Guvernul Rusiei a majorat taxele de export pentru cereale, pentru ultima dată în acest an, noile valori acoperind perioada 29 decembrie-11 ianuarie. Taxa de export pentru grâu şi porumb a crescut până la 94,90 dolari/tonă, respectiv 69,0 dolari/tonă, în timp ce taxa pentru orz a scăzut. Urmează şi impunerea unei cote de export pentru perioada 15 februarie-30 iunie 2022.
Taxa pentru grâu a fost majorată cu doar 0,90 dolari/tonă, la 94,90 dolari/mp, în condițiile în care indicele de bază al Bursei de la Moscova (MOEX) a urcat cu 1,30 dolari/tonă, la 335,60 dolari/mp.
Taxa de export pentru porumb a fost revizuită semnificativ, fiind stabilită la 69 dolari/tonă, cu 14 dolari/tonă mai mult decât săptămâna trecută, în timp ce preţul de referinţă (indice mediu) a crescut cu 20 dolari/tonă, până la 283,60 dolari/tonă.
Taxa de export pentru orz a fost redusă cu 1,30 dolari/tonă, până la 83,50 dolari/tonă, în condițiile în care prețul de referinţă a fost stabilit la 304,40 dolari/tonă, în scădere cu 1,80 dolari/tonă faţă de săptămâna trecută.
Oficial, taxa suplimentară de export este calculată după o formulă prin care exportatorii vor trebui să plătească 70% din diferența dintre un preț minim și un preț - indice variabil calculat de un grup de experți din industrie și publicat de MOEX. Taxa este actualizată în ultima zi lucrătoare a săptămânii și intră în vigoare în săptămâna următoare. Există şi posibilitatea ca guvernul să decidă modificarea formulei de calcul al taxei, pentru a stabiliza piața internă a grâului.
Rusia intensifică restricțiile la exportul de grâu
Rusia a anunțat restricții suplimentare pentru exporturile de grâu, chiar dacă livrările externe de grâu au scăzut în actualul an de comercializare. Cel mai mare exportator de grâu din lume va impune o cotă de export de grâu de 8 milioane de tone pentru perioada cuprinsă între 15 februarie și sfârșitul lunii iunie. Această cotă se adaugă la taxa de export de grâu cu rată variabilă a Rusiei, adoptată în iunie anul trecut, care a redus exporturile de grâu cu aproximativ 30% de la începutul lunii iulie a acestui an de comercializare, față de anul precedent.
Cota de export este menită să reducă inflația prețurilor la alimente pe piața internă a Rusiei şi ar putea forța statele importatoare de grâu să caute alte surse de aprovizionare, inclusiv din SUA și Australia.
Din 1 iulie, prețurile FOB la export au crescut cu 38% pentru grâul de morărit din regiunea Mării Negre. Prin comparație, prețurile FOB la export au crescut cu 30% pentru grâul expediat din porturile americane.