În primele zece luni din 2014, carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare. Ţara noastră a cumpărat peste 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din 2013.
Potrivit unei analize a schimburilor comerciale cu produse agroalimentare din anul care tocmai s-a încheiat, în 10 luni, valoarea importurilor de carne de porc a depăşit 231,4 milioane de euro, comparativ cu cele 215,3 milioane de euro cheltuite în perioada similară din 2013.
Efectele embargoului rusesc – pierderi de sute de milioane de euro
Embargoul rusesc impus produselor agroalimentare din UE a afectat semnificativ producătorii români din sectorul cărnii de porc prin faptul că produsele din statele europene dezvoltate, care exportau în Rusia, intră pe piaţa românească cu preţ de dumping şi aduc acestora grave pierderi financiare. În schimb, au de câştigat procesatorii deoarece carnea de porc provenită din import la preţuri mai mici au adus vânzări cu 25% mai mari numai în ultima parte a anului trecut. „Numai în ultimele 6 luni, fermieri români au totalizat pierderi de peste 100 de milioane de euro. Practic aceste carcase de porc, provenite din marile ţări producătoare ale UE, intră pe piaţa românească la un preţ care nu se explică, impactul direct fiind acela că producătorii români îşi vând produsele sub costurile de producţie pentru a putea face faţă concurenţei neloiale. Astfel s-a ajuns în situaţia în care, pentru a putea face faţă, producătorii români să scadă preţurile cu aproximativ 25%. Aceste scăderi de preţuri însă nu se reflectă şi în preţul final, industria procesatoare şi comerţul capitalizând aceste marje de profit în defavoarea fermierilor”, a precizat Laurenţiu Rebega, într-o întâlnire cu Comisarul pentru Agricultură al Uniunii Europene, Phil Hogan, citat de Agerpres.
Exporturi de peste 4,4 mld. de euro
Tot în perioada ianuarie-octombrie 2014, exporturile României de produse agroalimentare au însumat aproape 4,489 mld. euro, cu 397 mil. euro mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2013 (+9,7%), în timp ce importurile au totalizat 3,992 mld. euro, depăşind cu 82,5 mil. euro valoarea înregistrată în primele zece luni din 2013 (+2,1%).
Astfel, potrivit datelor prezentate de Ministerul Agriculturii într-un comunicat de presă, excedentul comercial al schimburilor României de produse agroalimentare din primele zece luni ale anului 2014 a fost de 496,5 mil. euro, mai mare cu 314,5 mil. euro faţă de aceeaşi perioadă din 2013, când surplusul balanţei comerciale a atins valoarea de 182 mil. euro.