Adama
AGRICOVER

Valoarea producţiei agricole, în creştere cu 1% în 2010

Publicat: 20 iulie 2011 - 20:26
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Valoarea producţiei agricole a înregistrat o creştere cu 1% în 2010, totalizând 64,452 miliarde lei preţuri curente, faţă 59,928 miliarde lei preţuri curente în 2009, potrivit datelor provizorii prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS).


Astfel, valoarea producţiei vegetale a înregistrat o creştere cu 6,6 procente în 2010, de la 35,735 miliarde lei în 2009, la 43,488 miliarde lei în 2010, în timp ce valoarea producţiei animale a fost în scădere cu 6,8 procente până la 20,406 miliarde lei (23,441 miliarde lei în 2009).
Potrivit datelor INS, valoarea serviciilor agricole a înregistrat o scădere cu 26,5 procente, totalizând anul trecut doar 557,251 milioane lei, comparativ cu 751,303 milioane lei în 2009.

INS precizează că în 2010 nu s-au produs modificări esenţiale în structura producţiei, predominantă fiind producţia vegetală (67,5%), urmată de producţia animală (31,6%) şi producţia de servicii (0,9%).
În schimb, structura valorică a producţiei vegetale, pe principalele grupe de culturi, este uşor diferită în cei doi ani. Astfel, în anul 2010 comparativ cu anul 2009, ponderea culturilor de plante uleioase şi de legume şi pepeni a crescut cu 2,2 puncte procentuale, respectiv cu 0,8 puncte procentuale, în timp ce ponderea culturilor de cartofi a scăzut cu 3,4 puncte procentuale, iar a fructelor şi strugurilor cu 1,2 puncte procentuale.

Potrivit INS, structura valorică a producţiei animale pe principalele grupe de produse în anii 2010 şi 2009 prezintă mici diferenţe. Astfel, la porcine şi la produsele obţinute din prelucrarea laptelui ponderea a crescut cu 2,2 puncte procentuale, respectiv cu 1,4 puncte procentuale, iar la bovine ponderea s-a diminuat cu 4,7 puncte procentuale.

INS precizează că producţia ramurii agricole se determină conform metodologiei Eurostat privind 'Conturile Economice pentru Agricultură' şi cuprinde valoarea tuturor producţiilor de produse agricole (inclusiv valoarea producţiei de vin obţinută în unităţile agricole care nu dispun de instalaţii industriale de vinificaţie) şi valoarea serviciilor agricole efectuate de unităţile specializate.
Această producţie nu cuprinde însă valoarea consumului de sămânţă din producţie proprie pentru culturile la care însămânţările se fac toamna, valoarea strugurilor utilizaţi în producţia de vin a unităţilor agricole care nu dispun de instalaţii industriale de vinificaţie, valoarea laptelui consumat de animale, valoarea ouălor puse la incubat şi pierderile la producători după recoltare.

În plus, producţia ramurii agricole cuprinde valoarea activităţilor secundare neagricole neseparabile şi este diminuată cu valoarea produselor agricole transformate în derivate (produse obţinute din prelucrarea laptelui) în aceeaşi fermă, asigurându-se comparabilitatea metodologică cu anii anteriori.
Activităţile secundare neagricole neseparabile sunt activităţi legate direct de producţia agricolă care nu pot fi separate de activitatea agricolă principală din punct de vedere al costurilor (ex.: producerea brânzeturilor în ferma zootehnică).
Potrivit INS, producţia ramurii agricole este exprimată în preţuri de bază, respectiv preţurile la producător la care se adaugă subvenţiile pe produs şi se scad impozitele pe produs) ale fiecărui an.

Vizualizat: 2910 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii