Producţia mondială de cereale este de aşteptat să crească anul acesta la un nou record istoric, datorită creşterii suprafeţelor cultivate şi îmbunătăţirii randamentelor, însă stocurile reduse vor menţine preţurile ridicate şi volatile, se arată într-un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).
Creşterea preţurilor la produsele alimentare au devenit o preocupare politică majoră după ce au răsturnat guverne în Tunisia şi Egipt, şi au declanşat revolte populare în Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, regiuni majore importatoare de cereale.
Preţurile mondiale la produsele alimente de bază au scăzut în luna mai faţă de aprilie, în special la cereale şi zahăr, însă au rămas mult peste nivelul înregistrat acum un an. Indexul FAO care măsoară modificările de preţ pentru coşul alimentar de cereale, seminţe oleaginoase, produse lactate, carne şi zahăr, a scăzut la 232 puncte comparativ cu luna aprilie mai (235), dar era cu 37% peste nivelul din mai 2010.
Potrivit FAO, producţia mondială de cereale va creşte cu 3,5 la sută în acest an, la 2,315 miliarde tone, după o scădere de un procent în 2010, însă nu va fi suficient pentru a reface stocurile.
Deşi perspectivele sunt încurajatoare în unele ţări, cum ar fi Rusia şi Ucraina, condiţiile meteorologice extreme (secetă sau ploaie excesivă), ar putea afecta recoltele de porumb şi grâu din Europa şi America de Nord, se arată în raportul FAO.
Recoltă mai mare, stocuri mai mici
Cele mai recente previziuni vorbesc despre o creştere a producţiei la grâu anul acesta de 3,2% faţă de 2010, până la valoarea de 674 milioane tone, însă în acelaşi timp se aşteaptă o scădere a stocurilor cu 2,6% până la sfârşitul sezonului 2011-2012, când se crede că vor fi înregistrate doar 183 milioane tone. Stocurile mondiale de cereale la finalul sezonului sunt evaluate la 494 milioane tone, cu 0,8% în plus faţă de 2010-2011, dar mult sub valoarea de 534 milioane tone semnalată în sezonul 2009-2010.
În condiţiile în care producţia de cereale abia satisface consumul, preţurile vor rămâne la un nivel ridicat, în special pe piaţa grâului. La Bursa de Mărfuri de la Chicago, cotaţiile Futures la grâul de iarnă au fost în luna mai cu aproape 75 la sută mai mari decât în urmă cu un an, fapt ce a alimentat suspiciunea că preţurile vor creşte în prima jumătate a sezonului de comercializare 2011-2012, care începe în luna iulie.
Decizia Rusiei de a ridica interdicţia de export la cereale din iulie ar putea pune o presiune descendentă asupra preţurilor, însă perspectivele din Uniunea Europeană şi Statele Unite nu sunt prea grozave.