DECIZII PE PIAȚA CEREALELOR. Rusia şi Ucraina, principalii exportatori de cereale din regiunea Mării Negre impun cote pentru exportul de cereale. Prin aceste măsuri doresc să limiteze creşterea preţurilor şi să protejeze piaţa internă. Acestă decizie vine în urma pandemiei de coronavirus care perturbă lanțurile de aprovizionare cu produse alimentare din întreaga lume. Ca efect imediat, decizia poate conduce la creșterea prețurilor FOB pentru grâu.
Ministerul rus al agriculturii a propus restricționarea exporturilor de cereale în perioada aprilie-iunie. Conform estimărilor oficiale, de la începutul sezonului actual şi până la 29 martie, Rusia a exportat 27 milioane tone grâu şi mai sunt diponibile pentru export alte 6-7 milioane tone. Guvernul rus a propus o cotă de 7 milioane pentru exportul de cereale, fără a preciza o cotă specifică individuală pentru grâu, porumb, orz și secară.
Serviciul Federal rus de supraveghere veterinară și fitosanitară arată că, în perioada 1 iulie 2020-20 martie 2020, Rusia a exportat 27,4 milioane tone grâu şi 2,7 milioane tone porumb.
USDA a estimat că în sezonul 2019/2020 ar putea exporta 35 milioane tone grâu şi 5,4 milioane tone porumb.
La sfârşitul lunii martie (27 martie), Ministerul Dezvoltării Economice din Ucraina a propus limitarea exporturilor de grâu din acest sezon la 20,2 milioane tone. Impunerea acestei limite clar definite ar trebui să crească predictibilitatea la export, să asigure stabilitatea pieței interne a cerealelor și să împiedice creșterea prețului intern pentru făina de grâu. Acest volum al exporturilor a fost fixat până la finalul sezonului actual (30 iunie 2020).
De la începutul sezonului (1 iulie 2019) şi până la 1 aprilie, Ucraina a exportat 17,9 milioane tone grâu, fără a include făina. Limita de export stabilită le va permite traderilor să îndeplinească contractele încheiate anterior, iar noi tranzacții ar trebui încheiate cu prudență.
Conform statisticilor oficiale, Ucraina a recoltat anul trecut 75,1 milioane tone cereale, un nou record față de 70 milioane tone în 2018. În sezonul actual şi până la 1 aprilie, Ucraina a exportat 17,9 milioane tone, în timp ce exporturile de porumb au ajuns la aproximativ 22,8 milioane tone și cca. 4,3 milioane tone orz. În condiţiile actuale, estimările oficiale arată că, după impunerea cotei, Ucraina ar putea exportat până la 45,4 milioane tone cereale în acest sezon, deşi potenţialul real este de cca. 52-55 milioane tone.
În sezonul viitor (2020/2021), Ucraina ar putea recolta 65-70 de milioane tone cereale, iar potenţialul de export va fi de aproximativ 40 milioane tone.
În 30 martie, Ministerul agriculturii din Kazahstan a informat că vor fi impuse cote de export pentru grâu şi făină de grâu. Potrivit informațiilor preliminare, cotele de export din luna aprilie vor fi de 200 mii tone pentru grâu și 70 mii tone pentru făina de grâu. Interdicţia anterioară privind exportul de făină de grâu a fost anulată.
În 31 martie a avut loc o reuniune a Comisiei Economice Eurasiatice în cadrul căreia a fost luată decizia de a interzice exportul de secară, orez, hrișcă, făină și alte subproduse din cereale. Această decizie devine valabilă după 10 zile de la ratificare şi până la 30 iunie. Acest document trebuie ratificat de către țările membre EEC: Rusia, Kazahstan, Kirgazistan, Armenia și Belarus.