205 kg de carne de mici suspectă de contaminare cu Salmonella spp. au fost reţinute de inspectorii veterinari în depozitele din judeţul Prahova, dintr-o cantitate totală de 635 kilograme livrate deja în 23 de judeţe, a anunţat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Carnea de mici a fost produsă de o unitate de procesare a cărnii din judeţul Neamţ. Din primele date ale anchetei ANSVSA a rezultat că depozitul de produse congelate a recepţionat, în 29 aprilie 2013, o cantitate de 840 de kg de carne preparată „mici”, circa 635 de kilograme fiind livrate deja în 23 de judeţe.
„În cadrul unui control oficial, din data de 30 mai 2013, au fost prelevate de la un depozit de produse congelate, cinci probe din carne preparată mici, produsă de o unitate de procesare a cărnii din judeţul Neamţ. În urma analizelor de laborator efectuate în Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor din cadrul DSVSA Prahova, în data de 7 iunie s-a depistat prezenţa Salmonella spp. în probele analizate. Conform procedurilor, tulpina de Salmonella spp. izolată din probele de carne de mici a fost expediată către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică din Bucureşti ISPV Bucureşti, pentru tipizare”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.
Autoritatea Sanitar Veterinară a declanşat imediat alertă prin Sistemul de Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje. La data controlului, au fost reţinute oficial, în depozitele din judeţul Prahova, 205 kg de carne de mici, care se aflau în stoc.
De asemenea, DSVSA Prahova a notificat, prin SRAFF, direcţiile sanitar veterinare din judeţele în care a fost distribuit produsul respectiv, care au declanşat, la rândul lor, procedura de reţinere oficială.
Potrivit ANSVSA, analizele pentru tipizarea Salmonella spp. durează între 7 şi 10 zile. Ancheta este în desfăşurare, iar rezultatele urmează a fi făcute publice după finalizare.