Temperaturile neobişnuite și seceta din Spania au generat îngrijorări cu privire la producția de agricolă din acest an, dar și o potențială creştere a importurilor, într-o perioadă în care există tot mai multe semne de întrebare cu privire la coridorul cerealelor din Ucraina.
În raportul UE de monitorizare a resurselor agricole (MARS) din aprilie se arată că nu au mai avut loc precipitații semnificative în principala zonă agricolă cultivată a Spaniei din ianuarie.
Umiditatea solului din sol acum extrem de scăzută pentru culturile de iarnă și orzul de primăvară, cu impact negativ asupra creșterii și dezvoltării culturilor agricole, se arată în raportul MARS. „Seceta sufocă deja 60% din zonele rurale spaniole și a provocat pierderi ireversibile pe o suprafaţă de peste 3,5 milioane de hectare de culturi de cereale neirigate”, a avertizat săptămâna trecută sindicatul agricol spaniol COAG.
Previziunile din aprilie ale Comisiei Europene privind viitoarele recoltele estimează că producția de grâu moale din Spania urmează să scadă până la 4,952 milioane de tone în 2023, de la 5,388 milioane de tone în 2022 şi de 7,455 milioane de tone în 2021. De asemenea, există îngrijorarea şi cu privire la producția altor culturi care ar putea să scadă.
MARS a avertizeazat deja şi cu privire la „impactul secetei asupra zonelor și tipului de culturi de primăvară în provinciile sudice ale Spaniei, unde porumbul și orezul vor fi parțial înlocuite cu floarea-soarelui și alte culturi rezistente la stresul hidric, iar o parte din teren ar putea să nu fie însămânțat deloc”.
Din cauza circumstanțelor excepționale, guvernul spaniol oferă fermierilor sprijin din fondul de rezervă pentru criză al Politicii Agricole Comune (PAC) a UE.
Surse comerciale au sugerat că producția mai scăzută poate determina o creștere a importurilor de cereale furajere, inclusiv cele din Ucraina, dar și din Brazilia, unde se așteaptă la o recoltă mare de porumb.
„Spania trece printr-o secetă dramatică care a redus drastic recoltele, crescând deficitul de cereale al țării”, se menționează în raportul Departamentul pentru Agricultură al SUA. De asemenea, USDA apreciază că Spania a beneficiat de implementarea coridorului de cereale al Mării Negre, care a venit la timp pentru a ajuta la creşterea importurilor în timpul secetei de anul trecut.
Spania a fost al doilea cel mai mare beneficiar al coridorului de cereale după China, datele oficiale arătând că a importat 5,1 milioane de tone de produse agricole de la deschiderea coridorului în august anul trecut, dintre care 1,9 milioane de tone de grâu. Dealtfel, datele Fastmarkets arată că, în 2022, Spania a importat 1.154.273 tone de grâu din Ucraina, cu 627% mai mult decât în 2021 (158.681 tone).
Surse comerciale și-au exprimat îngrijorarea cu privire la incertitudinea actuală privind coridorului de cereale din Marea Neagră, cumpărătorii spanioli văd Ucraina ca o "rezervă" în eventualitatea în care producția spaniolă va fi din nou afectată de secetă.