cu cât în bugetul MADR pe 2012 aceştia sunt „extrem de drămuiţi”. Totodată, potrivit lui Tabără, sursa financiară prevăzută la MADR pentru camerele agricole se referă la structurile deja constituite la nivelul consiliilor judeţene, pe Ordonanţa 70.

„După părerea mea, a fost o greşeală, deoarece consultanţa agricolă la nivel judeţean s-a transformat în Cameră Agricolă. Noi avem o bază de reorganizare, fie prin reorganizarea direcţiilor agricole şi a camerelor agricole existente la această dată la consiliile judeţene, pentru că acolo este nucleul pe care l-am putea extinde la nivel de zonă, de regiune şi de judeţ. Vor trebui reorganizate direcţiile agricole, pentru că nu vrem să suprapunem instituţii. Consider că acele camere pe care eu le finanţez din buget le-am putea desprinde de acolo, să le consfinţim în camere agricole judeţene, să modificăm statul lor şi să fie făcute alegeri. La nivel de judeţ şi de regiune”, a explicat Valeriu Tabară, citat de Agerpres.

FNPAR: Camerele Agricole au devenit birouri electorale
Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) a solicitat, în luna septembrie a anului trecut, modificarea de urgenţă a Legii Camerelor Agricole, deoarece din conducerea acestora făceau parte mai mult guvernanţii şi funcţionarii publici, decât fermierii.
„Camerele agricole au devenit birouri electorale în mediul rural prin care unele partide îşi fac politică, iar în viziunea noastră acestea trebuie să funcţioneze cu şi pentru agricultori”, a afirmat, la acea vreme, preşedintele FNPAR,Viorel Matei.

Adrian Rădulescu: Mă ocup şi le facem
Şi fostul secretar de stat în MADR, Adrian Rădulescu le-a promis agricultorilor, la sfârşitul anului 2011, că se va ocupa în 2012 de soluţionarea acestei probleme.
„Mă ocup şi le facem, cu siguranţă, într-o formă bună pentru fermieri. Trebuie camere agricole ale agricultorilor, pentru agricultori şi făcute de agricultori”, a declarat Adrian Rădulescu.

Vizualizat: 4890 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Modificarea Legii Camerelor Agricole, solicitată de FNPAR

Modificarea Legii Camerelor Agricole, solicitată de FNPAR

FNPAR a cerut, de urgenţă, modificarea Legii Camerelor Agricole. 

Vâlcea: 200 de proiecte în domeniul apiculturii depuse pe măsura 1.4.1.

Vâlcea: 200 de proiecte în domeniul apiculturii depuse pe măsura 1.4.1.

În acest an, în judeţul Vâlcea s-au depus proiecte pe măsura 1.4.1 în valoare totală de 2.257.500 euro, a declarat, directorul Camerei Agricole Judeţene, Marin Cernătescu.

Camera Agricolă Dolj pe primul loc din ţară la proiectele pe Măsura 112 „Instalarea tinerilor fermieri”

Camera Agricolă Dolj pe primul loc din ţară la proiectele pe Măsura 112 „Instalarea tinerilor fermieri”

Camera Agricolă Dolj din subordinea Consiliului Judeţean Dolj se află pe primul loc din ţară la numărul de proiecte depuse pe Măsura 112 „Instalarea tinerilor fermieri”, cu 200 de proiecte având o valoare totală de 3,509 milioane de euro.

FNPAR reacţionează la declaraţiile lui Mihai Banu şi îi cere demisia

FNPAR reacţionează la declaraţiile lui Mihai Banu şi îi cere demisia

Scrisoare deschisă adresată preşedintelui Comitetului Naţional de Iniţiativă pentru înfiinţarea Camerelor Agricole, deputatului Mihai Banu.

DECLARAŢIE ŞOC! Mihai Banu spune că fermierii nu aveau ce să caute în organizarea Camerelor Agricole

DECLARAŢIE ŞOC! Mihai Banu spune că fermierii nu aveau ce să caute în organizarea Camerelor Agricole

Contactat telefonic de redacţia Ferma, Mihai Banu, preşedintele Comitetului Naţional de Iniţiativă pentru Camerele agricole, a declarat că organizarea Camerelor Agricole se face pe banii statului, prin urmare doar reprezentanţii statului ar fi trebuit să facă parte din birourile care se ocupă de alegeri.

