Potrivit estimărilor Consiliul Internaţional pentru Cereale (IGC), disponibilitatea Ucrainei de a exporta cereale în actualul sezon de comercializare va scădea la un nivel minim al ultimului deceniu.
Din cauza preconizatei diminuări semnificative de producţiei şi în pofida creşterii stocurilor ca urmare a războiului, exporturile Ucrainei nu vor depăşi anul acesta 69,4 milioane de tone. Chiar dacă au existat perspective ceva mai optimiste în ultima vreme, recolta totală de grâne din ţara vecină ar urma să înregistreze o scădere netă de 40% faţă de sezonul precedent.
IGC şi-a îmbunătăţit prognoza pentru recolta de grâne din Ucraina în 2022/23 cu 2,6 milioane tone, până la un volum total de 53,5 milioane tone, însă chiar şi aşa aceasta ar fi cu 38,4% mai mică decât producţia record de anul trecut. Recolta de grâu este estimată la doar 19,4 milioane de tone, în timp ce producţia de porumb ar urma să ajungă la o treime din ce s-a obţinut în 2021.
Grâu de calitate slabă
Se aşteaptă, de asemenea, o depreciere a calităţii boabelor, astfel încât e foarte puţin probabil ca grâul ucrainean să întrunească anul acesta cerinţele industriei de morărit. Şi pentru orz este estimată o scădere semnificativă de producţie faţă de anul trecut. Doar 5,3 milioane tone, echivalent cu 46,7% mai puţin. La porumb, Ucraina ar putea miza anul acesta doar pe o cantitate de 27,7 milioane tone, cu 34,2% sub recolta din 2021.
În timp ce suprafeţele cultivate cu porumb din regiunile centrale şi nordice ale ţării au beneficiat de perioade mai răcoroase şi ploioase, condiţiile din vest au fost mai puţin favorabile. IGC menţionează, totuşi, că datele privind suprafeţele recoltate şi randamentele aferente pentru sezonul 2022/23 rămân expuse unor incertitudini semnificative, mai ales având în vedere dificultăţile de acces la câmpurile din zonele de război şi nivelul de aplicare a îngrăşămintelor.
În aşteptarea unor creşteri suplimentare ale livrărilor pe mare, IGC şi-a ajustat prognoza pentru exporturile de cereale ucrainene din iulie 2022 până în iunie 2023 cu 7,8 milioane tone, estimând un total de 30,4 milioane tone. Cu toate acestea, cantitatea de 48,6 milioane de tone de cereale din anul precedent ar fi ratată cu mult.