Producția de grâu a Indiei ar urma să ajungă la 110 milioane de tone în sezonul agricol 2021/2022, de la 108 milioane de tone în urmă cu un an, potrivit unui studiu realizat de S&P Global Platts. Deşi suprafaţa cultivată a scăzut, producţia de grâu este de aşteptat să crească, compensată fiind de randamentele mai mari.
Grâul, a doua cea mai importantă cultură cerealieră alimentară a Indiei, după orez, este semănat în perioada octombrie-noiembrie și recoltat în februarie-martie. Estimarea oficială a Ministerului indian al agriculturii arată că au fost semănate 34,24 milioane de hectare cu grâu, în scădere cu 3,5% față de sezonul trecut. Suprafața însămânțată a crescut în statele Madhya Pradesh și Bihar, s-a menţinut constantă în Punjab, Rajasthan și Gujarat şi a scăzut în Uttar Pradesh și Haryana. Precipitațiile recente din principalele regiuni cultivatoare au influenţat favorabil evoluţia culturilor de grâu.
India a exportat 4,1 milioane de tone de grâu în perioada aprilie-noiembrie 2021, de aproape șase ori mai mult față de anul precedent, potrivit datelor oficialităţilor indiene. Departamentul de Agricultură al SUA se așteaptă ca India să exporte, în total, aproximativ 5,25 milioane milioane de tone în timpul sezonul 2021/2022.
Pentru următorul an de comercializare, traderii anticipează o scădere a livrărilor la export ale Indiei, deoarece a crescut oferta din Australia și Argentina. Exporturile Indiei depind în mare măsură de prețurile internaţionale, iar livrările ar putea fi afectate de prețurile FOB ale grâului cu alte origini. Prețurile FOB la export ale grâului de la principalii exportatori Rusia, Ucraina și Australia, au scăzut cu 5-7% în ultimele două luni, potrivit datelor S&P Global Platts. În acelaşi timp, calitatea grâului indian nu se ridică la nivelul celui din regiunea Mării Negre şi Australia. Dar traderii indieni sunt încă optimişti din cauza producției mai slabe de grâu din America de Nord și a restrângerii ofertelor din Marea Neagră.