Aproape 3 milioane de tone de mărfuri agricole au fost expediate prin portul Constanța în noiembrie 2023, din care 900 mii de tone mărfuri în tranzit, în principal din Ucraina. Noiembrie a fost a doua cea mai bună lună din acest sezon după ce în octombrie s-au înregistrat livrări record de 3,97 milioane de tone.
Cele mai importante cinci terminale de export din portul Constanţa au gestionat aproape jumătate (1,35 milioane de tone, reprezentând 44,8%) din totalul exporturilor de produse agricole. Principalele destinații de export al mărfurilor expediate prin aceste terminale au fost: Singapore, Thailanda și Vietnam.
Deloc surprinzător, Ucraina a fost principalul furnizor de produse agricole în portul Constanța. Cu toate că transporturile pe Dunăre au fost reduse din cauza condițiilor meteorologice, numărul mare de șlepuri care au plecat din porturile ucrainene Izmail și Reni în noiembrie sugerează că portul Constanța din România rămâne un jucător important în exporturile agricole ale Ucrainei.
În noiembrie, peste 760 de șlepuri cu cca. 1 milion de tone de produse agricole la bord au ajuns în portul Constanța. Principalele mărfuri au fost grâul (370-380 mii de tone), porumb (aproximativ 280 mii tone) şi ulei de floarea soarelui (peste 160 mii de tone).
Creşte traficul şi prin portul Odesa
De la începutul lunii decembrie, în porturile din Odesa au fost descarcăte în medie 901 vagoane de cereale pe zi. Aceste date au fost făcute publice de reprezentanții Ukrzaliznytsia în 14 decembrie. Oficial, la acea dată, cca. 6712 vagoane cu cereale se deplasau către porturi maritime ucrainene, cu 1093 de unități mai mult faţă de săptămâna precedentă. Totuși, numărul vagoanelor cu cereale care se îndreaptă spre Izmail (231 de unități) este în scădere cu 164 de vagoane decât acum o săptămână.
Faţă de raportul anterior se remarcă că, în decembrie, numărul vagoanelor de cereale transferate prin punctele de trecere a frontierei de vest a scăzut, în timp ce volumul vagoanelor de cereale transferate în porturile din Odesa a crescut.
Decizie MADR importuri Ucraina! Ce cantități uriașe de produse agroalimentare au intrat în România