Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC), entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în Egipt a anulat licitația de marţi (12.01.2021) după ce ofertele primite au crescut cu 30USD/tonă, comparativ cu licitaţia din decembrie 2020.
Ofertele pentru grâul rusesc, care au dominat licitațiile GASC în anul comercial curent, au crescut cel mai mult, întrucât taxa suplimentară la export de 25 EUR/tonă va intra în vigoare luna viitoare. Astfel, pentru grâul care urma să fie livrat în perioada 18 februarie - 5 martie, GASC a primit doar patru oferte la un preţ mediu de 299,78USD/tonă FOB, în creștere cu 29,88USD/tonă comparativ cu prețul mediu plătit pentru cele 235 mii de tone de grâu românesc și ucrainean la licitația din 15 decembrie. Cele patru oferte depuse au venit de la: Ameropa care a oferit 60 mii de tone de grâu românesc la preţul de 292,97 dolari/tonă FOB; companiile franceze Viterra și Soufflet cu 293,86 dolari/tonă și 297,75 dolari/tonă FOB şi AST care a oferit grâu rusesc la preţul de 315 dolari/tonă FOB.
De la începutul anului curent de comercializare (1 iulie ) şi până în decembrie 2020, GASC a cumpărat 3,6 milioane de tone de grâu, cu 23% mai puţin comparativ cu aceeași perioadă a sezonului anterior.
Conform prognozei USDA, Egiptul va importa 13 milioane de tone în anul de comercializare 2020/2021, iar GASC va cumpăra mai mult de jumătate din acest volum.
Taxele suplimentare de export impuse de Rusia au creat noi oportunități pentru Australia
În ultimele luni, odată cu tensionarea relaţiilor cu China şi ca urmare a blocajelor comerciale cauzate de coronavirus, agricultura australiană a fost putenic lovită. Totuși, pentru fermierii cultivatori de grâu, perspectivele au fost rareori mai bune.
Australia este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de grâu, iar anul acesta, ca urmare a condiţiilor meteorologice favorabile țara este pe cale să recolteze cea de-a doua cea mai mare producţie obţinută vreodată - mai mult de 30 de milioane de tone. Vor fi astfel disponibile rezerve impresionante de grâu atât pentru cumpărătorii de top din Asia de Sud-Est - Indonezia, Thailanda și Vietnam, cât şi pentru statele din Africa de Nord și Orientul Mijlociu. Acestea din urmă sunt piețe aprovizionate în mod tradițional de către Rusia și statele europene, iar pentru Australia sunt mai greu accesibile din cauza costurilor mai mari de transport.
Potrivit datelor vamale citate de Bloomberg, disputele comerciale dintre Beijing și Canberra au făcut ca în noiembrie 2020 China să importe doar 888 tone grâu din Australia, cel mai mic volum mediu lunar importat din 2011.