Ritmul exporturilor franceze de grâu a fost unul neobişnuit de rapid în acest sezon deoarece, pe fondul invaziei rusești în Ucraina, utilizatorii finali au căutat surse alternative de aprovizionare. În perioada 1 iulie - 21 noiembrie 2022, Franţa a exportat 6,3 milioane de tone de grâu, adică cca. 65% din potențialul său de export pentru actualul sezon, potrivit datelor Comisiei Europene și a statisticilor portuare. Acest volum al exporturilor este 75% mai mare față de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar și față de media intervalului din ultimi trei ani.
Agenția agricolă guvernamentală Franceagrimer, apreciază că volumul potenţial al exporturilor franceze de grâu (în afara UE) se ridică la 10 milioane de tone. Chiar dacă producţia franceză de grâu a fost una bună, îngrijorările legate de aprovizionarea pieţei internaţionale au forțat comercianţii de grâu să își consolideze stocurile, iar producătorii europeni au capitalizat. De remarcat faptul că importatorii din China și-au asigurat cel puțin o jumătate de milion de tone de grâu francez cu livrare în decembrie, în timp ce Marocul a rezervat, de asemenea, volume mari. Ultimele tranzacţii cu grâu de origine franceză s-au făcut la 375 dolari/tonă.
Agricensus apreciază că până la sfârșitul lunii decembrie se va ajunge la un volum total al exporturilor de până la 7,5 milioane de tone, adică cca. 70-75% din surplusul de grâu al Franței. Mai rămâne de văzut cum vor reuşi traderii să cumpere şi să livreze aceste volume până la finalul anului, oferta restrânsă de pe piaţa internă franceză şi extinderea acordului privind coridorul pentru cerealele ucrainiene din Marea Neagră.
Diferența de preț dintre contractele futures pentru grâul de panificaţie livrat în decembrie 2022 și martie 2023 se menţine pe bursa Euronext, în condițiile în care oferta redusă s-a combinat cu acoperirea pozițiilor scurte pentru decembrie înainte de expirarea contractelor. Contractele futures pentru decembrie 2022 se tranzacționau ieri (23.11.2022) în jurul valorii de 325,5 euro/tonă grâu de panificaţie, în timp ce preţul pentru livrările din martie 2023 era în scădere, 318,25 euro/tonă.
Analiştii observă că, pe măsură ce stocurile fermierilor se reduc şi contractele futures devin mai volatile, iar mulți jucători din piață au început să coteze tranzacţiile de pe piața fizică internă în raport cu nivelul preţului pentru contractele futures din martie 2023 şi nu cu cele din decembrie 2022, așa cum era practica obișnuită.