În ajunul conferinţei regionale de la Baku (Azerbaidjan), Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a emis o avertizare ţărilor din Europa şi Asia Centrală cu privire la înmulţirea cazurilor de obezitate şi a bolilor legate de dieta alimentară.
„Evoluţia producţiei şi obiceiurile alimentare fac ca malnutriţia să nu fie un motiv de preocupare. Foamea afectează, în prezent, mai puţin de cinci la sută din populaţie în Caucaz şi Asia Centrală”, susţin experţii FAO, care estimează ca până în 2030 procentul să ajungă la 2 la sută, iar în 2050 să nu depăşească 1%.
De asemenea, FAO avertizează că în următorii ani ar putea creşte incidenţa bolilor cronice, odată cu tendinţa populaţiei de a renunţa la dietele bazate pe consumul de cereale în favoarea celor ce includ carnea şi produsele lactate. „Această schimbare a modului de alimentaţie, care se adaugă alimentelor cu conţinut caloric ridicat consumate deja în cantităţi mari, va face să crească numărul celor obezi şi supraponderali”, susţin specialiştii.
FAO estimează că în zonele rurale din Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală, producţia culturilor în cazul micilor fermieri, în special cele de cereale, vor scădea mult sub potenţialul actual. O altă preocupare este legată de utilizarea îngrăşămintelor chimice în agricultură, fiind aşteptată o creştere cu 20 la sută până în anul 2050.