Raport. Un nou sondaj paneuropean arată că, la un an după protestele în masă ale fermierilor europeni, aproape toți fermierii se simt abandonați de instituțiile politice, de autorități, mai ales când vine vorba de accesarea tehnologiilor moderne de care au nevoie pentru a cultiva în mod durabil și competitiv.
Sondajul Ipsos comandat de CropLife Europe arată că, în timp ce jumătate dintre fermierii europeni s-au alăturat protestelor în 2023-2024, 91% sunt încă nemulțumiți de răspunsul politic atât la nivelul UE, cât și la nivel național. În ciuda atenției mass-media și a simpatiei publice, fermierii raportează puține schimbări concrete în politici sau venituri.
Principalele constatări includ:
Presiune financiară: 69% dintre fermieri spun că veniturile lor sunt insuficiente pentru a-și susține afacerile. Apelul este clar pentru simplificarea proceselor administrative și îmbunătățirea accesului la sprijin financiar.
Acces la inovare: Accesul limitat la biopesticide, biotehnologie și instrumente de agricultură de precizie împiedică progresul. Extinderea accesului la aceste tehnologii este crucială pentru îmbunătățirea productivității și sustenabilității în fiecare dintre ferme.
Sarcina administrativă: Prioritatea numărul unu pentru fermierii din întreaga Europă este reducerea supraîncărcării administrative.
Reducerea birocrației și simplificarea proceselor de conformitate ar elibera timp și resurse prețioase la fermă.
Pesimism cu privire la viitor: Peste jumătate dintre fermieri sunt îngrijorați de perspectivele pe termen lung ale agriculturii. O distribuție mai echitabilă a profitului de-a lungul lanțului valoric agricol este necesară pentru a se asigura că fermierii sunt compensați în mod echitabil.
Intenții de ieșire din agricultură: Unul din cinci fermieri spune că intenționează să renunțe la agricultură în următorii cinci ani, iar 5% vor să se oprească în doar un an. Acesta este un semnal de alarmă clar: agricultura trebuie să devină mai viabilă și mai atractivă pentru generațiile viitoare
Olivier de Matos, director general, a comentat rezultatele sondajului spunând: „Fermierii și-au exprimat îngrijorările. Acum este momentul să acționăm împreună. Prin reducerea lacunelor tehnologice și asigurarea unei compensații echitabile, UE poate capacita fermierii și îi poate ajuta să construiască un viitor agricol durabil, competitiv și rezilient în fiecare țară”.
Rezultatele evidențiază necesitatea urgentă ca UE să acționeze în conformitate cu principalele cerințe ale fermierilor: reducerea birocrației, asigurarea concurenței loiale și a marjelor de piață, permițând în același timp accesul la instrumentele și tehnologiile de care are nevoie agricultura modernă.