Participanții la piața europeană și-au exprimat îngrijorarea cu privire la problemele logistice și întârzierea campaniei de recoltare în principalele regiuni producătoare, în special Germania, care a fost afectată de furtuni puternice.
Schimbările dramatice ale vremii, de la temperaturi ridicate și secetă la ploi abundente și inundații devastatoare, au făcut ca Asociaţia fermierilor din Germania (DRV) să reducă săptămâna trecută prognoza pentru producție totală de cereale la 43,8 milioane de tone, în timp ce producția de grâu a fost estimată la 22,82 milioane de tone.
Campania de recoltare a fost întârziată cu aproximativ două săptămâni în sudul Germaniei şi, în acelaţi timp, au crescut temerile privind potenţialele daune asupra calității grâului, deși în zona de nord-est țara încă suferă de uscăciune.
Ploile abundente și inundațiile din sud-vestul Germaniei au blocat, de asemenea, transporturile în unele părți ale râului Rin, principala artera de transport fluvial a Germaniei pentru mărfuri și care face legătura cu porturile Amsterdam, Rotterdam şi Anvers, deoarece nivelul ridicat al apei a împiedicat navele să treacă pe sub poduri.
Potrivit unui raport Reuters, inundațiile au afectat puternic livrările de minerale, cărbune și produse petroliere către centrul Germaniei, dar efectul asupra producției şi livrărilor de grâu este încă dificil de estimat.
Chiar dacă, principalele zone producătoare de grâu ale Germaniei nu au fost afectate, traderii trebuie să ofere un preţ mai mic pentru a compensa cheltuielile suplimentare de transport.
După Franța, Germania este cel mai mare producător de grâu din Europa şi un mare producător și consumator de rapiță. Anul acesta se aşteaptă ca Germania să producă 3,7 milioane de tone.
Grâu: condiţiile meteorologice cresc prețul
Piaţa internaţională a grâului a reacţionat luni (19.07.2021) la condiţiile extreme din principalele regiuni producătoare: excesiv de cald și uscat în SUA şi regiunea Mării Negre, în special în sudul Rusiei şi precipitaţiile abundente din Germania. De asemenea, în America de Sud, nivelul scăzut al fluviilor cauzează probleme cu logistica. Nivelul apei fluviului Parana este la cel mai scăzut nivel din ultimii 70 de ani.
La bursa de la Paris (MATIF), preţul pentru grâul cu livrare în septembrie s-a închis la 214,25euro/tonă, neschimbat față de weekend, pentru livrările din decembrie a fost de 216,25euro/tonă, în creștere cu 0,25euro, iar pentru martie 2022 s-a închis cu 218,00euro/tonă, în creştere 0,50euro.