Ministerul Agriculturii vrea să impună un plafon maxim al dobânzii şi noi condiţii pentru băncile care dau credite pe adeverinţă beneficiarilor plăţilor directe derulate prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Potrivit unui proiect de ordin elaborat de MADR, costurile acordării creditelor beneficiarilor plăților directe, derulate prin APIA, în baza adeverințelor eliberate de Agenţie, în vederea finanțării activităților curente ale beneficiarilor, vor avea cel mult următoarele plafoane:
- Dobânda (lei) - ROBOR 3M + maxim 3%
- Dobânda (euro) - EURIBOR 3M + maxim 4%
În funcție de politica de creditare a băncii, pot fi aplicate unul sau multe dintre următoarele comisioane:
- comision analiza maxim: 0,5%
- comision gestiune (lunar) maxim: 0,08 %
„Câte credite dau pe dezvoltare rurală, atâta cotă parte primesc pe plăţi directe”
Băncile comerciale vor putea da credite pe adeverinţă beneficiarilor plăţilor directe doar dacă au acordat, în ultimele 6 luni de la data ofertei de creditare aferentă plăților directe, şi credite pentru investiţii pe măsuri din cadrul Axelor I, III şi IV(LEADER) din PNDR. Valoarea totală a creditelor pe adeverinţă pe care o va putea acorda o bancă va fi egală cu valoarea creditelor acordate pentru investiții beneficiarilor PNDR.
„Sunt 20 de bănci care se bat să obţină convenţii cu APIA şi nu fac decât să transfere banii prin bancă, obţin comisionul şi dorm liniştiţi. În schimb, pe credite pe dezvoltare rurală avem mari probleme, sunt proiecte pe care le reziliem că nu au bani. O să aprobăm un act legislativ prin care câte credite dau pe dezvoltare rurală, atâta cotă parte primesc pe plăţi directe”, spunea, în luna aprilie a.c., secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu.
Băncile care fac o ofertă a dobânzii în limita impusă de MADR, dar nu pot face dovada volumului de credite acordate pentru investiţii, pot prezenta un proiect privind politica proprie de creditare a investițiilor. Dacă în 6 luni de la data semnării convenției cu APIA, banca nu face dovada unui volum de credite acordate pentru investiții de cel puțin 80% din valoarea creditelor acordate beneficiarilor plăților directe, convenția cu APIA va fi reziliată de drept, iar convențiile încheiate până la momentul respectiv cu beneficiarii plăților directe vor fi valabile pe durata convenită.
De asemenea, băncile care vor să semneze covenţii cu APIA pentru a putea acorda credite pe adeverinţă beneficiarilor plăţilor directe trebuie să aibă reprezentativitate naţională, respectiv cel puţin o sucursală/filială în fiecare judeţ.
Pentru convenţiile încheiate deja între bănci şi APIA vor fi semnate acte adiționale, iar lista băncilor, în ordinea mărimii valorii volumului de credite acordate pentru investiții, va fi publicată pe site-urile APIA, APDRP și MADR şi actualizată trimestrial.