Săptămâna trecută, preţul grâului a urcat puternic la bursă în urma anunțului privind introducerea de către Rusia a unei taxe la export de 30 USD/tonă, începând din a doua jumătate a lunii februarie. Luni (21.12.2020), prețurile au cedat o mare parte din câştigul acumulat vineri (18.12.2020) şi tranzacţiile s-au desfăşurat "liniştit". Piaţa internaţională a porumbului şi a oleaginoaselor a înregistrat o mişcare inversă celei a grâului.
Creşterea preţului internaţional al grâului s-a concretizat odată cu ultima achiziție a Egiptului, de 235.000 tone (120 mii tone din România și 115 mii tone din Ucraina). Prețul mediu FOB a fost de 283 USD/tonă, în creștere cu aproape 8,00 USD/tonă faţă de achiziţia anterioară (din 1 decembrie). Chiar dacă această ultimă achiziție va fi livrată la începutul lunii februarie, înainte ca taxa rusă de export să devină valabilă, nu au fost oferte competitive din partea traderilor cu grâu de pe piaţa rusă.
Acum, ofertele FOB pentru grâul din Rusia au dispărut, dar stocurile din Australia mențin prețurile sub control. Majoritatea celorlalți exportatori importanți de grâu au o aprovizionare mai limitată decât Australia, iar prețurile lor interne cresc.
Există zvonuri că oficialităţile ruse au întârziat emiterea certificatelor de export pentru transporturile în curs, ceea ce a produs probleme în porturi. De aceea, exportatorii nu sunt dispuși să riște alte întârzieri în februarie şi care ar putea conduce la plata viitoarei taxei de export şi a penalităţilor pentru livrare. Prin aceste acţiuni se încetinesc exporturile ruse de grâu, în acelaşi timp cu menţinerea aprovizionării interne și oprirea creşterii preţurilor.
În săptămâna 13-20 decembrie, exporturile SUA au fost de 561 mii tone grâu, din care 65 mii tone către China. De la începutul sezonului actual (1 iulie), SUA a exportat 19,8 milioane de tone de grâu, în creştere cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a sezonului trecut şi conform previziunilor USDA. Dolarul american a ajuns la cel mai jos nivel în raport cu euro din ultimii doi ani şi jumătate, iar scăderea constantă a dolarului ajută în mod evident exporturile americane de cereale.
Creşterea preţului internaţional a scos grâul din competiţia cu porumbul de pe piaţa cerealelor furajere. Dar şi cererea masivă a Chinei pentru cereale furajere stă la baza "valorizării" grâului. În acelaşi timp, secetă din ultimele săptămâni din Argentina și Brazilia, precum şi greva lucrătorilor portuari din Argentina au limitat exporturile de porumb și şrot de soia. Ca urmare, a crescut cererea mondială pentru porumbul şi soia din SUA.
USDA apreciază că Statele Unite vor exporta 67 milioane de tone de porumb până la finalul anului de comercializare 2020/2021, ceea ce echivalează cu un ritm mediu de 1,3 milioane de tone pe săptămână. Un program dificil de export în condiţiile în care soia concurează pentru aceeaşi logistică, spaţiu de stocare şi încărcare în porturi.
Dacă exporturile de soia își urmează tendința sezonieră obișnuită şi America de Sud va prelua "grosul" livrărilor începând din februarie2021, există perspectiva ca SUA să îşi atingă ținta. Până în prezent, exporturi cumulate în actualul sezon ale SUA au fost de 12 milioane de tone de porumb, adică doar 18% din prognozele totale ale USDA.
Datele vamale arată că SUA a exportat în medie cca. 790 mii tone de porumb pe săptămână în primele 15 săptămâni ale anului de comercializare, iar pentru a îndeplini previziunile USDA trebuie îndeplinită o rată de export de aproape 1,5 milioane de tone pe săptămână până la finalul sezonului de comercializare.
În perioada septembrie-noiembrie, exporturile combinate de porumb şi soia au fost de aproximativ 40 de milioane de tone, iar din decembrie până în februarie urmează să se înregistreze un volum similar, dar porumbul va predomina.
Până în prezent, 63% din totalul porumbului exportat de Statele Unite a fost expediat prin porturile din Golful SUA şi au avut ca principală destinaţie China şi Japonia. Doar 21% din volumul porumbului exportat de SUA a fost livrat prin reţeaua feroviară și de containere, în principal către Mexic, iar către statele din nord-vestul Pacificului au plecat doar 16% din exporturile americane de porumbul.