Ca urmare a blocării deliberate a inspecției navelor și a lipsei de energie în portul Odesa din Marea Neagră, prețul de achiziție al porumbului în porturile ucrainene a scăzut de la 210-212 dolari/tonă până la 200-205 dolari/tonă. De asemenea, costurile suplimentare suportate de către comercianți pentru staţionarea navelor care așteaptă pentru inspecție au ajuns până la 30-40 dolari/tonă.
Comparativ cu decembrie 2022, în ianuarie Ucraina a exportat cu 24% mai puţine produse agricole. Din cele 5,5 milioane de tone produse agricole exportate în ianuarie, porumbul a reprezentat 2,6 milioane de tone (cu 27% mai puţin decât în decembrie) şi grâul 1,3 milioane de tone (-19%).
La ultima licitație a GASC, pentru două loturi de 30.000 de tone de porumb ucrainean, cu livrare în februarie-martie, prețul a fost de 323 dolari/tonă CFR (308 dolari/tonă FOB + transport 15 dolari/tonă).
Fermierii ucraineni au recoltat 53,2 milioane de tone de cereale, de pe 97% din suprafața preconizată, până la data de 2 februarie, a informat Ministerul agriculturii din Ucraina. Recolta a fost strânsă de pe peste 11,1 milioane de hectare, cu un randament mediu de 4,79 tone la hectar.
Producţia realizată a fost de 20,2 milioane de tone grâu și 5,8 milioane de tone de orz. Alte 25,9 milioane de tone de porumb au fost recoltate de pe 91% din suprafaţa cultivată, cu un randament de 6,72 tone/ha. Au mai fost recoltate, de asemenea, 10,5 milioane de tone de semințe de floarea-soarelui și 9,1 milioane de tone de sfeclă de zahăr.
Ministerul agriculturii a precizat că scăderea producției agricole în 2022 a fost cauzată de ostilitățile din regiunile de est, nord și sud ale țării. Reamintim că în 2021 Ucraina a recoltat 32,2 milioane de tone de grâu și 9,4 milioane de tone de orz, iar producţia totală de cereale şi oleaginoase a fost de 86 de milioane de tone.
Deşi în toamna anului 2021 Ucraina a semănat peste 6 milioane de hectare de grâu de iarnă pentru recolta din 2022, o mare parte din această suprafață a fost ocupată după invazia Rusiei și doar 4,9 milioane de hectare au mai fost recoltate pe teritoriul controlat de Ucraina. Pentru anul 2023, Ministerul Economiei a declarat că recolta de cereale a Ucrainei ar putea scădea din nou, până la 49,5 milioane de tone.
Contractele futures de la Bursa din Chicago pentru porumbul livrat în martie se tranzacționează la 266 dolari/tonă, cu puține variaţii, dar exporturile slabe din SUA pun presiune asupra prețurilor, mai ales pe fondul îmbunătățirii condiţiilor climatice din Argentina. Astfel, ploile de la finalul lunii ianuarie din Argentina au îmbunătățit starea culturilor de porumb din regiunile centrale, iar alte precipitații sunt încă așteptate, ceea ce ar putea creşte şi mai mult potențialul culturilor de porumb. Totuşi, analiştii au redus prognoza privind producția de porumb a Argentinei cu 3,5 milioane de tone, ceea ce ar duce la scăderea stocurilor globale la final de sezon cu 1,5 milioane de tone, până la 294,5 milioane de tone.