Acum ştim cine

Acum ştim cine "face legea” Camerelor Agricole!

Agricultura românească părea să intre într-un oarecare cadru normal, oarecum european, după ce Legea Camerelor Agricole a fost în sfârşit anunţată, redactată şi avizată favorabil. Numai că această structură, teoretic reprezentativă a fermierilor, a ajuns la un punct pe care noi cel puţin l-am prevăzut de la bun început: fermierii au „sărit” din schemă.

Camere Agricole: Reprezentanţii fermierilor şi-au suspendat activitatea din Comitetul Naţional de Iniţiativă

Camere Agricole: Reprezentanţii fermierilor şi-au suspendat activitatea din Comitetul Naţional de Iniţiativă

Patru dintre reprezentanţii organizaţiilor profesionale ale producătorilor agricoli din Comitetul Naţional de Iniţiativă pentru Camerele Agricole, respectiv Nicolae Sitaru (LAPAR), Claudiu Frânc (FCBR), Ilie Van (UCPR) şi Viorel Andronie (Colegiul Medicilor Veterinari din România), şi-au suspendat activitatea, denunţând modul de lucru din cadrul Comitetului Naţional şi implicarea excesivă a politicului în organizarea şi funcţionarea camerelor agricole, care nu reprezintă interesele fermierilor.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
adrian_ion
|
01. 15, 2012. Sunday 19:42

Camerele agricole, in forma in care functioneaza acum sau in forma in care se doreste sa functioneze in viitor, nu au nicio sansa de supravietuire daca nu le sunt asigurate o resursa bugetara de finantare. Nu trebuie sa pierdem din vedere faptul ca structurile de baza ale camerelor agricole actuale sunt camerele agricole locale, judetene si nationale, structuri cu adevarat benefice pentru fermieri, care sunt interfata directa in raporturile de serviciu cu acestia. In acest moment se actioneaza in directia adaugarii la structurile actuale a unor suprastructuri de conducere sau/si a supradimensionarii numerice a structurilor existente deasupra camerelor agricole locale, ceea ce va conduce la cheltuieli inutile de bani publici in conditiile instaurarii unor masuri de austeritate severa in Romania pe fondul existentei unei crize economice profunde in tara, in Europa si chiar in lume. Ar fi o nenorocire sa lasam camerele agricole prada parazitarii de catre aceste suprastructuri care, pe langa faptul ca nu ajuta in niciun fel fermierii, pretind a fi platite regeste pentru nimic altceva decat pentru inertia(lenea)lor. In concluzie, spun raspicat ca specialistii agricoli care deservesc sau vor deservi direct aceste camere la nivel local trebuie sa reprezinte grosul personalului angajat, iar conducerile stabilite pentru aceste camere locale sa fie reprezentate de un personal cat mai restrans.Deci, banii rezervati finantarii camerelor agricole trebuie sa provina in totalitate din sectorul public si sa fie dirijati cu precadere catre cei care lucreaza direct cu fermierii si nu catre niste suprastructuri parazitare. De asemenea, consider a fi o mare greseala sa se permita existenta peste capul camerelor agricole locale a unor suprastructuri onorifice(neplatite), dar creditate cu putere de decizie nelimitata asupra personalului tehnic de baza,specialistii agricoli locali, care,practic, vor duce greul munciii acestor camere. Sper ca ministrul Valeriu Tabara si comisiile parlamentare pentru agricultura vor acorda importanta cuvenita camerelor agricole si vor gestiona cu intelepciune problemele legate de finantarea acestor camere si dimensionarea personalului platit din bani publici. Spun personal platit din bani publici, fiindca nu vad sa existe camere agricole platite din alte surse de finantare. Daca statul isi ia mana de pe camerele agricole si nu le va mai finanta, acestea vor disparea imediat din peisajul structurilor agricole functionale in Romania.

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii