România a interzis exportul de cereale către destinațiile din afara Uniunii Europene în timpul stării de urgență, până la jumătatea lunii mai. Sunt supuse acestei restricţii: grâul, orzul, ovăzul, porumbul, orezul, făina de grâu, semințele oleaginoase și zahărul. Ce fac în perioada aceasta statele vecine, Rusia şi Ucraina, principalii concurenţi pe piaţa internaţională a cerealelor.
Orientul Mijlociu este principala destinaţie a cerealelor din România. Egiptul este cea mai importantă destinaţie pentru grâul românesc şi în perioada următoare, până la recoltat, acesta intenționează să importe 800 mii tone grâu. De unde? Sigur nu de la noi, probabil din Rusia şi Ucraina, poate şi Franţa.
Interzicerea exportului de cereale, în special grâu, se va răsfrânge negativ asupra preţului grâului la producător/fermier şi este foarte puţin probabil să se reflecte în preţul final al pâinii.
Cel puţin asta s-a întâmplat în ultimii ani, primăvara când procesatorii "ţipă" că este criză de grâu şi cresc preţul pâinii iar mai apoi uită să scadă preţul produselor de panificaţie, chiar dacă preţul grâului scade. O situaţie similară cu piaţa combustibililor: preţul "la pompă" creşte în ritm cu creşterea preţului petrolului brut şi "uită" să scadă atunci când preţul barilului de petrol se prăbuşeşte...
Ucraina - exportul de grâu la volum maxim
Numai în luna martie Ucraina a exportat 1,31 milioane tone grâu, ceea ce reprezintă un nou record pentru această lună, cu 93% mai mult decât în februarie și cu 47% mai mult decât în martie 2018. În perioada 1 iulie 2019-31 martie Ucraina a exportat cu 34% mai mult grâu decât în aceeaşi perioadă din sezonul trecut. Volumul total al exporturilor de cereale şi oleaginoase a fost de 47 milioane tone, în perioada amintită, în creștere cu 21% față de aceeaşi perioadă din sezonul trecut.
Egipt a absorbit 18% din totalul exporturilor de grâu din Ucraina în primele nouă luni ale sezonului 2019/2020, urmat de Bangladesh, Yemen şi Turcia. Marocul nu a mai cumpărat grâu din Ucraina pentru a treia lună consecutivă şi a ieşit din top 10 importatori de grâu ucrainean.
Guvernul ucrainean a declarat că nu va limita exporturile de cereale, în ciuda creșterii cererii externe cauzată de criza coronavirusului, deşi procesatorii din industria morăritului au cerut limitarea exporturilor pentru a menține prețurile pâinii.
Ucraina a impus taxe de import pentru anumite produse agricole pentru a încuraja producţia fermierilor locali. Recent, guvernul Ucrainei a solicitat parlamentului să elimine taxele de import existente pentru orez, secară, ovăz, hrișcă și mei pentru a asigura necesarul pentru piața internă.
Rusia doreşte să păstreze poziția de cel mai mare exportator global de grâu
Agenţia de presă TASS relatează că ministerului agriculturii, Dmitri Patrushev a declarat că "Rusia intenționează să păstreze poziția de cel mai mare exportator global de grâu".
Recent, Rusia a expediat către Arabia Saudită primul lot de grâu, ceea ce se consideră a fi un pas important în dezvoltarea relațiilor comerciale dintre cele două țări, având n vedere că Arabia Saudită este unul dintre cei mai mari consumatori de grâu din Orientul Mijlociu.
Rusia a stabilit o cotă la export la 7 milioane de tone pentru perioada aprilie-iunie, ceea ce este de fapt şi volumul ce se aștepta să fie exportat în această perioadă.
Totuşi, Departamentul de Stat pentru Agricultură al SUA a redus perspectivele de export de grâu din Rusia pentru acest an agricol (1 iulie 2019 - 30 iunie 2020) la 33,5 milioane tone, de la 35 milioane tone cât era în raportul precedent.
Ministerul rus al agriculturii estimează că exportul de cereale va fi în acest sezon de 45 milioane tone, din care 36 milioane tone grâu.