15% din laptele colectat în judeţul Braşov este neconform normelor de igienă impuse de UE şi pe care tot laptele din România va trebuie să le îndeplinească de la 1 ianuarie 2014 pentru a avea dreptul de a fi livrat pentru procesare sau vândut direct, afirmă directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Braşov (DSV), Dorin Enache.
„În acest moment, 15% din laptele din judeţul Braşov este încadrat la categoria neconform. Trendul este pozitiv. Nu mai avem foarte mulţi paşi de făcut, dar trebuie să ştiţi că de la 1 ianuarie 2014 laptele neconform nu va mai fi acceptat la centrele de colectare. Eu cred că este o chestie de bun simţ să întreţii ugerul vacii, să faci o igienă a mulsului corect, dar şi a celui care mulge”, a spus Dorin Enache, citat de Agerpres, la o întâlnire cu crescători de animale, procesatori, medici veterinari şi reprezentanţi ai Direcţiei Agricole Braşov.
Micii producători de lapte cred că prin regulile care vor fi aplicate de la 1 ianuarie 2014 şi care respectă normele europene, ei vor fi excluşi de pe piaţa laptelui, iar achiziţionarea unui sistem performant de muls costă prea mult pentru cei care cresc doar câteva animale.
„Nu doreşte nimeni să elimine micii producători de pe piaţa laptelui. Repet, încă o dată: atâta timp cât se respectă igiena mulsului, pentru că sunt reguli de bun simţ să speli ugerul vacii, să ai vase curate în care colectezi laptele, să te speli pe mâini şi să transporţi în timp util laptele la centrul de colectare. Dacă nu se respectă aceste deziderate, ideea că micii producători sunt scoşi de pe piaţă este total greşită. Tendinţa este ca fermele să-şi mărească numărul de capete. Viitorul este al fermelor mari”, a ţinut să explice şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare Braşov.
În judeţul Braşov sunt 10.442 de exploataţii de bovine, din care 10.348 sunt gospodării ale populaţiei
Potrivit datelor citate de Agerpres, în judeţul Braşov sunt în prezent 10.442 de exploataţii de bovine, din care 10.348 sunt gospodării ale populaţiei. Fermele mici de tip industrial sunt în număr de 51, iar ferme comerciale mari - 43, din care 32 sunt ferme de vaci de lapte.
Efectivele de bovine în judeţul Braşov sunt într-o uşoară creştere, cu 10% faţă de anul 2012. Dintr-un efectiv total de 57.980 bovine, 43.051 sunt vaci cu lapte. Dintre acestea, 35.642 se situează în gospodăriile populaţiei, 424 - în ferme mici, iar 6.985 - în ferme mari.