Pe parcursul săptămâni care s-a încheiat la 15 decembrie, Franţa a exportat 142 mii tone grâu, cel mai mare volum de la jumătatea lunii octombrie. China a fost din nou principalul destinatar (în săptămâna de raportare) cu 96,1 mii tone, urmată de Maroc (32,9 mii tone) și Gabon (13,4 mii tone).
Exporturile franceze cumulate de grâu de panificaţie pe parcursul sezonului 2021/2022 (de la 1 iulie și până la 15 decembrie), se ridică la 2,2 milioane de tone. Algeria a fost principala destinaţie (799,5 mii tone sau 39%), urmată de China (600 mii tone sau 27%) și Maroc (177 mii tone sau 8%).
În aceeaşi perioadă a sezonului de comercializare, exporturile franceze de orz au ajuns la 1,5 milioane de tone. Principalele destinații au fost China (1,2 milioane tone sau 82%), Mexic (61,5 mii tone sau 4%) şi Columbia (60 mii tone sau 4%).
Exporturile totale de grâu ale Franţei, grâu de panificaţie şi grâu furajer, în perioada 1 iulie - 6 decembrie, au fost de aproape 2,9 milioane de tone, față de 3,1 milioane de tone în aceeași perioadă din 2020, potrivit datelor Comisiei Europene.
În noiembrie, a cincea lună a sezonului 2021/2022, potrivit unei estimări inițiale bazate pe datele de încărcare, exporturile franceze de grâu către destinații din afara blocului comunitar au totalizat 802,7 mii de tone.
China a depășit din nou Algeria ca principală destinație pentru grâul francez începând cu luna decembrie. Comercianții au raportat vânzări mari către China şi pentru lunile următoare, în timp ce Algeria va trebui să apeleze la alte surse decât cele franceze pentru a-și acoperi necesarul de grâu.
Cumpărătorii chinezi au făcut achiziții mari de grâu și orz francez, dar şi porumb și orz ucrainean, au declarat surse comerciale, profitând de o pauză în creșterea prețurilor pentru a-și acoperi o parte din nevoile de cereale furajere. China a făcut, de asemenea, achiziții importante de grâu furajer australian.
Aceste tranzacțiile arată că, în continuare, Chinei are nevoie de cantităţi importante de cereale, în pofida recoltei interne bune de porumb și a dificultăților din industria porcină și, totodată, ilustrează disponibilitatea cumpărătorilor de a profita de scăderea prețurilor internaționale.
Contractele la termen pentru grâu au urcat luna trecută la un maxim al ultimilor nouă ani în Statele Unite și la un nou record în Europa, alimentate de îngrijorarea privind pagubele provocate de ploile care au afectat recolta australiană și de restricțiile impuse de Rusia la exporturi.