Înfiinţarea camerelor agricole va întări capacitatea de consultanţă agricolă în România, iar o parte din banii pentru finanţarea acestora ar putea veni şi din fonduri europene, numai să fie înfiinţate, a atras atenţia Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, prezent în perioada 16-17 februarie 2012 la Bucureşti.
Acesta a subliniat că ar fi bine ca aceste camere agricole “despre care se tot discută şi nu se mai realizează”, să fie funcţionale înainte de finalul anului 2013, pentru a putea primi fonduri din bugetul PAC 2014-2020.
“Eventuala constituire a camerelor agricole, care să dea agricultorilor un instrument de consultanţă eficient, ar fi bine să fie finalizată până la începerea următoarei perioade bugetare, pentru că inclusiv prin viitoarea Politică Agricolă Comună o parte din costurile funcţionării unor astfel de camere agricole pot fi acoperite şi din fonduri europene”, a explicat Dacian Cioloş.
"O parte din bugetul acestor camere agricole ar putea fi susţinut şi din fonduri europene, dacă aceste camere agricole vor exista şi vor funcţiona”, a subliniat comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.
Ministerul Agriculturii: Funcţionarea Camerelor Agricole ar costa 20-40 mil. euro
Ministerul Agriculturii anunţa la începutul acestui an că va propune modificarea Legii Camerelor Agricole, printr-o ordonanţă de urgenţă, deşi principala problemă rămâne finanţarea acestor entităţi, în condiţiile în care costurile sunt estimate a se situa între 20 şi 40 de milioane euro.
“Trebuie să reluăm discuţiile pe modificările aduse Legii Camerelor Agricole, întrucât costurile sunt extrem de mari aşa cum au fost făcute structurile, iar membrii Camerelor nu sunt în stare să le susţină prin cotizaţii sau contribuţii. Avem deja o ordonanţă de modificare a legii, dar principala problemă este de a găsi resursele financiare pentru susţinerea acestora cel puţin 1-2 ani. Costurile estimate sunt undeva între 20 şi 40 de milioane de euro, o sumă consistentă, şi nu ştim dacă fermierii ar fi de acord să susţină financiar nişte structuri care nu sunt foarte bine aşezate şi despre care nu ştim dacă o vom regăsi în rezultate palpabile”, afirma, în luna ianuarie 2012, fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără.