Adama
AGRICOVER

Scad importurile de soia ale statelor UE

Publicat: 02 februarie 2023 - 09:16
Comenteaza   | Video 1 2 3 4 5   | Print | Trimite unui prieten

În actualul an de comercializare, statele UE au importat 6,2 milioane de tone de soia, cu 20% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a sezonului anterior. De asemenea, în perioada 1 iulie 2022 - 29 ianuarie 2023, au mai fost importate 9,2 milioane de tone de şrot de soia, cu doar 4% mai puţin decât în intervalul similar al sezonului 2021/2022, potrivit datelor Comisiei Europene.

Importurile săptămânale de soia din UE au crescut la 153.557 de tone în săptămâna care s-a încheiat la 29 ianuarie, cu 35% peste nivelul mediu săptămânal, în timp ce în săptămâna anterioară au fost importate 113.780 de tone. În săptămâna de raportare, Spania a fost principalul importator, cu 85.781 de tone, urmată de Portugalia (25.020 tone) și Belgia (17.345 tone).

Olanda conduce în topul importatorilor de soia din UE, cu 1,8 milioane de tone, urmată de Spania (1,65 milioane de tone), Germania (1,1 milioane de tone), Italia (467.732 tone) și Portugalia (420.598 tone).

Olanda şi Polonia în topul importatorilor de şrot de soia

Importurile de şrot de soia în UE în timpul săptămânii de raportare s-au ridicat la 216.726 tone, cu 15% mai puțin faţă de săptămâna anterioară. Astfel, în săptămâna 22-29 ianuarie, Olanda a fost principalul importator de şrot de soia din Uniunea Europeană, cu 85.192 tone, urmată de Spania (55.237 tone) și Irlanda (26.400 tone). De la 1 iulie 2022, Olanda și Polonia au primit câte 1,5 milioane de tone de şrot de soia, Spania a importat 1,4 milioane de tone şi Franța 1,2 milioane de tone.

Boabe de soia_b

Ulei de palmier

Importurile săptămânale de ulei de palmier au totalizat 81.471 tone (săptămâna a 4-a), cee ce a dus importurile totale de la 1 iulie 2022 la 2 milioane de tone, în scădere cu 38% față de perioada simliară a sezonului trecut. Olanda ocupă, din nou, primul loc în topul importatorilor UE de ulei de palmier, cu un total de 952.406 tone, urmată de Italia, cu 915.324 tone și Spania, cu 799.987 tone.

Vizualizat: 1994 | Video Video 1 2 3 4 5 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Compensații pentru pierderile de venit ale fermierilor!

Compensații pentru pierderile de venit ale fermierilor!

"Pierderile de venit cu care se confruntă fermierii de la granița cu Ucraina necesită compensarea de urgență din partea Comisiei Europene!" Susține europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

APIA ASTĂZI: Subvenția APIA pe hectar pentru acest an 150 euro/ha!

APIA ASTĂZI: Subvenția APIA pe hectar pentru acest an 150 euro/ha!

Sprijinul cuplat pentru venit - soia, gestionat de APIA - Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, face parte din seria intervențiilor cu impact asupra sectorului vegetal și presupune acordarea unei plăți unice pe hectarul eligibil, cuplată de producția vegetală. APIA vă pune la dispoziție informații importante despre obținerea acestei subvenții. 

Ordin ANSVSA în vigoare! Interdicții pentru crescătorii de vaci!

Ordin ANSVSA în vigoare! Interdicții pentru crescătorii de vaci!

Ordinul nr. 10/2023 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare ce stabileşte standarde minime pentru protecţia bovinelor din exploataţiile comerciale a fost publicat pe 27 ianuarie 2023 în Monitorul Oficial. Ordinul ANSVSA stabilește reguli stricte pentru fermele de bovine în scopul bunăstării animalelor.

UE a importat mai puţine îngrășăminte din Rusia

UE a importat mai puţine îngrășăminte din Rusia

Restricțiile UE privind importurile de îngrășăminte din Rusia în cadrul pachetelor de sancțiuni își fac simțit efectul. Conform Oficiului de Statistică al Uniunii Europene (Eurostat), ponderea importurilor de îngrășăminte ale UE-27 din Rusia a scăzut de la 29% în medie pentru întregul an 2021, la 17% în al treilea trimestru al anului 2022.

Un proiect feroviar alternativ la transportul maritim prin Bosfor

Un proiect feroviar alternativ la transportul maritim prin Bosfor

Grecia și Bulgaria intenționează să construiască un coridor feroviar de transport de marfă "Sea2Sea" pentru a conecta nordul Greciei și porturile din Bulgaria cu granița României. Acest proiect va realiza conectarea porturilor dunărene cu portul grec Salonic şi ar putea avea un impact semnificativ asupra vânzărilor de cereale sârbești, românești și bulgare, dar şi din Ucraina, modificând astfel fluxurile comerciale din Marea Neagră pe termen mediu (3-5 ani).

Larva gândacului de bălegar devine

Larva gândacului de bălegar devine "aliment" oficial

Pentru pofiticioşii de insecte, încă o veste bună vine de la Comisia Europeană: larvele de gândac de bălegar (Alphitobius diaperinus) au primit aprobarea pentru comercializare, după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a inclus acestă insectă pe lista alimentelor pentru comercializare şi consum uman. Astfel, larva gândacului de bălegar este cea de-a patra insectă al cărei consum este permis în Uniunea Europeană din 2018, după viermii de făină, lăcustele migratoare și greierii de casă.

Creșterea producției agricole a UE

Creșterea producției agricole a UE "va încetini" în următorii 10 ani

Raportul Comisiei Europene privind perspectiva agriculturii europene pe termen mediu prevede o încetinire a creșterii producției pentru principalele sectoare agricole. Perturbările comerciale, creşterea preţului produselor de bază şi mai ales a inputurilor şi a energiei au testat rezilienţa sectorului agricol al UE astfel încât se așteaptă ca producția unor culturi să stagneze sau chiar să scadă ușor, în timp ce producția de lapte și de carne ar urma să scadă.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii