Adama
AGRICOVER

Scade preţul de achiziţie al porumbului în Ucraina

Publicat: 08 februarie 2023 - 09:48
Comenteaza   | Video 1 2 3 4 5 6   | Print | Trimite unui prieten

Ca urmare a blocării deliberate a inspecției navelor și a lipsei de energie în portul Odesa din Marea Neagră, prețul de achiziție al porumbului în porturile ucrainene a scăzut de la 210-212 dolari/tonă până la 200-205 dolari/tonă. De asemenea, costurile suplimentare suportate de către comercianți pentru staţionarea navelor care așteaptă pentru inspecție au ajuns până la 30-40 dolari/tonă.

Comparativ cu decembrie 2022, în ianuarie Ucraina a exportat cu 24% mai puţine produse agricole. Din cele 5,5 milioane de tone produse agricole exportate în ianuarie, porumbul a reprezentat 2,6 milioane de tone (cu 27% mai puţin decât în decembrie) şi grâul 1,3 milioane de tone (-19%).

La ultima licitație a GASC, pentru două loturi de 30.000 de tone de porumb ucrainean, cu livrare în februarie-martie, prețul a fost de 323 dolari/tonă CFR (308 dolari/tonă FOB + transport 15 dolari/tonă).

Scade suprafaţa recoltată, scade şi producţia

Fermierii ucraineni au recoltat 53,2 milioane de tone de cereale, de pe 97% din suprafața preconizată, până la data de 2 februarie, a informat Ministerul agriculturii din Ucraina. Recolta a fost strânsă de pe peste 11,1 milioane de hectare, cu un randament mediu de 4,79 tone la hectar.

Producţia realizată a fost de 20,2 milioane de tone grâu și 5,8 milioane de tone de orz. Alte 25,9 milioane de tone de porumb au fost recoltate de pe 91% din suprafaţa cultivată, cu un randament de 6,72 tone/ha. Au mai fost recoltate, de asemenea, 10,5 milioane de tone de semințe de floarea-soarelui și 9,1 milioane de tone de sfeclă de zahăr.

Ministerul agriculturii a precizat că scăderea producției agricole în 2022 a fost cauzată de ostilitățile din regiunile de est, nord și sud ale țării. Reamintim că în 2021 Ucraina a recoltat 32,2 milioane de tone de grâu și 9,4 milioane de tone de orz, iar producţia totală de cereale şi oleaginoase a fost de 86 de milioane de tone.

Deşi în toamna anului 2021 Ucraina a semănat peste 6 milioane de hectare de grâu de iarnă pentru recolta din 2022, o mare parte din această suprafață a fost ocupată după invazia Rusiei și doar 4,9 milioane de hectare au mai fost recoltate pe teritoriul controlat de Ucraina. Pentru anul 2023, Ministerul Economiei a declarat că recolta de cereale a Ucrainei ar putea scădea din nou, până la 49,5 milioane de tone.

 seminte_de_porumb_b

În aşteptarea următorului raport USDA

Contractele futures de la Bursa din Chicago pentru porumbul livrat în martie se tranzacționează la 266 dolari/tonă, cu puține variaţii, dar exporturile slabe din SUA pun presiune asupra prețurilor, mai ales pe fondul îmbunătățirii condiţiilor climatice din Argentina. Astfel, ploile de la finalul lunii ianuarie din Argentina au îmbunătățit starea culturilor de porumb din regiunile centrale, iar alte precipitații sunt încă așteptate, ceea ce ar putea creşte şi mai mult potențialul culturilor de porumb. Totuşi, analiştii au redus prognoza privind producția de porumb a Argentinei cu 3,5 milioane de tone, ceea ce ar duce la scăderea stocurilor globale la final de sezon cu 1,5 milioane de tone, până la 294,5 milioane de tone.

Vizualizat: 4078 | Video Video 1 2 3 4 5 6 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Regulă APIA: Rotația culturilor pe terenuri arabile! Ce e nou anul acesta!

Regulă APIA: Rotația culturilor pe terenuri arabile! Ce e nou anul acesta!

Ministerul Agriculturii a publicat în dezbatere, pe site-ul oficial, proiectul de Ordin pentru punerea în aplicare a normelor privind condiționalitatea în cadrul intervențiilor sub formă de plăți directe și unor intervenții și măsuri pentru dezvoltare rurală, începând cu anul de cerere 2023. Una dintre regulile pentru încasarea subvențiilor agricole este rotația culturilor agricole. Ce e nou anul acesta?

Comunicat MADR ASTĂZI: Sistemul național antigrindină!

Comunicat MADR ASTĂZI: Sistemul național antigrindină!

Pe site-ul MADR, în secțiunea Transparență decizională, a fost postat, în data de 7 februarie 2023, proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea obiectivelor etapei a XXIII-a 2023 a Programului de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor pe perioada 2010-2024. Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor este instituția inițiatoare a actului normativ și se află în subordinea MADR.

Subvenții APIA 2023! Obligații pentru crescătorii care vând lapte, brânzeturi produse în ferme!

Subvenții APIA 2023! Obligații pentru crescătorii care vând lapte, brânzeturi produse în ferme!

Crescătorii de vaci de lapte, de oi, capre sau bivolițe sunt obligați anul acesta să respecte SMR 5, o normă care se referă la siguranța alimentară. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) verifică respectarea acestei norme în fermele de creștere a animalelor care au solicitat subvențiile agricole și care scot la vânzare laptele sau alte produse lactate.

Ordin MADR: Interzis aratul pajiștilor! Cine nu respectă regula nu ia subvenția APIA pășune!

Ordin MADR: Interzis aratul pajiștilor! Cine nu respectă regula nu ia subvenția APIA pășune!

Condițiile obligatorii pentru încasarea anul acesta a subvenției APIA la pășune sunt prevăzute într-un proiect de Ordin publicat luni, 6 februarie 2023, pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii. Sunt standarde privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor stabilite în Planul strategic PAC 2023-2027, denumite GAEC. Fermierii, crescătorii de animale sunt obligați să le respecte.

Scad importurile de soia ale statelor UE

Scad importurile de soia ale statelor UE

În actualul an de comercializare, statele UE au importat 6,2 milioane de tone de soia, cu 20% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a sezonului anterior. De asemenea, în perioada 1 iulie 2022 - 29 ianuarie 2023, au mai fost importate 9,2 milioane de tone de şrot de soia, cu doar 4% mai puţin decât în intervalul similar al sezonului 2021/2022, potrivit datelor Comisiei Europene.

UE a importat mai puţine îngrășăminte din Rusia

UE a importat mai puţine îngrășăminte din Rusia

Restricțiile UE privind importurile de îngrășăminte din Rusia în cadrul pachetelor de sancțiuni își fac simțit efectul. Conform Oficiului de Statistică al Uniunii Europene (Eurostat), ponderea importurilor de îngrășăminte ale UE-27 din Rusia a scăzut de la 29% în medie pentru întregul an 2021, la 17% în al treilea trimestru al anului 2022.

Un proiect feroviar alternativ la transportul maritim prin Bosfor

Un proiect feroviar alternativ la transportul maritim prin Bosfor

Grecia și Bulgaria intenționează să construiască un coridor feroviar de transport de marfă "Sea2Sea" pentru a conecta nordul Greciei și porturile din Bulgaria cu granița României. Acest proiect va realiza conectarea porturilor dunărene cu portul grec Salonic şi ar putea avea un impact semnificativ asupra vânzărilor de cereale sârbești, românești și bulgare, dar şi din Ucraina, modificând astfel fluxurile comerciale din Marea Neagră pe termen mediu (3-5 ani).

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii